Other Side Of Wind: Το Netflix φέρνει τη χαμένη ταινία του Όρσον Γουέλς
Βρείτε μας στο

Λόγια επαίνων για τον Όρσον Γουέλς δεν χρειάζονται. Άλλωστε ό,τι κι αν πούμε και γράψουμε εμείς, μικρή σημασία θα έχει. Το τι ήταν όμως είναι κάτι που οι νέες γενιές ίσως να μην το γνωρίζουν ή να μην το μάθουν ποτέ. Έτσι θα λέγαμε αν το Netflix δεν αποφάσιζε να αγοράσει τα δικαιώματα για την χαμένη ταινία του και να την κυκλοφορήσει ολόκληρη όπως την έκαναν edit οι ειδικοί στην Technicolor. Το The Other Side of Wind είναι ένα θρυλικό φιλμ του Γουέλς που το γύριζε για έξι ολόκληρα χρόνια και φτάνει σήμερα έτοιμο για προβολή ύστερα από πολλή ταλαιπωρία.

Από τη στιγμή που ανακαλύφθηκαν όλα τα φιλμάκια στο Παρίσι σε ένα θόλο, χρειάστηκε απίστευτη δουλειά για να επανακτηθεί η κανονική εικόνα από τα αρνητικά. Τον περασμένο Μάρτιο μεταφέρθηκε στο Λος Άντζελες για να το αναλάβουν οι ειδικοί της Technicolor και μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017 γινόταν η αποκατάσταση τους. Μιλάμε στην ουσία για 8 παλέτες με 1000 φιλμάκια. Χρειάστηκαν περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια χρηματοδότηση από εταιρεία streaming για να μπορέσει να στηθεί το φιλμ όπως το είχε φανταστεί ο Γουέλς.

Το The Other Side of Wind ήταν η τελευταία ταινία που γύρισε. Από το 1976 μέχρι και το 1985, όταν και πέθανε, έψαχνε τα στοιχεία που θα την ολοκλήρωναν ιδανικά. Δεν πρόλαβε. Βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στο Χόλιγουντ πάνω από την γραφομηχανή του.

Το σενάριο της ταινίας ο Γουέλς το έγραψε μαζί με την ερωμένη του και πρωταγωνίστρια, την Κροάτισσα Όγια Κόνταρ και περιγράφει τα 70α γενέθλια του σκηνοθέτη Τζέικ Χάναφορντ, τα οποία συμπίπτουν με τα γυρίσματα για την τελευταία του ταινία. Πρόκειται για μια ταινία με φουλ αυτοβιογραφικές αναφορές του Γουέλς.

Ο Φρανκ Μάρσαλ, ο παραγωγός της ταινίας, είναι από τους συντελεστές και τώρα, όντας πια στα 71 του χρόνια, ενώ μαζί του είναι ο Πολωνός Γιάν Ρίμζα, συνεργάτης του επίσης τότε, και ο Πίτερ Μπογκντάνοβιτς, μέλος του καστ, που βρίσκεται τώρα και στην παραγωγή.

Το The Other Side of Wind προβλήθηκε πρώτη φορά τον περασμένο Γενάρη με καλεσμένους τον Πολ Τόμας Άντερσον, τον Κουέντιν Ταραντίνο και άλλα ελίτ μέλη του σινεμά, ενώ βρέθηκε και προσφάτως στις Κάννες. Το Netflix που διαθέτει πλέον τα δικαιώματα, θα ανακοινώσει σύντομα πότε θα κυκλοφορήσει στην πλατφόρμα του η ταινία. Πρώτα όμως θα προβληθεί σε κινηματογραφικές αίθουσες στις ΗΠΑ. Πιθανότατα στα κινηματογραφικά φεστιβάλ που έρχονται.