Indiana Jones
Βρείτε μας στο

Κάθε φορά που ένα κλασικό κινηματογραφικό franchise αποφασίζει να συνεχίσει να «αναπνέει» σε μια εντελώς διαφορετική εποχή απ΄αυτή που γεννήθηκε, υπάρχουν δύο ειδών αντιδράσεις. Η μία είναι αυτή που γκρινιάζει για το ότι θα εκφυλίσουν τη μυθολογία του. Η δεύτερη λέει ότι με τα εκάστοτε τεχνολογικά δεδομένα μπορούν να γίνουν ακόμα καλύτερα πράγματα. Δείτε για παράδειγμα τι συνέβη με το It. Ήρθε ως συνέχεια της ταινίας του 1990. Την ίδια στιγμή όμως ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξουν σημεία που θα αποκολληθεί. Ότι θα ποντάρει σε ένα άλλου είδους horror. Μια άλλη ευκαιρία για να αναζωπυρώσουμε τέτοιες αντεγκλήσεις είναι το 5ο Indiana Jones.

Ο λόγος που ασχολούμαστε με αυτό δεν είναι γιατί μόλις ανακοινώθηκε. Είχε γίνει γνωστό από τον Οκτώβριο του 2016 ότι η Disney θέλει να απλώσει ένα νέο μονοπάτι για τον αρχαιολόγο. Αυτό που μας δίνει την αφορμή είναι ότι ο προγραμματισμός για την κυκλοφορία πήγε πάλι πίσω και ίσως αυτό να είναι ένα wake up call. Ο Ιούλιος του 2019 έγινε Ιούλιος του 2020 και τέτοια μετάθεση ημερομηνίας είναι πολύ μεγάλη για μια παραγωγή που έχει ανακοινωθεί πριν 16 μήνες σχεδόν. Κι αν ο βασικότερος λόγος αφορά στην διαθεσιμότητα του Steven Spielberg, ίσως η Disney θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά κι άλλες παραμέτρους.

Indiana Jones: Η απόδειξη ότι κάποια franchise δεν πρέπει να συνεχίζουν;

Η αλήθεια είναι πως ο Indiana Jones έχει εξελιχθεί σε ένα κινηματογραφικό franchise που δεν μπορείς να το πάρεις αψήφιστα. Δε μπορείς να του συμπεριφερθείς με ανάλογο σκεπτικό σαν αυτό μιας οποιασδήποτε νέας ταινίας. Γιατί όσοι είμαστε της άποψης ότι δεν πρέπει να πάει σε νέο μοτίβο, περιμένουμε στη γωνία. Προφανώς και το Hollywood δεν νοιάζεται γι΄αυτά.

Βλέπει ότι υπάρχει το Star Wars που έχει αναγεννηθεί και μπορεί να βγάζει μια νέα ταινία κάθε χρόνο ως το 2020. Θέλει να γίνει κάτι τέτοιο. Το ερώτημα σε περιπτώσεις σαν τον Indiana Jones είναι αν ο στόχος είναι να πατήσουν στα χνάρια του χαρακτήρα. Ενός χαρακτήρα που δεν είναι μόνο σεναριακός, αλλά έχει πάρει στοιχεία του Harrison Ford. Και το χρονοδιάγραμμα της Disney δεν μιλάει για μια μόνο ταινία Indiana Jones. Μιλάει για άλλες 3 τουλάχιστον.

Θυμίζει λίγο η κατάσταση και τον James Bond. Τότε που ακουγόταν ότι η παραγωγή σκεφτόταν γυναίκα για τη συνέχεια του ήρωα. Αυτό που είχε ειπωθεί σωστά είναι ότι ο James Bond είναι άντρας. Αν μπει γυναίκα, καλύτερα να χτιστεί ένα καινούργιο, δίχως υπάρχοντα θεμέλια, franchise. Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και τώρα. Indiana Jones με παλιά συνταγή γίνεται. Εφόσον αυτή δεν είναι εφικτή, ας μείνει στο παρελθόν και ας φτιαχτεί το μέλλον με έναν άλλο χαρακτήρα.

Indiana Jones: Η απόδειξη ότι κάποια franchise δεν πρέπει να συνεχίζουν;

Ούτως ή άλλως το Kingdom of Crystal Skull έπεσε πολύ κάτω από τις προσδοκίες. Άρα οι αντιφρονούντες έχουμε ήδη ένα δείγμα για το πως μπορεί να εξελιχθεί και η νέα απόπειρα. Σίγουρα αυτά τα 10 χρόνια που πέρασαν σήμαναν πολλά. Από το 2008 ως το 2012 το χολιγουντιανό σινεμά έκανε τη μετάβαση του. Τώρα δεν κάνει καμία μετάβαση. Αυτό είναι το επιχείρημα της πλευράς των υπέρ.

Ένα μόνο πράγμα μετράει από δω και πέρα. Η αίσθηση του κοινού. Το πως θα υποδεχθεί έναν Indiana Jones που απεκδύεται ολοσχερώς τα παλιά του ρούχα και βάζει καινούργια. 

«Είναι αποκρουστικό, πώς το τρώτε;»: Το πεντανόστιμο ελληνικό πιάτο που οι ξένοι δε θα καταλάβουν ποτέ (Pic)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Είναι αποκρουστικό, πώς το τρώτε;»: Το πεντανόστιμο ελληνικό πιάτο που οι ξένοι δε θα καταλάβουν ποτέ (Pic)