Αν το βράδυ ζητήσεις από την κοπέλα σου να κάνετε σεξ και σου πει «δεν έχει κοκό σήμερα», μην στενοχωρηθείς. Πες της ότι θα πας στο σινεμά να βρεις ένα καλύτερο… Coco. Οκ, μπορεί να υπερβάλλω εδώ, αλλά το Coco είναι ένα από τα κινούμενα που διεκδικούν άνετα θέση σε κατηγορίες ταινιών με ανθρώπους. Τόσο καλό. Μαζί με την ταινία του Ξιάογκανγκ Φενγκ έχουν τη μερίδα του λέοντος στις πρεμιέρες.
Η πρόταση της εβδομάδας: Coco
2017/ Κινούμενα-Μιούζικαλ/ 109′
Σκηνοθεσία: Λι Άνκριτς
Με τους: Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ, Μπέντζαμιν Μπρατ, Ρενέ Βίκτορ, Έντουαρντ-Τζέιμος Όλμος
Ο Μιγκέλ είναι ένας παθιασμένος με την κιθάρα πιτσιρικάς. Το γονίδιο του παππού του Ερνέστο ντε λα Κρουζ ρέει μέσα του. Όμως η οικογένεια του για έναν ανεξήγητο λόγο δε θέλει να έχει καμία επαφή με τη μουσική. Ο Μιγκέλ προσπαθεί να συγκρατηθεί, αλλά έρχεται η στιγμή που νιώθει την ανάγκη να αναζητήσει το παρελθόν του. Το πνεύμα του Μαριάτσι παππού του ξυπνάει τη Dia de los Muertos και ο Μιγκέλ βρίσκεται εγκλωβισμένος στον κόσμο των νεκρών. Αν και ζωντανός. Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος του. Αν στο τέλος της ημέρας δεν έχει επιστρέψει στους ζωντανούς, τότε θα είναι για πάντα ένας ζωντανός νεκρός. Μέσα σε αυτές τις ώρες θα μάθει τους λόγους που η οικογένεια του αντιπαθεί τη μουσική, αλλά θα καταλάβει καλύτερα πόσο αξίζει αυτό το σύνολο ανθρώπων που λέμε σόι.
Το Coco είναι φτιαγμένο από τους δημιουργούς του Finding Dory κι αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι. Το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό, ό,τι ηλικία κι αν αναγράφει η ταυτότητα σου. Και είναι μια από τις λίγες φορές που το Χόλιγουντ γεμίζει μια ταινία μεξικάνικων καταβολών με Ισπανόφωνους ηθοποιούς.
Δεν είμαι η Μαντάμ Μποβαρύ (Wo bu shi Pan Jin Lian)
2016/ Κωμωδία/ 140′
Σκηνοθεσία: Ξιάογκανγκ Φενγκ
Με τους: Ξιάογκανγκ Φενγκ, , Φαν Μπινγκμπίνγκ, Τσένγκπενγκ Ντονγκ, Γουέι Φαν, Τάο Γκούο, Ξια Γι Ζανγκ
«Εάν ήταν φόνος ή εμπρησμός το δικαστήριο θα λάμβανε γρήγορα τις αποφάσεις». Αυτή η φράση που ακούγεται στη διάρκεια της ταινίας του Φενγκ δίνει το στίγμα για την σάτιρα του σκηνοθέτη απέναντι στην αρτηριοσκληρωτική γραφειοκρατία της Κίνας. Μια γυναίκα κάνει αίτηση διαζυγίου και η διαδικασία έκδοσης του κρατάει κοντά μια δεκαετία. Ώσπου αποφασίζει μαζί με τον εραστή της να δολοφονήσει τον άντρα της, μπας και πάψει επιτέλους να του ανήκει. Με τον Φενγκ να χρησιμοποιεί ένα ζωγραφικό μοτίβο από τη δυναστεία των Σονγκ στην τεχνική της λήψης των σκηνών (κυκλικό zoom out), η στηλίτευση της κινεζικής πολιτείας γίνεται με το γάντι και έναν αρκετά γλαφυρό και χιουμοριστικό τρόπο. Ένα δείγμα του weird wave απωανατολίτικου σινεμά.
The Bookshop
2017/ Δράμα/ 112′
Σκηνοθεσία: Ιζαμπέλ Κοϊξέ
Με τους: Έμιλυ Μόρτιμερ, Μπιλ Νάι, Πατρίτσια Κλάρκσον, Τζέιμς Λανς
Στην Αγγλία του 1959, μια γυναίκα αποφασίζει να ανοίξει ένα βιβλιοπωλείο. Η Φλόρενς Γκριν είναι χήρα και θέλει να ανοίξει το βιβλιοπωλείο της σε ένα «στοιχειωμένο» σπίτι στο Σάφολκ. Όλο το χωριό αντιτίθεται σε αυτή της την επιλογή γιατί θεωρεί ότι θα ξυπνήσει τα κακά πνεύματα. Το μαγαζί ανοίγει και για ένα χρόνο όλα βαίνουν καλώς. Ξαφνικά οι πωλήσεις πέφτουν, με τη Φλόρενς να έχει μονάχα έναν πελάτη, τον Μπράντις, που ζει μόνος σε ένα σπίτι στην κορυφή του λόφου. Βλέποντας ότι το μαγαζί δεν θα κρατήσει, η κυρία Γκράμαρτ αναλαμβάνει να το αγοράσει και να το κάνει γκαλερί τέχνης. Με τη βοήθεια του γιου της που είναι στη Βουλή, το παίρνει στην κατοχή της και κάνει έξωση στη Φλόρενς.
Η Ψυχή και το Σώμα (A Teströl és Lélekröl)
2017/ Δράμα/ 116′
Σκηνοθεσία: Ίλντιγκο Ενιέντι
Με τους: Μορκσάνι Γκέζα, Αλεξάντρα Μπορμπέλι, Ζόλταν Σνάιντερ, Έρβιν Νάγκι, Ταμάς Τζόρνταν
Μια ουγγρική ελεγεία στον ρομαντισμό και στο δίπολο της ψυχής και του σώματος. Ποιος ξέρει να απαντήσει τι είναι τι; Ποιος μπορεί να πει αν αφαιρέσουμε όσα μας προσφέρουν ως δοτά οι κοινωνίες; Γιατί το σώμα να είναι αυτό που ζούμε στον ξύπνιο. Γιατί η ψυχή να είναι κάτι άυλο. Δύο νέοι που γνωρίζονται στη δουλειά και ερωτεύονται, έρχονται να διασαλεύσουν το status quo περί ψυχής και σώματος. Καθώς γνωρίζονται ανακαλύπτουν ότι βλέπουν τα ίδια όνειρα. Έτσι, αποφασίζουν να τα πραγματοποιήσουν. Όχι απαραίτητα στον ξυπνητό κόσμο. Μέρος αυτών γίνεται στον ξύπνιο και μέρος των συναντήσεων τους γίνεται στα όνειρα. Και στην πράξη αποδεικνύεται ότι η καρικατούρα δεν είναι το δεύτερο σκέλος. Αλλά αυτό που λέμε αλήθεια.
* Όχι, δεν ξεχάσαμε το Star Wars. Απλώς γι΄αυτό έχουμε την ανάλυση του Δήμου.