The Mechanism: Το επόμενο μεγάλο κόλλημα αλά Narcos;

Μέχρι να κυκλοφορήσει η 4η σεζόν του Narcos από το Netflix θα πρέπει να περιμένουμε ως τον επόμενο Σεπτέμβρη. Παρόλο που ο χρόνος μοιάζει να φεύγει σαν νερό, το Netflix αντιλαμβάνεται ότι το κοινό του διψάει για τέτοιου είδους σειρές και αποφασίζει να εμπιστευτεί την πένα του που δημιούργησε το Narcos. Ο Jose Padilha ενώνει τη γραφή του με την Elena Soarez και μας παρουσιάζουν αυτό που έχει χαρακτηριστεί ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στη Λατινική Αμερική και ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Σε όλες τις χώρες, όλες τις εποχές. Το The Mechanism είναι το επόμενο Narcos.

Η ειδοποιός διαφορά του Mechanism με το Narcos είναι ότι εδώ δεν μιλάμε για μια παρελθοντική ιστορία ή εν πάσει περιπτώσει για κύκλους που έχουν αρχή και τέλος. Το συγκεκριμένο σκάνδαλο που είναι γνωστό ως Lava Jato, μπήκε στο στόχαστρο των αρχών το 2014 και η έρευνα, οι δικαστικές αποφάσεις για τις ποινές, όλα όσα το αφορούν βρίσκονται ακόμα υπό διερεύνηση. Κανένας κύκλος δεν έχει ολοκληρωθεί.

Το αγγλιστί Operation Car Wash αφορά σε μια υπόθεση που ξεκίνησε ως ξέπλυμα χρήματος και κατέληξε σε διαφθορά του 1/3 του κοινοβουλίου συν έναν μεγάλο όγκο μεγαλοεπιχειρηματιών της Βραζιλίας. Με επικεφαλής την εταιρεία Odebrecht δημιουργήθηκε ένα δίκτυο σε 11 χώρες της Λατινικής Αμερικής. Άπειρα λεφτά που ξεκινούσαν το ταξίδι τους από ένα βενζινάδικο. Εξ ου και η κωδική ονομασία. Εξ ου και το The Mechanism.

Ο Nestor Cerveró, ο Carlos Chater και ο Alberto Youssef είναι τρία από τα βασικά ονόματα, οι διακινητές με την ονομασία doleiro. Δηλαδή οι ντίλερ της μαύρης αγοράς. Σε αυτά τα 4 χρόνια που εξελίσσεται η έρευνα έχουν προσαχθεί στη δικαιοσύνη πάνω από 1000 άτομα. Οι περισσότεροι πολιτικοί. Τουλάχιστον 50 βουλευτές. 16 εταιρείες μπλεγμένες. Άλλες αληθινές και άλλες που δημιουργήθηκαν για να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς του μηχανισμού.

179 απ΄αυτά τα άτομα έχουν τιμωρηθεί με ποινές σε πρωτόδικο επίπεδο, ενώ ο Πρόεδρος της Odebrecht καταδικάστηκε σε 19 χρόνια. Κάτι που τον ώθησε να θέσει εαυτόν στη δικαιοσύνη και να μαρτυρήσει εμπλεκόμενους.

Ο Nestor Cerveró ήταν και ο πρώτος που συνελήφθη από τη στιγμή που η δικαιοσύνη αντιλήφθηκε ότι μιλάμε για βαθύτερους μηχανισμούς και δεν είναι «απλώς» ξέπλυμα. Από τον Cerveró έμαθαν ουσιαστικά ότι το σύνολο της διαφθοράς αγγίζει τα 5 δισεκατομμύρια. Από τον Cerveró  οδηγήθηκαν στην Petrobras, την πετρελαϊκή με τη μεγαλύτερη αγοραστική αξία και τα περισσότερα χρέη σε όλη την Λατινική Αμερική. Πρόκειται για μια εταιρεία που από το 2003 ως το 2010 έστηνε αντιπολιτευτικό σκηνικό κατά του Lula da Silva.

Ο αντίστοιχος Javer Pena του The Mechanism είναι ο αστυνομικός Newton Ishii, που συνέβαλε τα μέγιστα για όλες αυτές τις αποκαλύψεις. Η σειρά θα κυκλοφορήσει από το Netflix στις 23 Μαρτίου και όλα συγκλίνουν στο ότι θα δούμε κάτι αντάξιο του Narcos. Όχι ότι θα στενοχωρηθούμε ιδιαίτερα αν δε γίνει.

Είναι όμως μια από εκείνες τις περιπτώσεις σειρών που σου δίνουν λεπτομέρειες που άπτονται μιας μακρινής πραγματικότητας. Σε βάζουν σε ένα επίπεδο διεθνικό, σε υποδέχονται σε μια άλλη κουλτούρα. Εν προκειμένω εθίζεσαι και στο ερευνητικό κομμάτι. Το Lava Jato είναι ένα σκάνδαλο που θα σε βάλει στο τριπάκι να ψάξεις κάθε του πλευρά.

Προς το παρόν το Netflix έχει παραγγείλει μια σεζόν 8 επεισοδίων. Οι πιθανότητες να ακολουθήσει τον αριθμό του Narcos πολλές. Θα επιβεβαιωθούν;