room
Βρείτε μας στο

Ένας από τους απαράβατους κανόνες σε αυτή τη ζωή είναι πως για κάθε τι που κάνει ο ένας καλά, υπάρχουν πολλοί άλλοι πάνω στον πλανήτη που το κάνουν καλύτερα. Αυτό το «καλύτερα» μπορεί να είναι στην ουσία απλώς διαφορετικός τρόπος και γι΄αυτό να φαίνεται καλύτερο. Κι αυτοί που το κάνουν καλύτερα δεν είναι απαραίτητο ότι έχουν περισσότερη εμπειρία από τους προκατόχους τους. Κάποιες φορές το πιο σημαντικό είναι να είσαι ακατέργαστος για να δεχτείς τις συμβουλές και να τις επεξεργαστείς δίχως την πίεση του εγωισμού. Στο σινεμά αυτή είναι μια αρχή από τις πολύ χρήσιμες. Μόνο μέσα στην τελευταία δεκαετία είδαμε παιδιά που προσέφεραν ερμηνείες καλύτερες κι από φτασμένους ηθοποιούς. Που στην πρώτη τους ζαριά πέτυχαν ως και οσκαρική υποψηφιότητα. Όπως ο μικρός από το Room.

Room

Ο Jacob Tremblay συστήθηκε με μεγαλεπήβολο τρόπο με το Room. Όχι το The Room του Tommy Wiseau. Το σκέτο Room. Μια ταινία που έδωσε Όσκαρ στην Brie Larson και έφερε τον ίδιο αντιμέτωπο με τον Sylvester Stallone για τον Β΄Αντρικό ρόλο του 2016. Και δεν κλήθηκε να κάνει ένα απλό ρόλο στο Room. Κλήθηκε να υποδυθεί ένα παιδί που περνάει τα πρώτα 5 χρόνια της ζωής του κλεισμένο σε μια αποθήκη-δωμάτιο. Ώσπου κάποια στιγμή καταφέρνει να το σκάσει, να σώσει τη μαμά του και να ενταχθεί στην κανονικότητα αφήνοντας με τρομερή δύναμη ψυχής το παρελθόν. Ένα παρελθόν που ήταν σκληρό γι΄αυτόν, αλλά όχι ως προς τον εαυτό του. Ως προς τον πόνο που κατέκλυσε τη μαμά του.

Beasts of No Nation

Με σκηνοθέτη τον Cary Fukunaga δεν έχασε κανείς. Ο Emmanuel Nii Adom Quaye μπορεί να έπαιζε σε μια γνώριμη κατάσταση από την πραγματική ζωή στην Αφρική, αλλά αυτό δεν διευκόλυνε το έργο του. Το γεγονός ότι αντεπεξήλθε στις απαιτήσεις του σκηνοθέτη είναι από τα παράσημα που θα κουβαλάει για όλη του την καριέρα. Συν ότι του ζητήθηκε να «γίνει» μέλος μιας δολοφονικής ομάδας που σκοτώνει για χόμπι. Να αποποιηθεί δηλαδή το παιδί που είναι.

Theeb

Σε αυτό το αριστούργημα από την Ιορδανία γίνεται αντιληπτή η δυναμική του σινεμά της Μέσης Ανατολής. Το ταλέντο που έχουν οι auteurs της ευρύτερης περιοχής. Γιατί δεν είμαστε οι μόνοι που έχουμε να αφηγηθούμε συνταρακτικές ιστορίες. Εκείνοι μπορεί να έχουν και περισσότερες. Γιατί είναι πραγματικά συνταρακτικό να σκεφτείς ότι ένα ανήλικο παιδί μετακινείται νομαδικά σε δύσκολες συνθήκες και καταλήγει σχεδόν ανυπεράσπιστο σε μια έρημο, με τον αδερφό του να έχει δεχτεί θανάσιμη σφαίρα. Κι εκείνο να αποδίδει με σπουδαιότητα τον φόβο που τον κυριεύει, αλλά και την παρακίνηση που φέρνει ο φόβος σε ένα πληγωμένο και μικρό μεν, μα θηρίο.

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…

Young and Prestigious T. S. Spivet

Δεν θυμάμαι πολλές φορές τα τελευταία χρόνια να έχω ελάχιστες προσδοκίες από μια ταινία και να μου καλύπτει όσες προσδοκίες μπορούν να υπάρξουν. Αυτό ανήκει εν πολλοίς στον Kyle Katlett που ως T. S. Spivet ξεκινάει ένα μοναχικό ταξίδι. Μοναχικό από πλευράς φυσικής παρουσίας άλλων. Κρυμμένος στο βαγόνι ενός τρένου, ταξιδεύει από τη Μοντάνα στην Ουάσινγκτον και συγκεκριμένα το Smithsonian. Έχοντας χάσει τον αδερφό του και με την οικογένεια του να τον θεωρεί κάπως υπαίτιο, ο Spivet τους γράφει ένα γράμμα και τους αποχαιρετά για να παραλάβει ένα βραβείο που τον περιμένει.

True Grit

Matt Damon, Josh Brolin και φυσικά Jeff Bridges, είχαν διπλό ρόλο στο True Grit. Ο ένας ήταν αυτός που αφορούσε τον χαρακτήρα τους. Ο άλλος να περιθάλψουν με ευαισθησία και σύνεση την Hailee Seinfeld. Αν κρίνουμε από το πως στάθηκε στην ταινία, μάλλον είχαν σημαντικό μερίδιο. Το γουέστερν είναι ένα πολύ δύσκολο κινηματογραφικό είδος. Ιδίως ως προς τις απαιτήσεις του σκηνοθέτη. Η 13χρονη Hailee έχει κάθε δικαίωμα να περηφανεύεται.

Gifted

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι αυτό της Grace McKenna. Σε μια ταινία που ξάφνιασε πολύ κόσμο και με πολύ ευχάριστο βαθμό, το Gifted, η Grace γίνεται μια μαθηματική διάνοια που παλεύει να μην υποταχθεί στις κυνικές προσταγές της πλούσιας γιαγιάς της. Που από τη μία προκαλεί μειονεκτικά συναισθήματα στους συμμαθητές της λύνοντας μέσα σε 2 λεπτά μαθηματικούς γρίφους που δεν λύνει ούτε η δασκάλα της κι από την άλλη τους βοηθάει και μαθαίνει ότι η ευφυΐα είναι ένα πράγμα. Αλλά το να μαθαίνεις τους ανθρώπους είναι η πιο σπουδαία γνώση που θα αποκτήσεις.