Phantom
Βρείτε μας στο

Η κινηματογραφική εβδομάδα που ξεκινά έχει λίγα και πολύ καλά. Φυσικά το Phantom Thread, η αυλαία που πέφτει για τον Daniel Day Lewis, είναι το πιο σημαντικό απ΄αυτά που έχουμε να δούμε. Και το κάνει ακόμα πιο σημαντικό ότι η δική του – κλασικά – υπερβατική ερμηνεία έρχεται να καλυφθεί από μια ακόμα πιο υπερβατική από την Leslie Manville. Από κει και πέρα ένας Liam Neeson που έρχεται να ξεσκεπάσει τον Richard Nixon, ένα ντοκιμαντέρ για έναν σπουδαίο δύτη κι ένα έξυπνο κι όμορφο κινούμενο συμπληρώνουν την τετράδα.

Αόρατη Απειλή (Phantom Thread)

2017/ Δράμα/ 130′

Σκηνοθεσία: Paul Thomas-Anderson

Με τους: Daniel Day Lewis, Leslie Manville, Camilla Rutherford, Vicky Krieps, Pip Phillips

11 χρόνια μετά το τιτάνιο There Will Be Blood, ο Paul Thomas Anderson δίνει στον Daniel Day Lewis την ευκαιρία να αποχαιρετήσει το κοινό του με μια ερμηνεία του μεγέθους και της κινηματογραφικής του πορείας. Μόνο που το κάνει αυτό και για την έτερη πρωταγωνίστρια, την Leslie Manville. Και η παρουσία της Leslie στο Phantom Thread είναι ακόμα πιο συγκλονιστική, ακόμα πιο βαθιά και γεμάτη από πράγματα να πάρει ο θεατής. Το Phantom Thread κατάφερε να διαχειριστεί με σπουδαίο τρόπο το ότι όλα τα βλέμματα θα ήταν στραμμένα στο φινάλε του Lewis. Όλοι είχαμε την εντύπωση πως θα αποτελέσει το αντίο του με τον τρόπο του. Αλλά ο Anderson, ένας από τους πιο επιδραστικούς σκηνοθέτες στην τέχνη του σινεμά, στεγανοποίησε το Phantom Thread και άντεξε τους κραδασμούς.

Ο Lewis υποδύεται τον Reynolds Woodcock, έναν διάσημο σχεδιαστή στην μεταπολεμική Βρετανία. Έναν από τους πιο δημοφιλείς, με όλο το ανφάν γκατέ της Βρετανίας να περνάει από το ατελιέ του. Μαζί με την αδερφή του, την Cyril (Manville), αποκτούν φήμη, δόξα και ο κόσμος τους ταυτίζει με την υψηλή ραπτική. Μια ραπτική που προέρχεται από καλλιτέχνες κι όχι από απλούς ράφτες. Ο Reynolds έχει για γαρνιτούρα τις πάμπολλες κοπέλες που περνούν από το κρεβάτι του κάθε βράδυ. Αλλά για κάθε καλλιτέχνη έρχεται η στιγμή που μια γυναίκα θα τον πείσει ότι αυτή αξίζει να έχει τη θέση της μούσας.

Ο Paul Thomas Anderson ποντάρει πολλά στη δύναμη της αφήγησης του. Μια αφήγηση που εστιάζει σε αυτό ακριβώς: το ταξίδι του καλλιτέχνη προς τη δημιουργία. Τις εμπνεύσεις και τα εμπόδια που προκαλούν οι κοινές σχέσεις στη φαντασία. Πως τη μεταβάλλουν, πως την τονώνουν ή πως την εκφυλίζουν. Τι πιο ιδανικό για το ύστατο κινηματογραφικό χαίρε του Lewis; Ειδικά από τη στιγμή που το Phantom Thread αναδεικνύει και την Manville…

«Δολοφονείται» καθημερινά: Η μοναδική λέξη στην οποία οι μισοί Έλληνες κάνουν 2 ορθογραφικά λάθη
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Δολοφονείται» καθημερινά: Η μοναδική λέξη στην οποία οι μισοί Έλληνες κάνουν 2 ορθογραφικά λάθη

Ο άντρας που έριξε τον Λευκό Οίκο (Mark Felt: The Man Who Brought Down the White House)

2017/ Περιπέτεια/ 103′

Σκηνοθεσία: Peter Landesman

Με τους: Liam Neeson, Diane Lane, Maika Monroe, Tony Goldwyn, Tony C. Hall

Έχουμε δει πολλές κινηματογραφικές μεταφορές για το Watergate, με πιο θρυλική όλων το All The Presidents Man. Κανείς μέχρι σήμερα δεν είχε βάλει στο επίκεντρο τον άνθρωπο που τα έβγαλε όλα στη φόρα. Το περίφημο Βαθύ Λαρύγγι. Ο Mark Felt ή αλλιώς G-Man, έδωσε στους δύο ρεπόρτερ, τους Woodward και Bernstein, όλες τις κατευθύνσεις για να ανακαλύψουν όσα έκανε ο Nixon. Και η επιλογή του Liam Neeson να κάνει το Βαθύ Λαρύγγι είναι πολύ ιντριγκαδόρικη και αναπάντεχα επιτυχημένη. Άλλωστε με τον Liam ξέρεις τι παίρνεις πάντοτε. Το καλύτερο δυνατό.

Dolphin Man: Η ιστορία του Ζακ Μαγιόλ

2017/ Ντοκιμαντέρ/ 78΄

Σκηνοθεσία: Λευτέρης Χαρίτος

Αφήγηση: Ζαν Μαρκ Μπαρ

Ο Ζακ Μαγιόλ ήταν ένας από τους πιο γνωστούς δύτες. Βρέθηκε στα βάθη πολλών θαλασσών, είδε τα μυστικά των πάνω στρωμάτων των ωκεανών και αποτέλεσε μια φωνή που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στην ανθρωπότητα για την καταστροφή που έχει προκαλέσει στα θαλάσσια περιβάλλοντα. Μετά το Luc Besson το 1988 και το Απέραντο Γαλάζιο, ο Λευτέρης Χαρίτος αποτίει τον δικό του φόρο τιμής στον Μαγιόλ.

Ο Άνθρωπος των Σπηλαίων (Early Man)

2018/ Κινούμενα σχέδια/ 100′

Σκηνοθεσία: Nick Park

Ακούγονται οι: Eddie Redmayne, Tom Hiddleston, Maisie Williams, Timothy Spall, Richard Ayoade

Η Εποχή του Χαλκού μας μεταφέρθηκε ως ένα γεγονός της μυθολογίας και της προϊστορίας του ανθρώπου. Αυτό που δεν σκεφτήκαμε είναι ότι η μετάβαση από μια εποχή σε μια άλλη δε γίνεται χωρίς θυσίες. Το Early Man περιγράφει το πως μια φυλή αποφασίζει να αντισταθεί σε έναν σκληρό άρχοντα, ο οποίος θέλει να εξορύξει τη γη για μέταλλα.