Το «Παραμύθι Αλλιώς» είναι μια πολύ τίμια προσπάθεια κωμωδίας

Κρίνοντας πάντα από τα όσα έχουμε συνηθίσει στην ελληνική τηλεόραση.

Όταν πριν από ενάμιση μήνα ο ALPHA είχε βγάλει ένα δελτίο τύπου για μια νέα σειρά όπου έλεγε ότι πρόκειται για το ελληνικό Game of Thrones, δεν ξέρω αν υπήρξαν κάποιοι που να μην γέλασαν. Ή να μην έκραξαν. Ελάχιστοι, ου μην κανείς. Το Παραμύθι Αλλιώς φαίνεται μια πολύ δαπανηρή παραγωγή, αλλά δεν είναι αυτό το στοιχείο βάσει του οποίου θα κριθεί. Ζούμε στην Ελλάδα. Μια βδομάδα σε ένα κανάλι θα σε κάνει να καταλάβεις ότι αν δεν είναι αντιγραφή δεν εγκρίνεται. Έχοντας αυτό κατά νου, η νέα σειρά θα κριθεί στη βάση του πόσο καλό συνονθύλευμα πραγμάτων μπορεί να διαθέσει.

Το πρώτο επεισόδιο το περίμενα με το χέρι στη σκανδάλη. Και γιατί απεχθάνομαι την ελληνική μυθοπλασία, αλλά και γιατί ο ALPHA δεν είναι ένα κανάλι με κάποια παράδοση. Ναι, τα τελευταία 3 χρόνια έχει πάρει το κομμάτι των σίριαλ με το μέρος του. Αλλά με εξαίρεση κάπως την Μουρμούρα, οι άλλες σειρές που έχει δεν δίνουν καμία αξία στο σενάριο και τη σκηνοθεσία. Μαζεύουν πλειάδα γνωστών ηθοποιών με απήχηση και τέλος. Το Παραμύθι Αλλιώς έχει μια τέτοια σύσταση, αλλά έχει και αυτό το αλλιώς που λέει ο τίτλος.

Ας είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας. Προφανώς και δεν πρόκειται να βρεις μια τρομερή πρωτοπορία. Το μοναδικό πρωτοπόρο είναι ότι δεν έχει υπάρξει άλλη σειρά τοποθετημένη σε τέτοιο παρελθόν ή σε ένα φαντασιακό χρόνο όπου κυριαρχούν μεσαιωνικά και πρωτύτερα σχήματα. Κατά τ΄άλλα μανιέρες απείρως ιδωμένες, όπως αυτή η φάση να πετάμε μπόλικη Κύπρο για να πιάσουμε την κυπριακή αγορά.

Αν μπορέσεις να τα αφήσεις στην άκρη όλα αυτά, θα δεις ότι είναι μια τίμια προσπάθεια. Είναι εκείνο το πιάτο στο εστιατόριο που κοστίζει ακριβά και εκνευρίζεσαι. Όταν όμως δεις ότι η μερίδα έχει ένα βάρος και όγκο, συνειδητοποιείς ότι είναι πολύ τίμιο. Αυτό είναι το Παραμύθι Αλλιώς.

Ένας θρόνος στη Μεσαιωνική Κύπρο είναι ο λόγος που ξετυλίσσεται το κουβάρι μιας κωμωδιακής ιστορίας. Μια σατράπικη εξουσία από τον βασιλιά Ιάκωβο (Μποσταντζόγλου) και την γυναίκα του Βεατρίκη (Λένια Σορόκου) ξεσηκώνει τους Απογόνους. Μια κάστα παλαιών αριστοκρατών που με κάποιο τρόπο έχουν εκπέσει. Κάτι σαν τους Γιους της Αρπυίας στο Game of Thrones, μόνο που έχουν μια δίκαιη αξίωση. Ο Βαρνάβας (Νίκος Κουρής) είναι ένας Απόγονος, για την ακρίβεια ο γιος του βασιλιά που καθαίρεσαν και σκότωσαν πραξικοπηματικά η παρούσα βασίλισσα και ο βασιλιάς.

Χωρίς να ξέρει συνειδητά το γιατί, θα επιδιώξει να πάρει τον θρόνο. Τουλάχιστον αυτό αφήνεται να εννοηθεί.

Όλα αυτά μην σε προϊδεάζουν για κανένα hard δράμα. Το κωμικό στοιχείο είναι σαφές και γίνεται προσπάθεια να πάει σε σχετικά καλά επίπεδα. Να παίξει με αναφορές του σήμερα. Όπως ο τροβαδούρος στο καπηλειό που τραγουδάει το Πιο Ωραία Στην Ελλάδα.

Ο Γιάννης Μποσταντζόγλου είναι ο πιο ικανός εκ του αποτελέσματος στην βασική επιδίωξη του σεναρίου. Στο έξυπνο χιούμορ. Ο Κουρής και η Παπουτσάκη είναι δύο ηθοποιοί που ούτως ή άλλως δεν μπορούν να το υπηρετήσουν σε υψηλό βαθμό αυτό το κομμάτι. Για τον Κουρή όχι λόγω ταλέντου, αλλά γιατί τον έχεις ταυτίσει αλλιώς και έχει πετύχει σε ένα συγκεκριμένο είδος χιούμορ. Αυτό στους 4 του Παπακαλιάτη. Η Παπουτσάκη για λόγους που δεν χρειάζεται να αναφέρω.

Το τρίο Στούτζες των απογόνων των ιπποτών του παλιού βασιλιά φτιάχτηκαν για να συνηγορίσουν στο κωμικό κομμάτι, αλλά πατάνε πολύ στην κυπριακή αφέλεια παρά σε κάποια δυνατότητα ή τρομερό σενάριο. Ο ρόλος της Ελισάβετ Κωνσταντινίδου και η ίδια ως ηθοποιός περισσότερο χαλάνε την όποια καλή αίσθηση, ενώ υπάρχουν ορισμένα σημεία πλοκής που κάνουν αχταρμά αυτό που βλέπεις. Ένας μάγος-δρυίδης λόγου χάρη.

Στην ζυγαριά πάντως, τα καλά στοιχεία υπερτερούν έστω κι ελάχιστα. Το Παραμύθι Αλλιώς μπορεί να θυμίσει κάτι από τις prime time Παρασκευές της προηγούμενης δεκαετίας. Αυτό για όσους ανήκουν στη γενιά που δεν έμαθε να αναμένει μια ξένη σειρά όπου έχει πέσει χρήμα και ειδίκευση για κάθε λεπτομέρεια. Δεν είναι κακό να ξέρουμε που πατάμε. Μέχρι εκεί είμαστε. Το Παραμύθι Αλλιώς πιάνει το περισσότερο που διαθέτει σε ταβάνι η ελληνική μυθοπλασία.

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Πανταζούδης
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Λώρης Λοϊζίδης

Παίζουν οι ηθοποιοί: Κατερίνα Παπουτσάκη, Νίκος Κουρής, Γιάννης Μποσταντζόγλου, Αντώνης Κατσαρής, Λένια Σορόκου, Κώστα Καζάκας, Λώρης Λόϊζίδης, Μάριος Δημητρίου, Φώτης Γεωργίδης, Νίκη Αναστασίου, Πολυξένη Σάββα κ.α.
Στον ρόλο της μεγάλης αδελφής, η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου.