οδηγός

Οδηγός επιβίωσης σε θρίλερ: Τι δεν πρέπει να κάνεις...αν θες να ζήσεις!

Μα δεν είναι δυνατόν να μην γυρίζει την πλάτη της στο σκοτάδι...

Πόσες και πόσες φορές βλέπεις ένα θρίλερ και σκέφτεσαι ότι ο πρωταγωνιστής ή η πρωταγωνίστρια είναι χαζός/η; Ψυχανεμίζεσαι που βρίσκεται ο κίνδυνος, φωνάζεις δυνατά να μην πάνε προς τα εκεί κι όμως αυτοί τον χαβά τους. Όπως αν εγώ ήμουν προπονητής του ΠΑΟ στο μπάσκετ θα πανηγύριζε τώρα το πρωτάθλημα στο NBA, έτσι κι εσύ έχεις το know how να επιβιώνεις σε έναν κόσμο που το θρίλερ κυριαρχεί. Αν σου δινόταν η ευκαιρία να βρεθείς σε μια ταινία θρίλερ ή horror, είσαι βέβαιος πως θα έβγαινες αλώβητος ως το τέλος; Ή μήπως θα ήσουν ένας τυχάρπαστος κομπάρσος; Ένας οδηγός επιβίωσης θα ήταν απαραίτητος τώρα.

Για να καταφέρεις να φας τον πρωταγωνιστή και να είσαι ο μόνος επιζήσας στο φινάλε, μαζέψαμε μερικά πράγματα που θα πρέπει να αναγράφει κάθε σοβαρός οδηγός επιβίωσης.

Μην κάνεις ποτέ μπάνιο

Ναι, ξέρω…Δεν γίνεται να ζεις μες στη μπίχλα σου. Αλλά τι προτιμάς; Ζωντανός και βρωμιάρης ή καθαρός και νεκρός; Άσε που αν πεθάνεις, εκείνη τη στιγμή θα λερωθείς αναγκαστικά. Άρα τσάμπα κόπος. Δες τι έπαθε η κοπελίτσα στο Ψυχώ. Το νερό που τρέχει καλύπτει την ακοή σου και χαμπάρι δεν θα πάρεις ότι στρίβει το πόμολο, ανοίγει η πόρτα και κάποιος με ένα μαχαιράκι ετοιμάζεται να σε γεμίσει τρυπούλες. Είσαι κι απ΄αυτούς που τραγουδάνε σ΄έχω κόψει, οπότε ούτε την κουρτίνα που τραβιέται δεν θα αντιληφθείς.

Μην ακολουθείς τον θόρυβο χρυσέ μου άνθρωπε

Ειλικρινά τώρα, ζεις σε μια γειτονιά που έχει μερικά περίεργα κρούσματα. Κάτι γείτονες έχουν βρεθεί ξαντεριασμένοι. Και η πρώτη σκέψη που κάνεις όταν ακούς έναν θόρυβο στο σπίτι είναι να τον ακολουθήσεις; Να δεις από που έρχεται; Εγώ στη θέση σου θα έμενα για λίγο παράλυτος, θα ούρλιαζα και μετά με πολύ αργά βήματα θα άφηνα το σπίτι. Ας περιμένουν τα φαντάσματα.

Μακριά από καθρέφτες

Είναι δύσκολο να αποβάλλεις τον ναρκισσισμό σου. Σε όλους μας συμβαίνει. Αλλά δεν βρίσκω λόγο να κοιτάζεις για πάνω από δέκατα του δευτερολέπτου έναν καθρέφτη. Εκτός κι αν έχεις βάλει στοίχημα με φίλους για 100 ευρώ. Και οι φίλοι είναι ένα βήμα μακριά σου. Κατά τ΄άλλα τους σπας όλους, γιατί έχω δει εγώ θρίλερ και ξέρω. Όλα τα κακά πράγματα έχουν την τάση να βγαίνουν από κει μέσα. Οι καταραμένοι συμβολισμοί περί αντανάκλασης του εσωτερικού κακού φταίνε. Ψόφα Φρόυντ!

Άσε το τηλέφωνο να χτυπάει

Η Ελίνα Κωνσταντοπούλου το έχει πει πιο καλά από μένα. Να την ακούς την Ελιένα.

Θα περίμενες να σου προτείνω να βγάλεις τη συσκευή από την πρίζα. Μεγάλο ατόπημα. Γιατί αυτός που είναι στην άλλη πλευρά της γραμμής είτε θα θυμώσει και θα βρεθεί στο παραθύρι σου είτε θα έχει τρόπο να σου τηλεφωνήσει και χωρίς καλώδια. Οπότε  κρύψου μέσα στον καναπέ σου, κι αν σε ζητήσει κανείς δώσε στεγνά τη δραχμή που είχε μείνει εκεί από το 1999 κι έχει φάει δύο ενοίκους η ρουφιάνα. Εκτός κι αν έχεις όρεξη να σου φύγει η ψυχή τρέχοντας με το που σηκώσεις το ακουστικό…

Να ακούς πάντοτε τους φοβισμένους

Η μεγαλύτερη γνώση του κόσμου βρίσκεται σε αυτούς που κρατούν ζωντανό τον φόβο μέσα τους. Όταν ένας έμπειρος μετζάι σου λέει να μην ανοίξεις το ρημάδι το βιβλίο, ΑΚΟΥ ΤΟΝ. Θάψε το 10 μέτρα στην έρημο ή βάλε του φωτιά και μην μιλήσεις ποτέ και σε κανέναν γι΄αυτό. Θα είσαι κι εσύ ένας φοβισμένος και θα σου λέει ο μετζάι «μούμιασες».

