9 1/2 Εβδομάδες ψυχολογικής βίας: Ο πιο σέξι ρόλος στο σινεμά ήταν προϊόν «βασανιστηρίων»
Σειρές - Ταινίες

9 1/2 Εβδομάδες ψυχολογικής βίας: Ο πιο σέξι ρόλος στο σινεμά ήταν προϊόν «βασανιστηρίων»

Δεν είναι τυχαία μια από τις πιο ρεαλιστικές ερωτικές ταινίες ever. Ο σκηνοθέτης Άντριαν Λιν έφτιαξε ένα κλίμα στα γυρίσματα κατ' εικόνα και καθ' ομοίωση του σεναρίου...

Υπήρξε η πιο σέξι ταινία της δεκαετίας του ’80. Αυτή που έκανε τους δυο πρωταγωνιστές της να θεωρούνται συνώνυμα της ερωτικής φαντασίωσης. Ειδικά τον γυναικείο…

Οι «9 1/2 Εβδομάδες» του Άντριαν Λιν που κυκλοφόρησαν στις κινηματογραφικές αίθουσες του πλανήτη το 1986 ήταν μια «βόμβα» για το σινεμά της εποχής. Ο Μίκι Ρουρκ μετουσιώθηκε στην ένοχη σεξουαλική επιθυμία όλων των γυναικών του κόσμου, αλλά τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτό που προκάλεσε η Κιμ Μπάσιντζερ στον αντρικό πλυθυσμό.

Η 33χρονη, τότε, σεξοβόμβα γινόταν για πρώτη φορά γνωστή στο ευρύ κοινό και στη συνέχεια της καριέρας της θα μετουσιωνόταν σε ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του Hollywood, ωστόσο εκείνη την εποχή δεν την ήξερε… άνθρωπος.

Μάλιστα, πέρασε από κάποια πολύ χρονοβόρα και κυριολεκτικά επώδυνα δοκιμαστικά για να πάρει τον ρόλο. Τελικά τον απέρριψε η ίδια (!), εκνευρισμένη από τις συνθήκες των δοκιμαστικών, για να τον δεχθεί έπειτα από παρακάλια του σκηνοθέτη, που στο πρόσωπό της είχε δει την απόλυτη πρωταγωνίστριά του και δεν μπορούσε να φανταστεί με άλλη ηθοποιό την ταινία του!

9 1/2 Εβδομάδες ψυχολογικής βίας: Ο πιο σέξι ρόλος στο σινεμά ήταν προϊόν «βασανιστηρίων»

Το «9 1/2 Εβδομάδες» ήταν η κινηματογραφική αποτύπωση μιας σαδομαζοχιστικής σχέσης. Σε αντίθεση με το light και αστείο «50 Αποχρώσεις του Γκρι» που σαρώνει λογοτεχνικά και κινηματογραφικά, πλασάρεται ως BDSM ερωτική ιστορία και στην πραγματικότητα αποτελεί απλά μια εφηβική χαζο-ιστοριούλα, οι «9 1/2 Εβδομάδες» προερχόντουσαν από ένα πρωτογενές υλικό τόσο σκοτεινό και ταμπού για την εποχή, που η συγγραφέας είχε αλλάξει το όνομά της.

Το βιβλίο είχε βγει το 1978 και υπογραφόταν από την «Ελίζαμπεθ Μακνίλ», που στην πραγματικότητα ήταν η 38χρονη Αυστριακή, Ίνγκεμποργκ Ντέι. Η Ντέι ήταν κόρη ενός μέλους των ναζί, γεγονός που τη στιγμάτισε για όλη της τη ζωή και ενδέχεται να έπαιξε μεγάλο ρόλο και την αυτοκτονία της το 2011.

Η Ντέι μετακόμισε από την Αυστρία στις ΗΠΑ το 1957 όταν και ήταν μόλις 17 χρονών. Έγινε γυναίκα ενός ιερέα, έκανε δυο παιδιά μαζί του, αλλά τον παράτησε γιατί δεν άντεχε την καταπιεστική ζωή μαζί του. Έπιασε δουλειά ως δημοσιογράφος στο φεμινιστικό περιοδικό «Ms Magazine» όπου και γνώρισε τον άντρα πάνω στον οποίο βασίστηκαν οι «9 1/2 Εβδομάδες».

