insulte
Βρείτε μας στο

Πολλές νέες ταινίες έρχονται στις αίθουσες αυτή την εβδομάδα, αλλά είναι μόλις 2 αυτές που πραγματικά ξεχωρίζουν. Το κοινωνικό δράμα που μας έρχεται από το Λίβανο, το L’ Insulte και η γαλλική βιογραφική ταινία La Promesse, είναι δύο ταινίες που καλύπτουν με ευκολία την δίψα για σινεμά, τόσο σε επίπεδο τεχνικής όσο και στην δύναμη της αφήγησης τους. Μαζί με αυτά τα 2 έχουμε και έναν Dwayne Johnson σε άλλο ένα one man show. Κι αν είσαι και τύπος που βλέπει teen love stories εξ Αμερικής, μπορεί να σου αρέσει και το Midnight Sun. Για πιο αναλυτικά συνέχισε την ανάγνωση.

Η προσβολή (L’insulte / The Insult)

2017/ Θρίλερ-Δράμα/ 114′

Σκηνοθεσία: Ziad Doueiri

Με τους: Rita Hayek, Adel Karam, Diamand Bou Abboud, Christine Choueiri

Το αριστούργημα από τον Λίβανο που βρέθηκε στις υποψηφιότητες για Όσκαρ Ξενόγλωσσης έρχεται να ξετυλίξει μια άλλη κουλτούρα μπροστά στα μάτια μας. Τους άρρηκτους δεσμούς που υπάρχουν μεταξύ παντελώς αγνώστων, αρκεί αυτοί να έχουν κοινή θρησκεία και καταγωγή. Στο L’ Insulte, ένας χριστιανός Λιβανέζος και ένας Παλαιστίνιος πρόσφυγας έρχονται σε αντιπαράθεση που έχει ως αποτέλεσμα να βρεθούν στο δικαστήριο. Ο Παλαιστίνιος τιμωρείται για την επίθεση του και αυτό φέρνει τις δύο κοινότητες που εκπροσωπούν σε μια κοινωνική σύγκρουση. Οδομαχίες, φωτιές σε κεντρικούς δρόμους της Βηρυττού συνθέτουν ένα σκηνικό πολέμου.

Αυτό που καταφέρνει ο Doueiri με το L’ Insulte είναι να συλλογικοποιήσει μια κατάσταση που μοιάζει πολύ συγκεκριμένη. Δηλαδή μπορεί να βλέπουμε το Λίβανο, τη Βηρυττό, τις διαμάχες μεταξύ των διαφορετικών μειονοτήτων, κυρίως θρησκευτικά ορισμένων, αλλά αποδίδεται αυτή η διαμάχη με τρόπο ώστε κάλλιστα θα μπορούσε να αφορά εσένα. Με διαφορετικά σημαίνοντα σαφώς, αλλά στην ουσία της ίδια.

Το L’Insulte έγινε από τους παραγωγούς ταινιών όπως το Timbuktu, το Mustang και το Salesman, τρία αριστουργήματα του αραβογαλλικού σινεμά των τελευταίων ετών.

Άφησε άναυδη ως και την ίδια τη Mercedes: Το ταξί-«σκυλί» του Σαλονικιού οδηγού που «κατάπιε» 4,6 εκατ. χιλιόμετρα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Άφησε άναυδη ως και την ίδια τη Mercedes: Το ταξί-«σκυλί» του Σαλονικιού οδηγού που «κατάπιε» 4,6 εκατ. χιλιόμετρα

Η υπόσχεση της αυγής (La promesse de l’aube)

2017/ Δράμα/ 131′

Σκηνοθεσία:Éric Barbier

Με τους: Pierre Niney, Charlotte Gainsbourg, Nemo Schiffman, Alexandre Picot

Ο Roman Kacew ή σύμφωνα με την γαλλική εκδοχή του ονόματος του, Romain Gary, έμεινε στην Ιστορία ως ένα σπουδαίο θρέμμα της γαλλικής κουλτούρας. Πίσω απ΄αυτό όμως υπήρξαν μια σειρά από συνταρακτικά πράγματα που τον διαμόρφωσαν. Γεννήθηκε στη Λιθουανία σε μια εποχή που ήταν πολωνικό κομμάτι της Σοβιετικής Ένωσης, μετακόμισε στη Νις της Γαλλίας, βρέθηκε στις δυνάμεις στρατού στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και εν τέλει έγραψε τα μυθιστορήματα του.

