Nolan
Βρείτε μας στο

Έχει περάσει λίγο περισσότερο από ένας μήνας. Το Dunkirk του Κρίστοφερ Νόλαν κυκλοφόρησε σε πολλές μεγάλες αγορές του κόσμου και ανταπέδωσε την προσμονή με ένα τρομερό αποτέλεσμα. Αυτή την Πέμπτη θα κυκλοφορήσει επιτέλους και στις ελληνικές αίθουσες από την Tanweer. Άργησε πολύ ένεκα καλοκαιριού, αλλά το καλό με τον Κρίστοφερ Νόλαν είναι πως δεν μειώνεται ποτέ η δίψα του κοινού του.

Ακόμα κι αν μας έδιναν όλο το σενάριο, ελάχιστη θα ήταν η μείωση σε αυτόν τον τομέα. Το Dunkirk θα μας απασχολήσει σίγουρα αρκετά, θα σχολιαστεί ακόμα περισσότερο, αλλά μέχρι τότε υπάρχει χώρος για μια άλλου είδους κουβέντα. Όχι άσχετη με την ταινία και τον σκηνοθέτη της. Ο Κρίστοφερ Νόλαν έχει μέσα του ψήγματα από πολλούς σπουδαίους σκηνοθέτες. Ενωμένα με την δική του ξεχωριστή πινελιά. Αν κάτι ξεχωρίζει λίγο περισσότερο είναι αυτή η ταραντινική αντίληψη που έχει για το σινεμά. Για την σκηνοθεσία την ίδια. Αυτή μεταφράζεται σε «καλύτερα λίγες και καλές, παρά πολλές και λιγότερο καλές».

Ο Κρίστοφερ Νόλαν δεν θέλει να γίνει ένας Γούντι Άλεν, ένας Μάρτιν Σκορτσέζε. Το τέλος της θητείας του θα τον βρει με μετρημένα κουκιά. Και λογικά θα έρθει με τον τρόπο που θα έρθει στον Κουέντιν Τ. Πολύ πριν γεράσει.

Μια τέτοια κουβέντα είναι πολύ μακρινή. Προς το παρόν εκείνο που μετράει είναι αυτό που θα έρθει άμεσα σε αντίστιξη με όσα προηγήθηκαν. Κοινώς, η Δουνκέρκη απέναντι στις προηγούμενες 9 ταινίες του. Ένα countdown στην προσφορά του Κρίστοφερ Νόλαν.

9. Following

Η πρώτη του ταινία είναι σχετικά μικρή και ελάχιστα γνωστή. 70 λεπτά όπου παρακολουθούμε έναν συγγραφέα να κυνηγάει αγνώστους. Πολύ ολντσκούλ αίσθηση και πολύ ιδιαίτερο «καλώς σας βρήκα» στυλ.

8. Insomnia

Είναι από τις περιπτώσεις που ο συνδυασμός δύο αριθμών εξηγεί την αλήθεια. 114 εκατομμύρια και 2002. Ο πρώτος είναι τα έσοδα. Ο δεύτερος είναι το έτος κυκλοφορίας. Τέτοιο ποσό για εκείνη την εποχή και για το είδος της ταινίας είναι σα να έχει σήμερα έσοδα κοντά στα 800 εκατομμύρια. Το δίδυμο Πατσίνο-Ρόμπιν Γουίλιαμς διευκόλυνε σαφώς την δουλειά του πρωτάρη σχετικά Νόλαν.

7. The Dark Night Rises

Τα όσα έγιναν σε εκείνη την αίθουσα στο Κολοράντο μεγέθυναν τον μύθο της εσχατιάς της τριλογίας. Όχι ότι δεν το άξιζε. Ίσα ίσα. Αλλά τηρουμένων των αναλογιών, δεν μπορεί να πάει παραπάνω. Κι ας έχει κάνει μέχρι σήμερα τον μεγαλύτερο τζίρο ταινίας του Νόλαν με 1.025.000 δολάρια.

Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της

6. Batman Begins

Με Σίλιαν Μέρφι στον ρόλο του Scarecrow, πολύ πριν τον αγαπήσουμε για το Peaky Blinders, ο Βρετανός σκηνοθέτης εισερχόταν στον κόσμο των υπερηρώων με εντυπωσιακό τρόπο.

5. The Prestige

Έχοντας ήδη κάνει το από πάνω, ήρθε η στα καπάκια συνεργασία με τον Κρίστιαν Μπέιλ για το Prestige. Μαζί με τον Χιου Τζάκμαν έγιναν δύο φημισμένοι μάγοι που στην προσπάθεια τους να ξεπεράσουν ο ένας τον άλλο, έφεραν στην επιφάνεια συνέπειες που ξεφεύγουν από τις ικανότητες τους.

4. Interstellar

Έχοντας ολοκληρώσει την τριλογία του Batman, ο Νόλαν έβγαινε μετά από 9 χρόνια στο παιχνίδι της αποκλειστικότητας και της συγκέντρωσης. Δεν έκανε ταινίες in between. Το Interstellar δέχτηκε κριτική για ορισμένες επιστημονικές ανακρίβειες. Μόνο που ο Νόλαν είχε ξεκαθαρίσει ότι οι όποιες αστοχίες και ασυνέχειες ήταν κατ΄επιλογή. Όχι λόγω άγνοιας. Σπουδαία οπτική του μέλλοντος της ανθρωπότητας, ατμόσφαιρα που σε ξεχείλιζε με συναισθήματα, ελπίδες, φαντασιακά και προσδοκίες για έναν χρόνο που γνωρίζεις ότι δεν θα τον αναπνέεις.

3. The Dark Knight

Η συγκεκριμένη ταινία βρίσκεται στις μεγάλες μυθολογίες του κινηματογράφου. Εκτός από τον Κρίστοφερ Νόλαν, φρόντισε γι΄αυτό και ο Χιθ Λέτζερ. Η δυναμική της ξεπερνάει όλα όσα έχει κάνει ο 47χρονος σκηνοθέτης.

2. Inception

Μόνο και μόνο το γεγονός ότι είναι η πιο πολυπαιγμένη ταινία σε διαδικτυακές λίστες με θετικό πρόσημο, τα λέει όλα. Το mindblown του Inception έπιασε επίπεδα Mulholland Drive και τα ενίσχυσε.

1. Memento

Έχουν χυθεί τόνοι διαδικτυακής μελάνης για τούτο το αριστούργημα. Ένα μικρό ποσοστό των τόνων τοποθετήσαμε πριν λίγο καιρό με αυτό. Γιατί την είπαμε υποτιμημένη; Θα σας γελάσω. Νομίζω ότι όλοι οι ρέκτες του σινεμά την βάζουν ψηλά σε οποιαδήποτε λίστα, με οποιαδήποτε κριτήρια κι αν την καταρτίζουν.

Άραγε το Dunkirk θα εκθρονίσει κάποια από τις 3 πρώτες;