Ιμότεπ, Ιμότεπ!

Χεράκια σε υπονόμους ΠΟΤΕ

Επειδή το έκανε ο μικρός Γιωργάκης, δε σημαίνει ότι είναι σώφρον. Βλέπεις έναν κλόουν με μεγάλα κοφτερά δόντια να σου μιλάει και να σου χαμογελάει μέσα από έναν υπόνομο. Με ποια λογική απλώνεις το χέρι σου; Για να σώσεις ένα χάρτινο καραβάκι; Άστο να φύγει. Τόσα και τόσα χαρτιά υπάρχουν στον κόσμο. Δεν χάθηκε ο κόσμος άμα εξαφανιστεί ένα στον υπόνομο.

Τύπος που φοράει στολή Scream ή είναι βαμπίρ δεν πεθαίνει ποτέ με συμβατικούς τρόπους

Μερικές σφαίρες είναι ένας καλός τρόπος να τον αφοπλίσεις. Για να σιγουρευτείς ότι δεν θα ξαναβρεθεί μπροστά σου – κάτι που αν συμβεί δεν θα είναι καλό για τη ζωή σου – θέλει ωμή κονιορτοποίηση ή πολτοποίηση. Τεμάχισε τον και βάλε κάθε κομμάτι στον καταστροφέα χαρτιού ή σε μια μηχανή σκουπιδιάρικου. Ή σε μηχανές πλοίου.

Δεν μπλέκεις ποτέ με τη δικαιοσύνη

Οδηγός χωρίς αυτό δεν υφίσταται. Υποθέτουμε ότι έχεις καταφέρει να αιχμαλωτίσεις έναν κατά συρροήν δολοφόνο. Ας πούμε τον κύριο Χάνιμπαλ, που η καθημερινότητα του περιλαμβάνει τέτοια σκηνικά.

Σε τι ακριβώς ελπίζεις με το να τον παραδώσεις στην αστυνομία; Πώς νομίζεις θα τον μεταχειριστούν; Θα τον κάνουν ντα; Κι άντε να αρπάξει ένα γερό μπερντάχι. Όταν θα έρθει η δικάσιμος, χωρίς στοιχεία δεν θα πάθει τίποτα. Εννοείται πως τύποι σαν τον Χάνιμπαλ έχουν φροντίσει για τέτοιο ενδεχόμενο. Έχουν χρυσοπληρώσει κι έναν μάστερ της δικηγορικής. Η αστυνομία δεν βρίσκει ίχνος ενοχής, τον αφήνει ελεύθερο υπό επιτήρηση και μια ωραία πρωΐα τον βρίσκεις στην πόρτα σου. Μες τις υγείες σου.

Πάντα δυο-δυο, πάντα να ρωτάς

Γιατί νομίζεις ότι οι Χιώτες είναι τόσοι πολλοί στην Αθήνα; Πώς πιστεύεις ότι βγαίνουν πάντα αλώβητοι; Δες την Ιστορία. Μιλάει για τον Κανάρη. Οκ, Ψαριανός είναι, αλλά τα Ψαρά είναι παιδιά της Χίου. Οι Χιώτες πάνε δυο-δυο. Και σίγουρα ξέρεις 5-6 περιπτώσεις σε θρίλερ που αν υπήρχε δεύτερος θα είχε αποφευχθεί ο θάνατος. Ξέρεις γιατί προτείνει ο οδηγός κάτι τέτοιο; Για προφανείς και μη προφανείς λόγους. Πρώτον, μπορεί να θυσιαστεί ο άλλος κι εσύ να προλάβεις να ξεφύγεις. Ή να έχει χορτάσει το sharknado και να μην θέλει να βαρυστομαχιάσει. Δεύτερον, γιατί αν μένεις σε διώροφο σπίτι και πρέπει να ψάξεις κάθε χώρο, δεν θες να έχεις γυρίσει την πλάτη σου. Κολλάς πλάτες με τον έτερο και έχετε μια οπτική 360 μοίρες.

Πακέτο με αυτό το σημείο, ο οδηγός σου προσφέρει και ένα χρήσιμο tip. Για να σιγουρευτείς πως όλα είναι φυσιολογικά πρέπει να πάρεις και δεύτερη γνώμη. Βλέπεις μια γριά με λευκή ρόμπα να σε ακολουθεί μέσα στο κάμπους του πανεπιστημίου. Δεν σου φαίνεται λιγάκι παράλογο; Θες να της δώσεις το πλεονέκτημα της αμφιβολίας; Οκ, μην ουρλιάξεις και μην τρέξεις κατευθείαν. Ρώτα τον διπλανό σου ή κάποιον εκεί μέσα αν βλέπει αυτό που βλέπεις…Μια ερώτηση δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Μια μη ερώτηση θα βλάψει. Εσένα.