βιβλίου

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου: Οι καλύτερες μεταφορές σε τηλεόραση/σινεμά

Για τα τελευταία 15 χρόνια.

Η φετινή 23η Απριλίου είναι μια πολύ ειδική μέρα. Δεν γιορτάζουμε απλώς την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου. Την γιορτάζουμε με την Αθήνα να είναι Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου μέχρι του χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι μια πλειάδα από εκδηλώσεις με επίκεντρο το βιβλίο, τους εκδοτικούς οίκους και τους συγγραφείς θα λάβουν χώρα στην πόλη, αρχής γενομένης από σήμερα. Στη σημερινή εποχή το βιβλίο έχει αρχίσει να έρχεται ξανά πολύ κοντά στον άνθρωπο και ιδίως στις νέες γενιές. Και σε αυτό μεγάλο ρόλο έπαιξε η σύζευξη των τεχνών. Το βιβλίο εκφράστηκε μέσα από το σινεμά ή την τηλεόραση και μέσα από τις εικόνες παρακινήθηκε κόσμος να αναζητήσει τις λέξεις.

Μόνο μέσα σε αυτή τη δεκαετία έχουμε δει αμέτρητες μεταφορές, ιδίως στο τηλεοπτικό πεδίο. Εκεί είναι που θα βρούμε και τις πιο κραυγαλέα επιτυχημένες εξ αυτών. Είναι άλλωστε η εποχή της κυριαρχίας της τηλεόρασης, με το σινεμά να αντιλαμβάνεται πως το βιβλίο είναι ένα όχημα επανάκτησης της δόξας. Το βιβλίο οποιασδήποτε μορφής. Είτε μυθιστόρημα, είτε ιστορικό, είτε σαφώς κόμικ. Για τη σημερινή μέρα σου προτείνουμε να τσεκάρεις μερικά από τα πιο κλασσικά δημιουργήματα του σινεμά και της τηλεόρασης που γεννήθηκαν πρώτα σε σελίδες βιβλίου.

Οι ταινίες βιβλίου…

The Social Network

Μια καταπληκτική τριανδρία ανέλαβε να πραγματώσει με τον καλύτερο τρόπο την κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου του Μπεν Μέτσριχ, το Accidental Billionaires. Ντέιβιντ Φίντσερ στη σκηνοθεσία. Άαρον Σόρκιν στο σενάριο. Τζέσι Άιζενμπεργκ στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Και για τους 3 το Social Network είναι στο top 5 της καριέρας τους.

Καμιά Πατρίδα για τους Μελλοθάνατους

Ο Κόρμακ ΜακΚάρθι είναι ένας από τους πιο γλαφυρούς συγγραφείς όσον αφορά στη σκαιότητα του αμερικανικού νότου και της Κεντρικής Αμερικής στις σκοτεινές δεκαετίες του 20ου αιώνα και ακόμα περισσότερο στις αρχές του και στο τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα. Ο Ματοβαμένος Μεσημβρινός είναι ένα ακόμα τέτοιο παράδειγμα. Φυσικά το No Country For Old Men απέκτησε τα παράσημα του και από τους αδελφούς Κοέν. Ένα σκηνοθετικό ντουέτο που ανέδειξε για πρώτη φορά τόσο εκκωφαντικά την ικανότητα του Μπαρδέμ στους παρανοϊκούς ρόλους.

Great Gatzby

Από τις πολύ υποτιμημένες ταινίες του σύγχρονου σινεμά. Ίσως γιατί ο Ντικάπριο είχε μια σειρά από άλλες σπουδαίες ερμηνείες σε ταινίες με περισσότερο κρότο. Όμως και η ιστορία του Φιτζέραλντ πρέπει να συγκαταλέγεται σε εκείνες τις ταινίες που ρούφηξαν τις σελίδες του βιβλίου και τις «ξέρασαν» χωρίς να πειράξουν τίποτα. Κι όλη αυτή η εφηβική μελαγχολία που κατέκλυσε τους 20χρονους στην Αμερική του 1930 δε γινόταν να αναπαρασταθεί καλύτερα.

Blade Runner 2048

Σίγουρα η ταινία του 1982 έκανε την αρχή. Αλλά αυτό που πέτυχε ο Ντένις Βιλνέβ το 2017 ήταν ένα μεγάλο επίτευγμα. Ακριβώς γιατί κατάφερε να υπερκεράσει την βαριά κληρονομιά δύο παραγόντων. Του βιβλίου του Φίλιπ Ντικ και της πρώτης ταινίας.

Ready Player One

Το πιο πρόσφατο δείγμα. Η ταινία που πιστοποίησε την επάνοδο του Σπίλμπεργκ. Ενός σκηνοθέτη που με το The Post φάνηκε να συνέρχεται, αλλά όχι με τόσο σαφή τρόπο όπως στο Ready Player One. Η βασική ύλη για το Ready Player One ανήκει στον Έρνεστ Κλάιν, συγγραφέα του βιβλίου. Ενός βιβλίου που από την πρώτη στιγμή κατέκτησε κορυφές στον κόσμο του science fiction και αποτέλεσε πάθος των geeks.

