Άποψη. Ένα σύνολο πεποιθήσεων που έχει ή αποκτά ένα άτομο και οι οποίες βασίζονται σε δεδομένα που πήρε μια δεδομένη χρονική στιγμή. Αν για παράδειγμα σε ρωτούσαν πριν δέκα χρόνια τι πιστεύεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έλεγες πολύ διαφορετικά πράγματα απ΄ότι σήμερα. Εκτός από τη χρονική στιγμή, μεγάλη σημασία παίζει και η έννοια των δεδομένων. Αν δεν τα έχεις όλα, τότε πάλι θα υιοθετήσεις μια άποψη που θα αλλάξει στο μέλλον. Αλλιώς βλέπεις τα πράγματα όταν τα αντιμετωπίζεις ένα ένα και αλλιώς όταν τα βλέπεις όλα μαζί. Στο Eternal Sunshine of the Spotless Mind τα παραπάνω αποκτούν μια απόλυτη έκφραση.
Πίσω στο 2004, όταν είδαμε για πρώτη φορά την ταινία, αλλά και αρκετές φορές στα χρόνια που ακολούθησαν, όλοι μας είδαμε με συγκεκριμένο τρόπο τον Joel και την Clementine. Για να δημιουργηθούν, τα συναισθήματα βασίστηκαν σε αυτά που είδαν. Όχι σε αυτά που δεν είδαν. Κι αυτά που δεν είδαν κι έρχονται στο τέλος του 2017 να αποκαλυφθούν, μεταστρέφουν αρκετά την εικόνα που είχαμε για τους ήρωες. Ιδίως για τον χαρακτήρα του Jim Carrey. Ο Joel Barish έμοιαζε με έναν άνθρωπο πολύ κλειστό που προσπαθούσε να βγει από το comfort zone του, ύστερα από 2 χρόνια που δεν είχε καμία τέτοια αφορμή.
Στο Eternal Sunshine of the Spotless Mind η αφορμή και αιτία ήταν η Kate Winslet. Η Clementine. Οι δυο τους ένιωθαν να ερωτεύονται πραγματικά μετά από σχέσεις που τους είχαν πονέσει. Ήταν η τελευταία φορά που θα επέτρεπαν τέτοιο πόνο στον εαυτό τους.
Γι΄αυτό όταν χώρισαν προέβησαν σε αυτή την επέμβαση αφαίρεσης συγκεκριμένων αναμνήσεων. Πλέον είχαν αυτό το eternal sunshine. Μια αιώνια λιακάδα. Γιατί δεν υπήρχαν πια οι μνήμες των άσχημων συναισθημάτων. Από αυτό το σημείο και μετά όλοι κοιτάξαμε με συμπάθεια τον Joel. Μέχρι που στις 29 Δεκεμβρίου αναρτήθηκε το συγκεκριμένο βίντεο στο Youtube και μας οδήγησε σε εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις.
Σε όλη την διάρκεια της ταινίας είχαμε την αίσθηση ότι ο Joel είχε χωρίσει με την Naomi από κοινού κι από τότε ήταν πολύ ντροπαλός και δεν ένιωθε ικανός να ανοιχτεί. Η Naomi είναι ένα όνομα που απλώς αναφέρεται στην ταινία σε ελάχιστες περιπτώσεις. Δεν την βλέπουμε ποτέ.
Και δεν την βλέπουμε όχι γιατί δεν γυρίστηκαν σκηνές με αυτή. Γυρίστηκαν. Η Ellen Pompeo, η γνωστή Meredith από το Grey’s Anatomy, υποδύθηκε τη Naomi και την έφαγε το μαύρο σκοτάδι εξαιτίας του Michel Gondry του σκηνοθέτη. Ο τρόπος που φέρεται στη Naomi του αφαιρεί όλο αυτό το περίβλημα του γλυκού τύπου που είναι ατσούμπαλος και αδέξιος στον έρωτα. Τον παύει από την θέση του τύπου που όλοι λυπήθηκαν.
Φλερτάρει με την Clementine ενόσω είναι ακόμα με την Naomi. Γι΄αυτό κιόλας το ένστικτο του του λέει τόσο γρήγορα ότι η Clementine πήγε με άλλον. Αν έχεις την διάθεση να αλλάξεις την άποψη σου για τον Joel, δες άφοβα το βίντεο. Αν όχι, τότε…
Ποιος όμως ο λόγος που η Naomi υπάρχει στο Eternal Sunshine, έστω και ως αναφορά; Γιατί δεν βγήκε εντελώς εκτός κάδρου;
Η πιο πιθανή απάντηση είναι ότι ακόμα κι αν αφαιρέσεις τα συναισθήματα που συνδέονται με τις ανεπιθύμητες αναμνήσεις, αυτές δεν εξαφανίζονται πραγματικά. Απλώς πιέζονται και φυλακίζονται σε ένα σημείο του μυαλού σου που δεν είναι προσπελάσιμες. Δεν γίνεται πραγματικά spotless ούτε ο Joel ούτε η Clementine. Κι αυτό είναι τελικά η πραγματική τους λιακάδα. Η λιακάδα των ανθρώπων. Η μαγεία του storytelling και της ίδιας της ταινίας!