4DX: Οι αίθουσες της επόμενης 10ετίας σε βάζουν μέσα στην ταινία
Βρείτε μας στο

Θυμάσαι που πριν αρκετούς μήνες είχαμε γράψει για το πως ευαγγελίζονται το σινεμά οι άνθρωποι που το αποτελούν; Αν δε θυμάσαι ρίξε μια ματιά σε αυτό. Τα όσα αναφέρονται σε αυτό το κείμενο είναι ιδέες που έχουν ακουστεί, άλλες που έχουν μπει σε διαδικασία έντονου σχεδιασμού και άλλες σε πρωταρχικό στάδιο υλοποίησης. Όπως φαίνεται, αυτό το μέλλον που προδιαγράφεται θα είναι το μεθεπόμενο ή μετά από αυτό στάδιο της θέασης ταινιών σε αίθουσες σινεμά. Μέχρι τότε θα περάσουμε σίγουρα από το τη φάση του 4DX!

Ήδη σε διάφορες αίθουσες ανά τον κόσμο έχουν ξεκινήσει την εγκατάσταση μηχανισμών, ώστε το 3D να μην είναι πλέον η μεγαλύτερη εμπειρία διασκέδασης που προσφέρει ένα σινεμά. Το 4DX είναι τετραδιάστατο σε όλη του την δόξα. Στο τέλος έχεις μια ολοκληρωμένη αίσθηση λες και συμμετείχες στην ταινία και επηρέαζες τα τεκταινόμενα της.

Ποια είναι η βασική ιδέα σε αυτό το είδος αιθουσών; Το roller coaster. Οι άνθρωποι που πρότειναν και εφαρμόζουν το κόνσεπτ, σκέφτηκαν ποιο είναι το πιο έντονο και με φουλ αδρεναλίνη συναίσθημα που βιώνει ο άνθρωπος σε επίπεδο ψυχαγωγίας-διασκέδασης. Και βρήκαν ότι ένα λούνα παρκ ανεβάζει κατακόρυφα κάθε είδος συναισθήματος. Φόβο, τρόμο, ενθουσιασμό. Οπότε απομόνωσαν αυτή τη συνθήκη και την εισήγαγαν στο σινεμά.

Οι θέσεις ενώνονται απόλυτα μεταξύ τους και παύουν να είναι κολλημένες στο έδαφος. Διαθέτουν έναν μηχανισμό που αναγκάζει το σώμα σου σε κίνηση λες και βρίσκεσαι σε τρενάκι του τρόμου. Επιπλέον, η αλληλεπίδραση με τον διπλανό σου βρίσκεται στην απόλυτη εκδοχή της. Κάτι που είναι καλό από τη μία γιατί δημιουργεί μια συμμετοχικότητα στην ταινία και αρνητικό γιατί οι ταυτόχρονοι θόρυβοι κόβουν από την πρόσληψη του περιεχομένου. Εκτός από την θέση που κάθεσαι, σημαντικό ρόλο παίζει και η μπροστινή σου θέση, που απελευθερώνει νερό σε μορφή σπρέι, αέρα μέχρι και οσμές. Εκτοξεύουν νερό προς τα πάνω για να σου δώσουν την αίσθηση της βροχής. Τέλος, συσκευές όπως προβολείς και ανεμιστήρες «εκπνέουν» τεχνητή ομίχλη ή αεράκι, ανάλογα με το σκηνικό που υπάρχει στην εκάστοτε σκηνή.

Όλα τα παραπάνω θα έχουν μεγάλες επιπτώσεις και στο επίπεδο δημιουργίας μιας ταινίας, αφού το σενάριο θα πρέπει να στήνει για να ικανοποιήσει τα features της αίθουσας στην οποία θα παιχτεί. Ίσως μάλιστα δούμε ταινίες με διπλές σκηνές, μία για κανονική αίθουσα και μία για την 4DX. Άρα έκπτωση στην ποιότητα του σεναρίου, ταινίες που θα μοιάζουν με λίστες που πρέπει να τσεκάρεις τα κουτάκια, μείωση στην πραγματική τέχνη. Προφανώς όμως, ένα τέτοιο είδος αίθουσας δεν θα ενδείκνυται για οποιαδήποτε ταινία. Το Transformers είναι για εκεί. Το Avengers πιθανόν. Το Wonder Woman μάλλον όχι.

Πηγή: Tech Insider, The Verge

«Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ»: Δε θα πέσει φωτιά να μας κάψει, αν πούμε το προφανές...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ»: Δε θα πέσει φωτιά να μας κάψει, αν πούμε το προφανές...