Το σινεμά των σκηνοθετών: 9 σύγχρονες ευρωπαϊκές ταινίες που πρέπει να δεις
Βρείτε μας στο

Αν είσαι τύπος ανθρώπου που επιλέγει μπλοκμπαστεριές και χολιγουντιανό σινεμά, τότε βρίσκεσαι στο κατάλληλο άρθρο. Έτυχε να βρεθείς σε κουβέντα φίλων για ταινίες και κάποιος έριξε ως θέμα τις Κάννες και μια συγκεκριμένη ταινία που γενικά είναι γνωστή. Εσύ δεν ήξερες τι να πεις γι΄αυτό αρκέστηκες σε ορισμένα νεύματα. Μετά από την ανάγνωση του άρθρου με 9 σύγχρονες ταινίες ευρωπαϊκής παραγωγής θα τους βάλεις τα γυαλιά. Ειδικά με το κλου που σου δίνω για το Victoria.

Force Majeure

Ο μεγάλος νικητής στο φεστιβάλ των Καννών, ο Ruben Östlund, είχε πει το δικό του Välkommen το 2014 με το Force Majeure. Μια οικογένεια σε ένα σαλέ στις Γαλλικές Άλπεις θα βρεθεί μπροστά στο φάσμα της οριστικής διάλυσης. Καθώς κάθονται στο μπαλκόνι του ξενοδοχείου και παίρνουν το πρωινό τους, μια μεγάλη χιονοστιβάδα έρχεται κατά πάνω τους. Η μαμά θα τρέξει να προστατεύσει τα παιδιά. Ο μπαμπάς όμως θα τρέξει να σώσει τον εαυτό του και μόνο. Όλο αυτό δημιουργεί ένα τεράστιο ρήγμα. Ρήγμα που κάθεται πάνω στη σιωπή και όσο δεν ξεσπά, τόσο βαθαίνει. Ο ερχομός ενός φιλικού ζευγαριού και η περιγραφή της ιστορίας θα φέρουν το ψυχολογικό ξέσπασμα του άντρα.

Brand New Testament

Μία από τις καλύτερες και πιο ευφυείς κωμωδίες της δεκαετίας. Ο Θεός είναι ένας ρέμπελος, μεθύστακας, που περνάει τον χρόνο του μέσα σε ένα μεγάλο δωμάτιο με έναν υπολογιστή παλαιάς κοπής. Με αυτόν τον υπολογιστή έφτιαξε τον κόσμο των ανθρώπων. Όταν όμως η κόρη του βρει το μυστικό του θα πειράξει τα προγράμματα, θα αλλάξει τον κόσμο και θα εισχωρήσει σε αυτόν για να γλυτώσει από την μήνη του Θεού. Με τον Benoît Poelvoorde, ο Jaco Van Dormael δημιούργησε μια ταινία με απίστευτη αίσθηση του χιούμορ.

Leviathan

Ο Λεβιάθαν του Χομπς είναι ένα γνωστό βιβλίο που μιλάει για το τέρας του τότε σύγχρονου κράτους. Ένα κράτος που εξελίχθηκε σε Λερναία Ύδρα σήμερα. Ένα τέτοιο κράτος καλείται να αντιμετωπίσει ένας ψαράς στη Ρωσία. Ένας διεφθαρμένος δήμαρχος θα θελήσει να του πάρει το σπίτι για να το δώσει σε μεγαλοεργολάβους προφανώς. Γι΄αυτό και του κάνει έξωση. Ο Νικολάι θα πρέπει να υπερκεράσει όχι μόνο τον δήμαρχο, αλλά και τα πληρωμένα γρανάζια του συστήματος για να σώσει την πατρογονική του γη.

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…

Son of Saul

Η καλύτερη ξενόγλωσση των Όσκαρ πίσω στο 2016. 107 λεπτά με ελάχιστα διαλογικά σημεία. Ένας Ούγγρος, Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος, στρατόπεδο συγκέντρωσης, αέρια, Εβραίοι, θηριωδίες. Σε αυτό το στρατόπεδο οι Γερμανοί έχουν συστήσει μια ενδιάμεση ομάδα αιχμαλώτων. Είναι αυτοί που σπρώχνουν τους ανθρώπους στα δωμάτια αερίων, αυτοί που μαζεύουν τα πτώματα και προσπαθούν να διαιωνίσουν την ζωή τους, υποταγμένοι στην σκαιότητα του Γ΄Ράιχ. Το αριστούργημα του László Nemes είναι κυνικό, είναι απόλυτα σκληρό, χρειάζεται γερό στομάχι, αλλά αξίζει κάθε δευτερόλεπτο.

