Γράφει ο Βασίλης Καζαμίας
Πρωταγωνιστής του είναι ο Ρόλαντ, μία μίξη Κλιντ Ίστγουντ και του Aragorn από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και σκοπός του να φτάσει στον Μαύρο Πύργο που είναι το κέντρο όλων των συμπάντων και να το σώσει από την επικείμενη καταστροφή. Εκτός από το μεγαλύτερο (σε έκταση) έργο του Κινγκ, είναι ουσιαστικά η ναυαρχίδα της βιβλιογραφίας του, καθώς από στις σελίδες του συνδέονται πολλοί από τους χαρακτήρες και τις τοποθεσίες άλλων βιβλίων του.
Το (ομολογουμένως δύσκολο) εγχείρημα, να μεταφερθεί η ιστορία του Ρόλαντ στην μεγάλη οθόνη έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια. Από την μία ο όγκος της, από την άλλη η μόνιμη ανάγκη του Χόλιγουντ για έσοδα εδώ και τώρα έκανε πολύ κόσμο να το προσπεράσει.
Ο πρώτος που είχε την ιδέα για την μεταφορά του στην μεγάλη οθόνη, ήταν ο JJ Abrams το 2007. Είχε μιλήσει με τον King και είχε αγοράσει* τα δικαιώματα του βιβλίου. Ευτυχώς για όλους μας δεν προχώρησε γιατί είχε δουλειά εκείνο τον καιρό (γέλαγε ακόμα εις βάρος μας για το τέλος του LOST).
* Για 19 δολάρια. Ναι, τόσα ζητάει ο Κινγκ για να παραχωρήσει τα δικαιώματα κάποιας ιστορίας του με σκοπό να μεταφερθεί στην (μικρή ή) μεγάλη οθόνη. Έτσι εξηγούνται σκηνές σαν κι αυτές:
(Βέβαια η συγκεκριμένη είναι εκτός συναγωνισμού, αφενός γιατί είναι από τις χειρότερες ερμηνείες όλων των εποχών, αφετέρου γιατί είναι η μοναδική ταινία που έχει σκηνοθετήσει ο ίδιος ο Κινγκ και όπως έχει ομολογήσει, ήταν στον κόσμο του από την πολλή κόκα που δεν θυμάται το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων)
Ευτυχώς για όλους μας ο (προ Star Wars) Abrams άφησε το πρότζεκτ και αυτό με την σειρά του πέρασε στα χέρια του περίεργου τύπου που ακούει στο όνομα Ron Howard. Είναι απορίας άξιο πως γίνεται ο ίδιος άνθρωπος που είναι υπεύθυνος για εκπληκτικές ταινίες όπως το A beautiful mind και το Cinderella Man να μας έχει παρουσιάσει «αριστουργήματα» όπως ο Κώδικας Da Vinci και το Illuminati.
Το αρχικό σχέδιο του Howard (το οποίο κατά κάποιο ασαφή τρόπο ισχύει ακόμα και τώρα) ήταν να υπάρξουν τρεις ταινίες και στα ενδιάμεσα να παιχτούν και δύο σεζόν τηλεοπτικής σειράς βασισμένης στον Μαύρο Πύργο. Φυσικά επειδή δεν ήταν και Χάρι Πότερ (μέτριες ταινίες με σίγουρο χρήμα δηλαδή) στα μάτια των παραγωγών, σχεδόν όλες οι εταιρίες του Χόλιγουντ προσπέρασαν το σχέδιο.
Τελικά τον Απρίλιο του 2015 ανακοινώθηκε πως η Sony αποφάσισε να γυρίσει την ταινία. Το σενάριο έχει προσαρμόσει ο συνεργάτης του Ron Howard, Akiva Goldsman και την σκηνοθεσία ανέλαβε ο άγνωστος Nikolaj Arcel. Άγνωστος καθώς είναι η πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα στην Αμερική. Από την άλλη, έχει την εμπειρία της προσαρμογής βιβλίων σε ταινίες καθώς έχει γράψει το σενάριο για την πρωτότυπη έκδοση του Κοριτσιού με το Τατουάζ.