Η Ντέι δεν αποκάλυψε σε κανένα σημείο του βιβλίου το αληθινό όνομα του άντρα ωστόσο ό,τι έγραψε σχετικά με αυτόν βασίστηκε πάνω στις δικές της εμπειρίες μαζί του. Δυο χρόνια μετά τις «9 1/2 Εβδομάδες», έβγαλε και ένα δεύτερο βιβλίο, αυτή τη φορά με το όνομά της. Λεγόταν «Ghost Waltz» και μιλούσε ανοιχτά για το ναζιστικό παρελθόν της οικογένειάς της.

Ο Άντριαν Λιν που γοητεύτηκε από το πρώτη της βιβλίο και θέλησε να το κάνει ταινία επιχείρησε να αποτυπώσει όσο καλύτερα γινόταν το ρεαλιστικό κλίμα της αφήγησής της. Γι’ αυτό και όχι μόνο «έχτισε» μια αντίστοιχη ατμόσφαιρα στο περιθώριο των γυρισμάτων, αλλά το εγκαθίδρυσε από τα δοκιμαστικά ακόμα.

Η Κιμ Μπάσιντζερ έχει να το λέει: όταν βρέθηκε στο στούντιο για το δοκιμαστικό με τον Μίκι Ρουρκ- ο οποίος είχε ήδη επιλεχθεί για το βασικό ρόλο-, ο Λιν τους έβαλε να αυτοσχεδιάσουν μια σκηνή στο πνεύμα της ταινίας. Εκείνος έπρεπε να της συμπεριφερθεί βίαια και να το κάνει όσο πιο ρεαλιστικά γίνεται.

9 1/2 Εβδομάδες ψυχολογικής βίας: Ο πιο σέξι ρόλος στο σινεμά ήταν προϊόν «βασανιστηρίων»

Η Μπάσιντζερ πανικοβλήθηκε από το πως της συμπεριφερόταν πάνω στη σκηνή ο Ρουρκ, του έριξε ένα χαστούκι για να αφήσει το χέρι της που το κρατούσε πολύ δυνατά και αυτός της ανταπέδωσε με ένα εξίσου δυνατό χαστούκι. Αυτό που γινόταν έμοιαζε περισσότερο με μια καλοστημένη σκηνή αληθινής κακοποίησης και λιγότερο με ένα δοκιμαστικό.

Η Κιμ άρχισε να κλαίει και έφυγε τρέχοντας από το στούντιο. Ο Λιν έτρεξε πίσω της για να την πείσει να γυρίσει αλλά εκείνη δεν ήθελε να έχει καμία σχέση μαζί του. Ο σκηνοθέτης την παρακαλούσε για εβδομάδες πριν τελικά την «μαλακώσει» και την πείσει να γίνει η πρωταγωνίστρια της ταινίας του.

9 1/2 Εβδομάδες ψυχολογικής βίας: Ο πιο σέξι ρόλος στο σινεμά ήταν προϊόν «βασανιστηρίων»

Τα πράγματα συνεχίστηκαν με αντίστοιχο τρόπο ωστόσο και στα γυρίσματα. Ο Λιν δεν ήθελε οι δυο ηθοποιοί να χάσουν τη φυσικότητα στο παίξιμό τους και έτσι τους απαγόρευε να μιλάνε εκτός γυρισμάτων, ενώ, στην προσπάθειά του να κάνει την Μπάσιντζερ να μοιάζει στα άκρα, της φώναζε και την έφερνε στα όριά της προκειμένου να «βγαίνει» αυτό στην κάμερα.

«Αν σταματούσα για να αμφισβητήσω αυτό που έκανε, αν δεν εμπιστευόμουν τον Άντριαν, θα είχα καταστραφεί ψυχολογικά», είχε δηλώσει η Αμερικανίδα ηθοποιός μετά το τέλος των γυρισμάτων, έχοντας μόλις υποδυθεί τον πιο σέξι ρόλο του σινεμα.

Στην ιστορία του σινεμά…