Αυτή είναι η ταινία της χρονιάς με το πιο ανατρεπτικό φινάλε
Βρείτε μας στο
Σειρές - Ταινίες

Αυτή είναι η ταινία της χρονιάς με το πιο ανατρεπτικό φινάλε

Δεν είναι τυχαίο ότι μπήκε σε όλες τις λίστες με τις top ταινίες της χρονιάς...

Δεν συμπεριλαμβάνεται τυχαία σε όλες τις top λίστες με τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς (και στη δικιά μας). Μπορεί να υπάρχουν πολλές διαφωνίες γι’ αρκετά φιλμ μπορεί άλλοι να συμπεριλαμβάνουν στις λίστες με τις χειρότερες ταινίες κάποιες που άλλοι τις τοποθετούν στις καλύτερες (έγινε και σε εμάς). Όμως υπάρχει μια ταινία της οποίας η αποδοχή είναι καθολική.

Ο λόγος για τo «Get Out» του Τζόρνταν Πιλ, μια ταινία που μόνο για λόγους τυπικότητας κατατάσσεται στο είδος του horror, μιας και είναι κάτι πολύ ευρύτερο από αυτό.

Το αντιρατσιστικό διαμάντι του Πιλ, χωρίς ποτέ να γίνεται βαρύγδουπο ή δασκαλίστικο, έκανε άπειρους θεατές όχι μόνο να εντυπωσιαστούν, αλλά και να προβληματιστούν αναφορικά με τις διακρίσεις απέναντι στους μαύρους στη σύγχρονη Αμερική.

Αυτή είναι η ταινία της χρονιάς με το πιο ανατρεπτικό φινάλε

Όμως, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά προτερήματά του ήταν το απίστευτο plot twist της τελευταίας σκηνής. Όσοι δεν το έχετε δει αξίζει να το δείτε απλά γι’ αυτή τη σκηνή. Ακόμα δηλαδή και αν αποσυνδεθεί το αντιρατσιστικό του περιεχόμενο από το σασπένς του, ακόμα και αν αντιμετωπιστεί ως ένα καθαρό, ατόφιο horror, αυτό που γίνεται στο τέλος είναι ο ορισμός του ανατρεπτικού φινάλε.

Για την ακρίβεια στα τελευταία έξι λεπτά της ταινίας γίνεται το «έλα να δεις» σε επίπεδο ανατροπών. Τρεις φορές (ναι, μέσα σε έξι λεπτά!) τα τεκταινόμενα ανατρέπουν τα πεπραγμένα και δίνουν νέα ροή στην πλοκή. Μέχρι το σχεδόν λυτρωτικό πέσιμο των τίτλων τέλους, οι δημιουργοί της ταινίας παίζουν με τα μυαλά μας. Αν δεν έχεις δει την ταινία και δεν θέλεις να μάθεις τι γίνεται στο φινάλε τότε ολοκλήρωσε την ανάγνωση εδώ και ΜΗ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙΣ. 

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΣΠΟΪΛΕΡ:

Ο μαύρος πρωταγωνιστής μας πλακώνεται με τον υπνωτισμένο (και επίσης μαύρο) υπηρέτη της ρατσιστικής οικογένειας της (αυτονόητα πρώην, μετά από όλα αυτά) κοπέλας του και αναβοσβήνει δυο φορές τον φακό στα μάτια του, κάτι που τον «ξυπνάει» από την ύπνωση.

Άφησε άναυδη ως και την ίδια τη Mercedes: Το ταξί-«σκυλί» του Σαλονικιού οδηγού που «κατάπιε» 4,6 εκατ. χιλιόμετρα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Άφησε άναυδη ως και την ίδια τη Mercedes: Το ταξί-«σκυλί» του Σαλονικιού οδηγού που «κατάπιε» 4,6 εκατ. χιλιόμετρα

Στα δευτερόλεπτα που ακολουθούν, ο υπηρέτης κατανοεί τη θέση του, συμμαχεί με τον πρωταγωνιστή και, κόντρα σε αυτό που νομίζουμε, πυροβολεί την αφεντικίνα πριν αυτοκτονήσει ντροπιασμένος!

Μιλάμε για ΤΟ φινάλε αλλά η ταινία δεν μένει εκεί. Ενώ η τύπισσα ψυχοραγεί και ο πρωταγωνιστής είναι από πάνω της, η ατμόσφαιρα μας δίνει την εντύπωση πως στο τέλος, οι δυο τους θα τα ξαναβρούν και τελικά, λόγω ενός περασμένου έρωτα, θα υπάρξει ανακωχή.

Αυτή είναι η ταινία της χρονιάς με το πιο ανατρεπτικό φινάλε

Αλλά εκεί που οι περισσότερες χολιγουντιανές ταινίες ψάχνουν τον… βλάκα και τον αφελή της υπόθεσης στο πρόσωπο του μαύρου, το «Get Out» κάνει κατανοητό πως δεν είναι σαν τις άλλες ταινίες: αυτός ο μαύρος πρωταγωνιστής δεν είναι ούτε τόσο χαζός ώστε να πέσει στην συναισθηματική παγίδα ούτε τόσο «καλοκάγαθος», ώστε να αφήσει αυτή την τύπισσα να ζήσει μετά από όσα του έχει κάνει. Αντίθετα: ΤΗΝ ΠΝΙΓΕΙ ΤΗΝ BITCH!

Και τελικά, λίγο πριν το θριαμβευτικό φινάλε, το «Get Out» μας βγάζει ξανά τη γλώσσα. Πριν ολοκληρώσει το φονικό του, σκάει ένα περιπολικό. Και εκεί που βρίζουμε επειδή όλα τελικά θα τελειώσουν συμβατικά, βγαίνει από μέσα του ο σούπερ κολλητός του πρωταγωνιστή (και σκηνοθέτης/σεναριογράφος της ταινίας…) τον παίρνει, την κάνουν και αφήνουν την τύπισσα να πεθαίνει αργά και βασανιστικά.

Οι τίτλοι τέλους πέφτουν. Το Horror έχει νέο βασιλιά και λέγεται «Get Out»!