La Isla Minima

Δύο αστυνομικοί καλούνται σε ένα προάστιο του ισπανικού νότου για να εξιχνιάσουν μια υπόθεση κατά συρροήν δολοφονιών νεαρών κοριτσιών. Ο ένας είναι πνεύμα αναρχικό σε μια μετα-δικτατορική Ισπανία και ο έτερος δείχνει να είναι πιο χαλαρός και αδιάφορος. Μια αδιαφορία όμως που βγαίνει μπροστά για να κρύψει ένα κρυφό και ένοχο μυστικό. Δύο αντιθετικές φιγούρες θα πρέπει να συνεργαστούν για να βρουν τον δολοφόνο. Όταν τον βρουν θα δουν ότι το πράγμα πήγαινε πολύ πιο βαθιά από μια «απλή» περίπτωση παρανοϊκού serial killer.

Winter Sleep

Ο Nuri Bilge Ceylan, ο σκηνοθέτης του Κάποτε στην Ανατολία, μας προσφέρει ένα ακόμα χαρακτηριστικό πόνημα του ύφους του. Ο ιδιοκτήτης ενός ξενοδοχείου της Καππαδοκίας ζει μια πολύ ήρεμη ζωή με την πολύ νεότερη σύζυγο και την αδερφή του. Ο Αϊντίν, ο ιδιοκτήτης, είναι πρώην ηθοποιός και νυν αρθρογράφος σε τοπική εφημερίδα. Το χειμώνα το ξενοδοχείο του μετατρέπεται σε καταφύγιο. Εκείνος περνάει τον χρόνο του στο γραφείο του προσπαθώντας να γράψει τα άρθρα, αλλά και το βιβλίο του. Με την αδερφή του βρίσκονται σε μια μόνιμη αντιπαράθεση. Με τη γυναίκα του Νιχάλ θα βρεθούν σε κάτι πολύ χειρότερο.

A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence

Μια ταινία του Ρόι Άντερσον, μια ταινία δίχως πλοκή. Η πλοκή της είναι δύο λέξεις: μοναξιά και απόγνωση. Δύο έννοιες που θάλλουν στις ζωές των ανθρώπων. Γι΄αυτό οι δύο κεντρικοί ήρωες, δύο πωλητές, κάθονται και παρατηρούν τους άλλους σε αυτό το κατρακύλισμα τους προς τις δύο λέξεις.

Wild Tales

Όχι ακριβώς ευρωπαϊκής παραγωγής. Κατά το ήμισυ ισπανική, κατά το έτερον ήμισυ αργεντίνικη. Υπάρχει όμως ο Πέδρο Αλμοδοβάρ στην παραγωγή, οπότε δε γίνεται να μη μπει. Κι αυτό γιατί το ισπανιστί Relatos Salvajes, του  Damián Szifron, είναι μια τρομερή μαύρη κωμωδία. 7 διαφορετικές ιστορίες που καταλήγουν σε ένα τέλος που σε άλλες περιπτώσεις θα ήταν δραματικό. Εδώ γελάς. Πώς να μη γελάσεις όταν βλέπεις ότι βρίσκονται σε ένα αεροπλάνο 50 άνθρωποι που ξέρουν το ίδιο άτομο. Και θέλει όλους να τους εκδικηθεί…;

Victoria

Ταινία που έχει γυριστεί ολόκληρη σε ένα βράδυ, με μία μόλις λήψη, δεν μπορεί παρά να έχει μεγάλη γοητεία. O  Sebastian Schipper πέτυχε κάτι εντυπωσιακό με το Victoria, που δεν πήρε την δέουσα προσοχή. Μια Ισπανίδα, η Victoria, βρίσκεται στο Βερολίνο για διακοπές και στο διάστημα που είναι εκεί δουλεύει σε ένα τοπικό μπαρ, ώστε να βγάλει τα έξοδα. Ένα βράδυ θα μπλέξει με μια παρέα ατίθασων και free spirit αγοριών. Με τον έναν θα ερωτευτούν άμεσα. Μόνο που τα ζόρικα δεν έχουν έρθει. Ο ένας της παρέας έχει πάρε δώσε με ανθρώπους της νύχτας και για να μην βρεθεί νεκρός αναγκάζεται να κάνει μια τελευταία δουλειά. Και σε αυτό θα σύρει την παρέα του και την Victoria. Οι ώρες που θα ακολουθήσουν περιλαμβάνουν κυνηγητό της αστυνομίας, πυροβολισμούς, τραυματισμούς, κρυφτό και την Victoria να έχει αφήσει ολοσχερώς τον πρότερο της νύχτας αυτής εαυτό.