top
Βρείτε μας στο

Θα κρατιόμαστε σφιχτά από τα χέρια και θα τραγουδάμε «Lovers find no shame νανανανα take my breath away». Θα βρισκόμαστε στο cockpit και θα κάνουμε αυτή την σαχλή, αλλά κλασσική πόζα με τον αντίχειρα σηκωμένο. Το χαμόγελο θα πιάνει λοβό. Το κράνος θα σκεπάζει τα μαλλιά που στο ανέμισμα θα χάνονται. Και ο Τομ Κρουζ με τον Βαλ Κίλμερ θα βρίσκονται τώρα από κάτω να μας χαιρετάνε, καθώς τα F-14 απογειώνονται. Όχι ψέμματα. Εννοείται πως αυτοί θα οδηγούν. Σιγά μην βρεθούμε εμείς να χειριζόμαστε τα σκάφη. Το Top Gun δεν αλλάζει.

Όλη αυτή η ολάνθιστη εισαγωγή γιατί εδώ και μερικές μέρες ο Τομ Κρουζ έχει ανακοινώσει-επιβεβαιώσει το sequel του Top Gun. Και γράφω «επιβεβαιώσει», γιατί πριν από ενάμιση χρόνο ο παραγωγός της πρώτης ταινίας Τζέρι Μπρουκχάιμερ είχε ανάψει το φιτίλι. Από κει και μετά, τόσο ο Τομ όσο και ο Βαλ Κίλμερ φούντωσαν τον καπνό. Όπως είπε ο «παλιό καλό κρασί» Τομ, η ταινία θα ξεκινήσει γυρίσματα το 2018, οπότε θα χρειαστούν σίγουρα δύο χρόνια μέχρι να την δούμε. Να θυμίσω εδώ ότι η ιδέα του sequel στριφογυρίζει μυαλουδάκια από το 1988 περίπου. Ο τότε μύθος ήθελε τους σεναριογράφους να έχουν γράψει το σενάριο. Τότε ο Κρουζ θα έκανε τον καθοδηγητή σε μια τάξη κοριτσιών και θα έπαιρνε υπό την προστασία του μια νεαρή που θα του θύμιζε τον εαυτό του. Το μπάτζετ κρίθηκε τότε υπερβολικό και η ιδέα μπήκε στο συρτάρι μέχρι σήμερα. Δεν γνωρίζουμε βέβαια αν τώρα θα πραγματωθεί αυτό που γράφτηκε τότε.

Το sequel του Top Gun πάντως θα μπει σε μια κατηγορία που είναι σχεδόν όλες οι ταινίες του Κρουζ.Μετά το Edge of Tomorrow, o 55χρονος ηθοποιός έχει επιδοθεί σε συνέχειες επιτυχημένων franchise. Το Mission Impossible είναι το ένα. Το Jack The Reacher είναι το δεύτερο. Παράλληλα σε λίγες μέρες θα κυκλοφορήσει το The Mummy με τον ίδιο και τον Ράσελ Κρόου και η αλήθεια είναι πως ο Κρουζ μοιάζει να κάνει τις καλύτερες δουλειές της καριέρας του. Ας ελπίσουμε το Top Gun 2 να είναι σε αυτή τη λογική υπέρβασης.

Από το 1986 πάντως έχουν περάσει 31 ολόκληρα χρόνια και αναρωτιέμαι πως διάολο συνέβη και υπάρχει μπόλικη φλόγα θαυμαστών για μια ταινία που είχε έσοδα 356 εκατομμύρια δολάρια, σε μια εποχή που τέτοια νούμερα ήταν άπιαστα. Ήταν «πληθωριστικά». Εκείνη την περίοδο μόνο το Platoon και το Crocodile Dundee είχαν σχετικά κοντινά νούμερα σε αυτό.

Η κόντρα του Iceman με τον Maverick, το γνωστό, μποέμικο και χίπικο στυλάκι του Πιτ Μίτσελ, αυτό το «μου ανήκουν όσα βλέπω» ύφος, η Κέλι ΜακΓκίλις σε ρόλο tutor και sex symbol – κάτι για το οποίο ο σκηνοθέτης Τόνι Σκοτ απολύθηκε – για μια εποχή πολύ αθώα τοποθετημένη στο θυμικό.  Και να σκεφτεί κανείς ότι ο Τομ Κρουζ δεν ήταν η πρώτη επιλογή για τον ρόλο. Ή η δεύτερη. Ή η 5η βρε αδερφή. Προηγήθηκαν ως προτάσεις οι Σον Πεν, Νίκολας Κέιτζ, Τομ Χανκς, Μάθιου Μπρόντερικ, Τζον Κιούζακ, Πάτρικ Σουέιζι και λοιποί άλλοι. Ο Τομ όμως δεν άφησε τίποτα στην τύχη.