«Αντιρρησίας Συνείδησης»: Ο Μελ Γκίμπσον επιστρέφει
Βρείτε μας στο
Σειρές - Ταινίες

«Αντιρρησίας Συνείδησης»: Ο Μελ Γκίμπσον επιστρέφει

Ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθεσίας για το Braveheart δημιουργεί μια κλασική χολιγουντιανή ταινία με εξασφαλισμένη την εμπορική επιτυχία και πιθανή την οσκαρική πορεία...

Ο Μελ Γκίμπσον  επιστρέφει  δυναμικά στη μεγάλη οθόνη  σκηνοθετώντας μια ιστορία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του.  Η αληθινή ιστορία του Ντέσμοντ Ντος, του πρώτου αντιρρησία συνείδησης που βραβεύτηκε με το μετάλλιο της τιμής,  δίνει την ευκαιρία στον Γκίμπσον να ξαναμπεί στο παιχνίδι δέκα χρόνια μετά το «Apocalypto».

Και εκεί που θεωρούνταν τελειωμένος, λόγω των ρατσιστικών και αντισημιτικών του ξεσπασμάτων, το Χόλιγουντ τον δέχεται πίσω ξανά, αφού η νέα του σκηνοθετική δουλειά γεμίζει τα ταμεία.
mel-3
Στην ταινία παρακολουθούμε την ιστορία ενός νεαρού από την Αλαμπάμα, του Ντέσμοντ Ντος (Άντριου Γκάρφιλντ), που κατατάχτηκε εθελοντικά στον αμερικανικό στρατό το 1942 μετά την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ. Ο Ντος δεν είναι μια συνηθισμένη περίπτωση στρατιώτη, αφού αρνείται να κρατήσει όπλο λόγω των θρησκευτικών του πεποιθήσεων, καθώς πιστεύει πως ακόμα και ο πόλεμος δεν δικαιολογεί τους σκοτωμούς.

Στην διάρκεια της βασικής του εκπαίδευσης γίνεται αντικείμενο κακοποίησης από συναδέλφους και ανωτέρους και φτάνει ως το στρατοδικείο.  Κι όμως στο «σφαγείο» της Οκινάουα σε μια από τις πιο αιματηρές μάχες του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου έσωσε πάνω από 75 άντρες χωρίς να ανοίξει πυρ ή έστω να φέρει όπλο.
mel-4
Το δεύτερο μισό της ταινίας αναπαριστά την φονικότατη μάχη στην Οκινάουα δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον Μελ Γκίμπσον να ξεδιπλώσει την κινηματογραφική του δεινότητα.  Άλλωστε, το κατεξοχήν ταλέντο του ως σκηνοθέτη είναι η δεξιοτεχνία του στην χορογραφία της μάχης.

Ωμός ρεαλισμός και βίαιες εικόνες κυριαρχούν, καθώς παρακολουθούμε τον κεντρικό ήρωα να σώζει με αυτοθυσία δεκάδες τραυματισμένους και παρατημένους στις ιαπωνικές γραμμές συμπολεμιστές του ενώ γύρω του η μάχη μαίνεται με στρατιώτες να ανατινάζονται, να ακρωτηριάζονται, να ουρλιάζουν τραυματισμένοι.

Κι όμως ακόμα και μέσα στο χάος ο Γκίμπσον  δεν χάνει την αίσθηση του χώρου και καθηλώνει τους θεατές.  Η σκηνή της μάχης αποτελεί το μεγαλύτερο ατού της ταινίας με το πρώτο μέρος στο οποίο παρακολουθούμε τη ζωή του Ντος πριν το στρατό να υστερεί αισθητά.  Η ειρωνεία βρίσκεται στο γεγονός πως μια ταινία- ύμνος στην ειρήνη τελικά σε κερδίζει χάρη στις πολεμικές σκηνές.
mel-8
Ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθεσίας για το Braveheart βρίσκει στο πρόσωπο του Ντος τον απόλυτο υπερήρωα, που με μοναδικό του όπλο την πίστη ξεπερνά τα ανθρώπινα μέτρα, και δημιουργεί μια κλασική χολιγουντιανή ταινία με εξασφαλισμένη την εμπορική επιτυχία και πιθανή την οσκαρική πορεία. Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους κρατούν ο Άντριου Γκάρφιλντ (Social Network), ο Βινς Βον και η Τερέζα Πάλμερ.