Τα δέκα περίπου χρόνια που η ταινία βρίσκεται σε διαδικασία παραγωγής, έχουν ακουστεί πολλά ονόματα για τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Viggo Mortensen, Javier Bardem, Christian Bale ακόμα και ο ίδιος ο Clint Eastwood πάνω στον οποίο ο Κινγκ είχε βασίσει αρχικά τον χαρακτήρα του Ρόλαντ. Ο οποίος περιγράφεται ως λευκός με γαλανά μάτια.
Λευκός. Με γαλανά μάτια, ε; Ποιον να πάρουμε, ποιον να πάρουμε; Α! Το βρήκα!
Τον Idris Elba!
Αν έχεις δει το εκπληκτικό Luther ή το επίσης εκπληκτικό Wire ξέρεις ότι ο Elba το’χει. Μπορεί να γίνει ο κακός μαδαφάκα. Η αλήθεια είναι ότι με την ανακοίνωση του ονόματός του, υπήρξε γενικευμένη κατακραυγή (όχι δεν έγινε καμία πορεία διαμαρτυρίας, ούτε επεισόδια, ούτε καν η Σταδίου δεν έκλεισε. Η γενικευμένη κατακραυγή ήρθε από το σύγχρονο μέσο αντίστασης, το πληκτρολόγιο. Με Caps Lock, οπότε καταλαβαίνεις ότι ήταν δύσκολα τα πράγματα).
Στον ρόλο του αντιπάλου δέοντος – προσωποποίηση του διαβόλου (και αρχινεμέσεως του Ρόλαντ) Man in Black θα βρούμε ευτυχώς τον Matthew Mcconaughey. Αν οποιοσδήποτε μου έλεγε πριν από 5-6 χρόνια ότι το όνομα του Mcconaughey και το ευτυχώς θα τα έβαζα στην ίδια πρόταση, θα του έλεγα ότι είναι κατάσκοπος, μασόνος, ιλουμινάτι, μέλος της λέσχης Χ̶ά̶ι̶ζ̶ε̶ν̶μ̶π̶ε̶ρ̶γ̶κ̶ Μπίλντεμπεργκ και κουτός (είναι να μην πάρει φόρα ο στόμας μου). Ευτυχώς, λοιπόν, ο Ματθαίος κάτι έπαθε τα τελευταία χρόνια και όχι μόνο κατάλαβε πως είναι ηθοποιός, αλλά μας έδωσε και έναν από τους καλύτερους ρόλους της σύγχρονης ιστορίας του κινηματογράφου στο True Detective.
Όπως έχει πει ο σκηνοθέτης, η ταινία ουσιαστικά θα λειτουργήσει ως συνέχεια των βιβλίων. Αμέρικα είσαι αφού, σιγά που δεν θα έκανες sequel – reboot. Έτσι θα δικαιολογήσει τις αρκετές αλλαγές που θα υπάρξουν σε σχέση με το αρχικό υλικό. Αν δεν καταστρέψουν την ιστορία, σε λίγα χρόνια θα μιλάμε για ένα franchise που άνετα θα συγκρίνεται με τον Άρχοντα των δαχτυλιδιών ή το Game of Thrones. Αν απλά προσπαθήσουν να κάνουν μία αρπαχτή σε ένα ομολογουμένως δύσκολο εγχείρημα, οι κολλημένοι με τον Κινγκ θα έχουμε να λέμε ότι χάθηκε μία μεγάλη ευκαιρία.
Υπομονή μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου που βγαίνει η ταινία. Τουλάχιστον στον υπόλοιπο κόσμο, εδώ μπορεί να μας ετοιμάζουν κανέναν Π@π@κ@λι@τη (μην βρίζεις ρε Τάκη).