Counterpart
Βρείτε μας στο

Για να μη λες ότι σου ρίχνουμε στάχτη στα μάτια και σε κοροϊδεύουμε, σου λέω εξ αρχής ότι ο τίτλος ενέχει αρκετή υπερβολή. Όχι γιατί το Counterpart δεν είναι μια σειρά που θα σε καθηλώσει. Αλλά γιατί η σύγκριση με το Dark είναι άτοπη. Σα να συγκρίνουμε αχλάδια με βατόμουρα.

Και τότε γιατί επέλεξα να το αναφέρω στον τίτλο; Τι κοινό έχουν αυτά τα δύο; Μια πολύ βασική λογική στο περιεχόμενο. Και στα δύο έχουμε μια πύλη που άνοιξε μετά από ένα πείραμα. Στην μία περίπτωση πυρηνικής φύσεως, στην άλλη όχι. Στη μία περίπτωση, αυτή του Dark, η πύλη αφορούσε τον χρόνο. Στην άλλη περίπτωση η πύλη αφορούσε τις διαστάσεις, τις εναλλακτικές σφαίρες των ζωών μας.

Το Counterpart είναι μια σειρά που δεν καταλαβαίνεις από την αρχή την τρομερή της δομή και το πως αφήνει ένα ένα τα μυστικά της να αποκαλυφθούν. Δεν είναι δηλαδή το Dark που από την πρώτη στιγμή ένιωσες αυτό το κάτι. Θέλει το χρόνο του το Counterpart για να το απορροφήσεις και να συνδέσεις τα κομμάτια. Μόλις όμως φτάσεις στο 3ο επεισόδιο είναι το σημείο που γίνεται πιο εναργές ότι είναι φτιαγμένο για να μας προσφέρει μικρές και μεγάλες εκπλήξεις σε κάθε επεισόδιο. Όχι με την συνηθισμένη έννοια που το επιδιώκουν όλες οι σειρές.

Πριν απ΄όλα να πω ότι το δίκτυο που κυκλοφορεί το Counterpart είναι από εκείνα που ειδικεύονται στις μίνι σειρές. Έχουμε δει στο παρελθόν από το Starz το Flesh and Bone, τις σειρές Girlfriend Experience, Outlander, το American Gods σαφώς και πολλά ακόμα. Αυτό από μόνο του αποτελεί ένα εχέγγυο.

Counterpart: Το 2018 ξεκίνησε με σειρά επιπέδου Dark

Ένα δεύτερο εχέγγυο για το Counterpart είναι ο πρωταγωνιστής του. Ο J. K. Simmons απολαμβάνει τους καρπούς της επιτυχίας του και σε τηλεοπτικό επίπεδο. Είναι ο πρωταγωνιστής μιας σειράς που έχει πολλά να προσφέρει εν τη εξελίξει της. Τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο και κρίνοντας από τα μέχρι τώρα δείγματα. Στο πλάι του και η Olivia Williams, η βρετανική εκδοχή της Annette Bening.

Ο Simmons είναι ένας υπάλληλος των Ηνωμένων Εθνών στη Γερμανία, ο Howard και βρίσκεται στον τομέα της κατασκοπείας. Ο Howard βρίσκεται για 29 χρόνια στην ίδια ακριβώς θέση. Μετά από ένα σοβαρό ατύχημα της γυναίκας του που την έριξε σε κώμα, εκείνος αποφασίζει ότι πρέπει να διεκδικήσει μια άνοδο. Όμως οι ανώτεροι του δεν θέλουν να τον ανεβάσουν. Ανεβάζουν έναν άλλο. Αυτή η κίνηση είναι που ξεκινάει να αποκαλύπτει την αλήθεια στον Howard.

Ο συνάδελφος του που πήρε τη θέση βρίσκεται νεκρός σε ένα μπαρ. Σιγά σιγά δημιουργούνται ερωτήματα. Από το πουθενά εμφανίζεται ένας άλλος που είναι ίδιος με τον Howard. Και έχει το ίδιο όνομα. Αλλά διαφορετική κωδική ονομασία. Ο ένας Howard είναι coward, δηλαδή δειλός, ο άλλος είναι βαθιά στην κατασκοπία. Ποια η διαφορά τους; Οι διαστάσεις. Είναι ο ίδιος άνθρωπος σε μια άλλη διάσταση.

Counterpart: Το 2018 ξεκίνησε με σειρά επιπέδου Dark

Άφησε άναυδη ως και την ίδια τη Mercedes: Το ταξί-«σκυλί» του Σαλονικιού οδηγού που «κατάπιε» 4,6 εκατ. χιλιόμετρα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Άφησε άναυδη ως και την ίδια τη Mercedes: Το ταξί-«σκυλί» του Σαλονικιού οδηγού που «κατάπιε» 4,6 εκατ. χιλιόμετρα

Το μονοπάτι που γεννήθηκε μετά από ένα πείραμα της Ανατολικής Γερμανίας που πήγε στραβά, έφερε σε επαφή τις δύο διαστάσεις. Οι λίγοι που ήξεραν φρόντιζαν ώστε να μην βρεθεί κανείς από τον ένα κόσμο στον άλλο. Ο εναλλακτικός Howard βρέθηκε με σκοπό να προειδοποιήσει για την δράση μιας αναρχικής ομάδας που προερχόταν από τον δικό του κόσμο. Ένας από τους στόχους της είναι ο εαυτός του σε τούτη τη διάσταση. Τα πράγματα γίνονται διαρκώς περίπλοκα. Γιατί η γυναίκα του εδώ Howard είναι σε κώμα. Η γυναίκα του εκεί είναι νεκρή. Έτσι λέει στα ψέματα βέβαια.

Μυστικά που κρατάνε ο ένας για τον άλλο αφήνουν κενά στην αφήγηση τα οποία έρχονται να συμπληρωθούν αργότερα. Στόχος του ενός μοιάζει να είναι να κάνει τον άλλο το ίδιο δυναμικό. Να τον βγάλει από το καβούκι του και να του δείξει σε όλο το εύρος το ψέμα μέσα στο οποίο ζει. Να τον κάνει να υπερβεί τον φοβικό του εαυτό.

Το Counterpart είναι μια σειρά που έχει ένα 100% στο Rotten Tomatoes κι αυτό νομίζω λέει πολλά. Είναι ευφυώς επιμελημένη η πλοκή, έχει το λεγόμενο chiaroscuro στην αισθητική, τα χρωματίζει δηλαδή όλα με τόνους μαύρου σε επίπεδο εικόνας και όλα ενώνονται αρμονικά, αναδεικνύοντας τις ικανότητες του Simmons. Άρα νομίζω ότι μόλις βρήκαμε ακόμα ένα κοινό με το Dark. Μήπως τελικά δεν ήμουν τόσο υπερβολικός;