ready player
Βρείτε μας στο

Το όνομα του το συνοδεύουν πολύ χαρακτηριστικά κινηματογραφικά blockbusters. E.T., Jurassic Park, Artificial Intelligence, Minority Report, War of Worlds, Jaws, Schindler’s List, Saving Private Ryan. Και η καταγραφή φτάνει μέχρι το πιο πρόσφατο Bridge of Spies. Οπότε η φράση που διαβάζεις στον τίτλο για το Ready Player One θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως «ιερόσυλη». Σίγουρα βιαστική, κι ας μην είναι καταφατική.

Το Ready Player One μας έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον από τη στιγμή που κυκλοφόρησε ως βιβλίο. Είναι εξάλλου το πρώτο βιβλίο του Ernest Cline και το δείγμα φανερώνει μια πένα που μπορεί να μείνει στην κληρονομιά της αμερικανικής λογοτεχνίας για τις επόμενες γενιές. Όταν δε μάθαμε ότι θα γίνει ταινία από έναν άνθρωπο που ξέρει πως να συμπεριφερθεί στο είδος, τότε δε γινόταν να μην αναζητήσουμε κάθε λεπτομέρεια. Ο Steven Spielberg μπορεί να έχει δείξει στο πρόσφατο παρελθόν κάποια σημάδια κορεσμού από τις τόσες ταινίες που έχει κάνει, αλλά για κάθε σκηνοθέτη έρχεται η στιγμή της επαναφόρτισης. Κάτι μας λέει ότι για εκείνον είναι τώρα.

Σε ένα σκηνικό που μοιάζει με σύμπτυξη Blade Runner-Hunger Games, το Ready Player One μας μεταφέρει στο 2045. Εκεί ο κόσμος βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής. Ο πλανήτης Γη μοιάζει σαν ερημωμένος, οι πόλεις είναι οριοθετημένες από τεχνολογικά «σκουπίδια» και η μόνη αλλαγή της ζωής έρχεται μέσα από την εικονική πραγματικότητα. Μόνο εκεί ζουν οι άνθρωποι τη ζωή που θα ήθελαν. Ή τουλάχιστον τη ζωή που θέλει το υποσυνείδητο τους.

Ο James Halliday (Mark Ryllance) είναι ο δημιουργός αυτού του εικονικού σύμπαντος. Το OASIS μοιάζει με την έξοδο διαφυγής των ανθρώπων από τον εκφυλισμένο κόσμο που τους περιβάλλει. Μπορεί όμως να είναι ταυτόχρονα και η φυλακή. Γιατί κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά αν η πραγματικότητα είναι όντως αυτή που ζούμε.

Λίγο πριν τον θάνατο του ο Halliday βάζει τους ανθρώπους σε ένα κυνήγι θησαυρού. Τους αποκαλύπτει ότι μέσα στον κόσμο του OASIS έχει κρύψει τρία κλειδιά. Όποιος τα βρει γίνεται ο κυρίαρχος του παιχνιδιού και παίρνει τη θέση του. Φυσικά το μήνυμα αυτό μεταδίδεται όταν έχει ήδη πεθάνει. Ή και όχι. Σε κάθε περίπτωση ο Wade, ένας από τους καλύτερους παίχτες της πλατφόρμας, θέλγεται από αυτή την αποστολή και ξεκινάει για να βρει τα τρία κλειδιά. Το πρόβλημα του είναι πως δεν ξέρει ποιοι και πόσοι είναι οι αντίπαλοι του. Για τους απλούς ανθρώπους δεν φοβάται μιας και είναι ο καλύτερος στο είδος του. Ο εχθρός που μπορεί να του στερήσει το όνειρο είναι μια εταιρεία που έχει βάλει μια ομάδα gamers να τον κερδίσουν. Ο Wade έχει την βοήθεια της Art3mis, μιας διαγωνιζόμενης που βλέπει το όφελος της στη μεταξύ τους συνεργασία.

Στο trailer που κυκλοφόρησε η Warner Bros χθες βράδυ υπάρχουν πολλά πράγματα να καταλάβεις. Ένα όμως είναι το πιο σημαντικό να συγκρατήσεις. «Οι άνθρωποι έρχονται στο OASIS για όλα τα πράγματα που μπορούν να κάνουν. Μένουν όμως εδώ…για όλα εκείνα που μπορούν να γίνουν».

Θα αφήσουμε για το τέλος την ερώτηση του τίτλου: Είναι το Ready Player One ό,τι καλύτερο θα μας προσφέρει ο Spielberg; Η απάντηση θα δοθεί 30 Μαρτίου του 2018!

Ready Player One: Θα είναι ό,τι καλύτερο μας έδωσε ο Spielberg;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Η κλασικότερη ποδοσφαιρική ζωγραφιά: Οι 99 στους 100 δεν ξέρουν γιατί ο χλοοτάπητας είναι ριγέ – Μήπως είσαι στο 1%;