mountain
Βρείτε μας στο

Η κινηματογραφική εβδομάδα που ξεκινά είναι μια από τις πιο δυνατές λίγο πριν τα Όσκαρ. Για το The Darkest Hour με τον Gary Oldman στα είπε ο Δήμος εδώ. Για το Three Billboards Outside Ebbing Missouri στα έγραψα εγώ εδώ. Θα περίμενε κανείς ότι με δύο τόσο δυνατές ταινίες να έχουν ήδη αναλυθεί, να μην έχουμε κάτι να γράψουμε. Όμως πάντοτε βρίσκεται εκείνη η ταινία που θα τραβήξει την προσοχή μας. Εκείνη που θα της πιστώσουμε ότι έχει να μας δώσει συναισθήματα. Το Mountain, ένα ντοκιμαντέρ με αφηγητή τον Willem Dafoe, κοντράρει το The Darkest Hour για τη δεύτερη θέση στις ταινίες της εβδομάδας.

Mountain

2017/ Ντοκιμαντέρ/ 74′

Σκηνοθεσία: Jennifer Peedom

Με τον Willem Dafoe (αφήγηση)

Πριν από 3 αιώνες η ιδέα της αναρρίχησης ενός βουνού ήταν αιτία για να σε σταμπάρουν ως τρελό. Μπορεί και να σε έκλειναν σε κλινική. Πριν από 100 χρόνια δεν ήταν τόσο τρελή, αλλά και πάλι θεωρείτο κάτι το ακατόρθωτο. Πριν από 65 χρόνια ο άνθρωπος κατέκτησε την κορυφή του Έβερεστ. Κι από τότε το πέτυχαν όλο και περισσότεροι. Το ίδιο και στις άλλες μεγάλες κορυφές του κόσμου. Σε μικρότερες κορυφές η ανάβαση είχε γίνει παιχνιδάκι. Το Mountain μιλάει για την σχέση του ανθρώπου με την ανηφόρα. Το βουνό δεν είναι μόνο μια κυριολεκτική έννοια στη ζωή μας. Αλλά είναι η κυριολεκτική του θέση που μετατρέπει την μεταφορική του σε παιχνιδάκι.  Το Mountain δημιουργεί το κατάλληλο υπόβαθρο με τις εικόνες του ώστε να αναπτυχθούν ωραίες αισθήσεις. Η κατάκτηση είναι το μεγαλύτερο αφροδισιακό των ανθρώπων. Κι όταν αυτό συμβαίνει απέναντι στο Mountain, έναν γίγαντα της φύσης, τότε παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις!

Maria by Callas: In Her Own Words

2017/ Βιογραφικό/ 113′

Mountain: Ένα πανέμορφο ντοκιμαντέρ στις ταινίες της εβδομάδας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Το «φυλάει» ο ψαράς με το βιβλίο: Το παραδεισένιο νησάκι του Ιονίου που πωλείται αντί 45 εκατ. ευρώ

Σκηνοθεσία: Tom Volf

4 δεκαετίες μετά τον θάνατο μιας εκ των πιο σπουδαίων προσωπικοτήτων της μουσικής και εν γένει του 20ου αιώνα, μας δίνεται η ευκαιρία να δούμε για πρώτη φορά το ποια ήταν. Για πρώτη φορά μέσα από τα δικά της μάτια. Με δικές της αφηγήσεις. Σπάνιες ή άγνωστες συνεντεύξεις, επιστολές σε φίλους, οικογένεια και στον Αριστοτέλη Ωνάση, όλα αυτά σκιαγραφούν την ψυχοσύνθεση μιας γυναίκας που τοποθετούσε όλη της την λαγαρή μελαγχολία στη φωνή της. Το δίδαγμα εδώ δεν είναι μόνο η ίδια η Κάλλας. Είναι και όλο το πέπλο της όπερας που εικονοποιήθηκε στη φιγούρα της και την συμπεριφορά της.

Zama

2017/ Δράμα/ 115′

Σκηνοθεσία: Lucrecia Martel

Με τους: Daniel Giménez Cacho, Lola Dueñas, Matheus Nachtergaele, Juan Minujín, Rafael Spregelburd

Βασισμένο στη νουβέλα του Antonio Di Benedetto το 1956, το Zama μιλά για έναν έπαρχο του ισπανικού στέμματος στη Λατινική Αμερική του 18ου αιώνα. Ο Don Diego De Zama βρίσκεται για αρκετά χρόνια σε μια μικρή επαρχιακή πόλη και ελπίζει ότι σύντομα το στέμμα θα αναγνωρίσει την αξία του και θα τον μεταφέρει σε καλύτερο μέρος με περισσότερα λεφτά. Γι΄αυτό είναι διατεθειμένος να κάνει ότι του ζητηθεί.

12 Δυνατοί (12 Strong / Horse Soldiers)

2018/ Δράση/ 130′

Σκηνοθεσία: Nicolai Fuglsig

Με τους: Chris Hemsworth, Michael Shannon, Elsa Pataky, Michael Peña, Trevante Rhodes, William Fichtner

Ακόμα μια στρατιωτική ελεγεία προς τέρψιν του αμερικανικού ηθικού; Όχι ακριβώς. Σίγουρα ενέχει κι απ΄αυτό. Κυρίως αυτό. Αλλά έχει και άλλες προεκτάσεις. Βρισκόμαστε στο Αφγανιστάν μετά την πτώση των Δίδυμων Πύργων. Ο στρατηγός Mitch Nelson και η επίλεκτη ομάδα 11 στρατιωτών φτάνουν κρυφά στην Καμπούλ για να συναντήσουν τον σύνδεσμο τους. Εκεί συνεργάζονται με μια ντόπια οργάνωση που θέλει το τέλος των Ταλιμπάν. Μόνο που τα πράγματα δεν εξελίσσονται ιδιαίτερα καλά και στο τέλος η 12άδα μένει με ελάχιστες πιθανότητες. Κι αυτό απέναντι σε έναν εχθρό που δεν κρατάει αιχμαλώτους. Σκοτώνει με τον πιο βασανιστικό τρόπο.