Στην ταινία του Barbier βλέπουμε τις μεταβάσεις της ζωής του, εκκινώντας και εστιάζοντας κυρίως στη σχέση του με τη μητέρα του Nina. Οι δυο τους είχαν μόνο ο ένας τον άλλο κι αυτό τους οδήγησε σε μια εξάρτηση που θα την έλεγες και κάπως αρρωστημένη. Η δική της υπερβολική πίεση είναι που τον ώθησε πως τις μεγάλες κατακτήσεις, αλλά με τι τίμημα; Προς το τέλος του ο Gary ζούσε παραληρηματικές μέρες στην αφόρητη ζέστη του Μεξικό.

Το La Promesse είναι μια τραγικωμωδία με όλη την αισθητική των αφηγηματικών τρόπων του γαλλικού σινεμά.

Rampage: Το Απόλυτο Χάος (Rampage)

2018/ Δράση-Επιστημονική Φαντασία/ 115′

Σκηνοθεσία: Brad Peyton

Με τους: Dwayne Johnson, Jeffrey Dean Morgan, Breanne Hill, Naomie Harris, Joe Manganiello

Οτιδήποτε έχει μέσα του Dwayne Johnson μας αρέσει εκ των προτέρων. Εδώ ο The Rock υποδύεται τον Davis Okoye, έναν άντρα που αποφεύγει να κάνει φιλίες με ανθρώπους. Τη θέση του φίλου του την έχει καλύψει ένας αλμπίνος γορίλας που είχε σώσει ο Davis όταν ήταν πολύ μικρός. Για πολλά χρόνια ήταν μαζί. Μέχρι που ένα πείραμα γενετικής πάει εντελώς στραβά και μετατρέπει τον γορίλα σε άγριο και σχεδόν αιμοβόρο ζώο.

Ο Okoye θα θελήσει να βρει τον τρόπο επαναφοράς του. Έτσι, βρίσκει την επιστήμονα Kate Caldwell και μαζί ανακαλύπτουν ότι μια σειρά από εξημερωμένα ζώα έχουν δεχτεί το εμβόλιο και έχουν φέρει τη βία και το θάνατο στις ΗΠΑ. Ο Okoye θα κάνει τα αδύνατα δυνατά ώστε να επαναφέρει τον φίλο του. Και φυσικά σε αυτό δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο την μετάλλαξη του και των άλλων ζώων. Έχει να προλάβει και τους ανθρώπους που τον θέλουν νεκρό.

Ο Ήλιος Του Μεσονυχτίου (Midnight Sun)

2018/ Αισθηματική/ 109′

Σκηνοθεσία: Scott Speer

Με τους: Bella Thorne, Patrick Schwarzenegger, Rob Riggle, Quinn Shephard

Ένα κλασσικό cheesy teen love story από το Αμέρικα. Μια 17χρονη κοπέλα, η Katie Price (μόνο εγώ σκέφτομαι την Βρετανίδα σεξοβόμβα;) πάσχει από μια σπάνια γενετική ανωμαλία που την κάνει ευαίσθητη στην ηλιακή ακτινοβολία. Ευαίσθητη σε βαθμό μοιραίο αν τύχει και βρεθεί έστω και λίγο στο φως. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να έχει φυσιολογική ζωή, δεν μπορεί να βγαίνει με φίλους να παίζει στον ήλιο. Ο μόνος της φίλος είναι ο μπαμπάς της. Κάθε βράδυ παίζει την κιθάρα της στο δωμάτιο της και παρατηρεί από το παράθυρο του δωματίου τον Charlie, έναν ωραίο γείτονα.

Ώσπου μια απ΄αυτές τις συμπτώσεις τους φέρνει σε γνωριμία. Ερωτεύονται, περνούν καλά και φτάνει η στιγμή που η Katie θα πρέπει να αποκαλύψει το μυστικό της και μαζί του να βρουν έναν τρόπο για να ζουν πιο φυσιολογικά. Άνοστη και αδιάφορη προσπάθεια, παρά το ότι έχει ένα θέμα που προσφέρεται για καλύτερα πράγματα.