Οι σειρές βιβλίου…

Man in the High Castle

Τα τελευταία χρόνια ο Φίλιπ Ντικ έχει βρει μια τεράστια αναγνώριση. Η καθολική κυριαρχία του sci-fi του έχει δώσει χώρο για να αναδειχτεί. Έτσι, εκτός από το Blade Runner και το Electric Dreams, έχουμε και το Man In The High Castle. Για να είμαστε ακριβείς, το τρίτο είναι που προηγήθηκε όλων. Ήταν αρχές 2015 που κυκλοφόρησε και εγκατέστησε την δική του αισθητική. Μια αισθητική εναρμονισμένη με την σκληρή ιστορία που πραγματεύεται. Κι αυτή είναι το εναλλακτικό σενάριο του Β΄Παγκοσμίου. Εκεί όπου Ιάπωνες και Γερμανοί κερδίζουν και χωρίζουν τις ΗΠΑ στα 3.

The Leftovers

Η σειρά κυκλοφόρησε το 2014 και τελείωσε το περασμένο καλοκαίρι με την 3η της σεζόν. Το βιβλίο του Τομ Περότα είχε προλάβει ήδη να κάνει τον πάταγο από το 2011 όταν και κυκλοφόρησε. Το The Leftovers θα μπορούσε κάλλιστα να μπει πολύ ψηλότερα σε μια υποθετική λίστα, αν αφαιρούσαμε την πρώτη σεζόν. Ήταν η αναγνωριστική, ήθελε το χρόνο της μέχρι να σε βάλει στο πετσί της υπόθεσης, γενικώς δεν ήταν αυτό που περιμέναμε τότε. Ο ένας χρόνος που μεσολάβησε από το 2014 μέχρι το 2015, όταν και ξεκίνησε η παραγωγή της 2ης σεζόν, έδωσε την ευκαιρία στον τηλεοπτικό δημιουργό Damon Lindelof να αναθεωρήσει και να δει καλύτερα κάποια πράγματα. Αυτό ήταν. 2ος και 3ος κύκλος; Αριστουργήματα.



Handmaid’s Tale

handmaid's

Μέσα σε μόλις λίγα επεισόδια η σειρά του Hulu κατάφερε να φτάσει στην μεγαλύτερη τηλεοπτική κορυφή. Πήρε για πλάκα την έγκριση για 2η σεζόν, σάρωσε στα Emmy και τις Χρυσές Σφαίρες και έγινε ένα σύμβολο για το σύγχρονο Χόλιγουντ. Και ήταν από τις περιπτώσεις που όλοι απένειμαν συγχαρητήρια πρωτίστως στην συγγραφέα. Η Μάργκαρετ Άτγουντ ήταν ούτως ή άλλως μια από τις πιο εμπορικές συγγραφείς στη Βόρεια Αμερική. Μετά το Handmaid’s Tale έγινε μια από τις κορυφαίες παγκοσμίως! Το εντυπωσιακό με τη σειρά είναι ότι κατάφερε να ξεπεράσει τον μύθο του βιβλίου και την ίδια στιγμή να τον αυξήσει κατακόρυφα.

Mindhunter

Μπορεί η μία σεζόν να μην είναι τόσο μεγάλο δείγμα για να την κρίνεις, αλλά το Mindhunter είναι στο top 10 της δεκαετίας. Δεν βασίζεται σε μυθιστόρημα, αλλά σε βιογραφική καταγραφή δύο πρακτόρων του FBI που στις αρχές του ’80 έκαναν την αρχή για το criminal profiling. Η ατμόσφαιρα και η απόδοση της σειράς Mindhunter αποδίδει απόλυτα όσα περιγράφονται στο βιβλίο. Τόσο ώστε να νομίζεις ότι διαβάζεις τις σελίδες του καθώς βλέπεις τα επεισόδια.

Game of Thrones

Όσο κι αν το προσπάθησα, δε γινόταν να το βγάλω έξω από τη λίστα. Μιλάμε για τη σειρά που κάθε της σεζόν είναι ένα τηλεοπτικό φαινόμενο. Που κάθε επεισόδιο θα μπορούσε να σταθεί ως αυτόνομη ταινία. Μιλάμε για τη σειρά που η επιτυχία της ανάγκασε τον Τζορτζ Μάρτιν, τον συγγραφέα των βιβλίων, να βάλει στο γράψιμο το πρέπει, ώστε να καταφέρει να τελειώσει το 6ο πριν ολοκληρωθεί η 7η σεζόν.

Υ.Γ. Η λίστα αυτή είχε ένα μοναδικό κριτήριο. Όσο το δυνατόν πιο σύγχρονες ταινίες και σειρές. Γι΄αυτό δεν θα βρεις τη Λάμψη, το Fight Club ή όποιο άλλο σκεφτείς.