Πριν από ένα τρίμηνο περίπου είχε ξεσηκωθεί συζήτηση για τα Φιλαράκια και κατά πόσο είναι ομοφοβικά και σεξιστικά ως σειρά. Προφανώς και τέτοιες κατηγορίες γεννήθηκαν από απίστευτα κομπλεξικούς ανθρώπους, αλλά μέσα απ΄αυτό βγήκε στην επιφάνεια κάτι που εμείς οι φανατίλες της σειράς δεν είχαμε μπορέσει να δούμε. Τα Φιλαράκια δεν ήταν τόσο σπουδαία όσο τα είχαμε στο μυαλό μας. Έφταιγε ότι τα είχαμε συνδέσει με σαββατιάτικα μεσημέρια που περιελάμβαναν ξεκούραση από το σχολείο και μάσα με την οικογένεια. Και αυτό το πέπλο μας είχε τυφλώσει. Τόσο πριν τα Φιλαράκια, όσο κυρίως μετά απ΄αυτά, εμφανίστηκαν sitcoms πολύ καλύτερα τους.
Κι αυτό δεν είναι απλώς ένας ευφημισμός. Είναι πραγματικότητα. Τα Φιλαράκια είναι μια σειρά που σου αποκαλύπτει τα μειονεκτήματα της μετά από την 7-8η φορά που θα τα δεις. Για παράδειγμα οι τόσες ανακολουθίες στο σενάριο. Ή ορισμένες σκηνές που ήταν απίστευτα τραβηγμένες από τα μαλλιά. Σκηνές που δικαιολογούνται μόνο από την πιθανότητα να επρόκειτο όντως για 6 ανθρώπους κλεισμένους σε ένα ψυχιατρείο που είχαν πλάσει για χάρη τους έναν άλλο κόσμο.
Αντιθέτως, τα ακόλουθα sitcoms δεν υπέπεσαν σχεδόν καθόλου σε τέτοια λάθη. Έχτισαν με τέτοιο τρόπο τους χαρακτήρες τους, ώστε η κάθε συμπεριφορά τους έμοιαζε λογική ως μια συνέχεια. Στα Φιλαράκια είχαμε περιπτώσεις που η Φίμπι φερόταν μια χαρά λογικά και άλλες που δεν υπήρχε καμία επαφή με το άμεσο πριν.
Έχω δει τη σειρά – και τους 10 κύκλους – πάνω από 50 φορές. Μετρημένες. Δύο φορές το χρόνο το κάθε επεισόδιο επί μια δεκαετία και από 3-4 πέντε χρόνια πριν την δεκαετία. Είναι καιρός να βουτήξω στην κολυμπήθρα του Σιλωάμ και να καθαριστώ από αυτή τη μανιακή αγάπη προς ό,τι αφορά τη σειρά και τους ηθοποιούς.
Seinfeld
Ένα από τα πρώτα και θρυλικά πλέον sitcoms. Δεν είχε τυχαίο ότι η Julia Dreyfous είναι εδώ και μια πενταετία νικήτρια στα Emmy’s για το Veep. Από κει έμαθε όσα έμαθε.
Two and A Half Men
Αν έπρεπε να επιλέξω την καλύτερη όλων, τότε θα έβαζα το Two and A Half Men με διαφορά. Ακόμα και οι 3 σεζόν με τον Κούτσερ δεν είναι αρκετές για να αλλάξω άποψη. Ούτε η παλαβομάρα που έπιασε τον Τζέικ με τη θρησκεία και άρχισε να στρέφεται κατά των όσων έδειχνε η σειρά. Ο πιτσιρικάς Τζέικ ήταν ένα από τα μεγάλα ατού της σειράς. Κάθε πιθανό ντουέτο του Two and A Half Men ήταν απολαυστικό. Θα μπορούσε να στηρίξει μόνο του μια spin off σειρά. Έβελιν-Άλαν, Μπέρτα-Τζέικ, Ρόουζ-Τσάρλι, Άλαν-Μπέρτα. Ακόμα και το Γουόλντεν-Μπέρτα είχε την πλάκα του.
Big Bang Theory
Αν δεν είχε την τεράστια κοιλιά που έκανε από την 7η μέχρι τα μέσα της 9ης σεζόν, πιθανότατα να μιλούσαμε για την πιο υπέρτατη απ΄όλα τα sitcoms. Συνέβη όμως και την έριξε αισθητά. Επιπλέον, ο χαρακτήρας της Μπερναντέτ μοιάζει να είναι ο πιο αδύναμος απ΄όλους. Η σχέση του Ραζ με τον Χάουαρντ πέρασε διάφορα περίεργα και σεναριακά ο Ραζ έχει κάπως ατονίσει. Αλλά την ίδια στιγμή έχει καλυτερέψει η διάδραση Πένι-Λέοναρντ και των δύο μαζί με τον Σέλντον.
Modern Family
Στη θέση νούμερο δύο για μένα. Από όλα τα sitcoms γενικά. Όχι μόνο της πεντάδας. Δύο από τους καλύτερους κωμικούς χαρακτήρες βρίσκονται σε αυτή τη σειρά που πάει για την 10η σεζόν της του χρόνου. Και τελευταία δυστυχώς. Ο Φιλ Ντάνφι και ο Καμ Τάκερ έχουν μια πλειάδα από ξεκαρδιστικές σκηνές. Το Modern Family έχει χτίσει επίσης τόσους πολλούς χαρακτήρες. Μιλάμε στην ουσία για μια σειρά που έχει 6 ισότιμους ήρωες συν 5 άλλους που παίζουν από πολύ κοντά. Και όλους αυτούς τους συνδέει κάθε επεισόδιο με διαφορετικό τρόπο. Κάτι κοινό που τους ενώνει για τούτη τη φορά.
https://www.youtube.com/watch?v=HF1Z3ZYipIE
The Office
Αλήθεια, δεν το βρίσκω λογικό το πως αυτή η σειρά έχει μικρότερη βαθμολογία στο IMDB σε σχέση με τα Φιλαράκια. Σαφώς μιλάμε για ένα εντελώς διαφορετικό είδος κωμωδίας. Από εκείνη την κατηγορία των sitcoms που είναι παιδιά του SNL κι όχι του Seinfeld. Για 8 σεζόν προσέφερε άπειρες ταυτίσεις με την καθημερινότητα μας. Ξέραμε πως θα βρούμε ανταπόκριση στο Office.
* Στη λίστα θα έβαζα και το Parks and Recreation αν ήταν μια σειρά μόνο με Ron Swanson.