Τζάρεντ Λέτο
Βρείτε μας στο

Έχοντας όλοι στο μυαλό μας τον Τζακ Νίκολσον και τον Χιθ Λέτζερ, περιμέναμε από τον Τζόκερ του Τζάρεντ Λέτο να έχει κάτι να προσφέρει καθώς βλέπαμε το Suicide Squad. Πιθανότατα να είχε συμβεί αν σεναριακά είχε περισσότερο χρόνο. Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει στο τέλος και αυτό δεν είχε ικανοποιήσει. Ιδίως αν συνυπολογίσουμε και όλα αυτά που έκανε ο Λέτο για να μπει στο πετσί του ρόλου. Όπως ότι και εκτός γυρισμάτων ήταν ο Τζόκερ. Όπως ότι είχε στείλει περίεργα δωράκια στους συμπρωταγωνιστές του, βλέπε τις σφαίρες στην Μάργκο Ρόμπι.

Το Suicide Squad ήταν μια καλή ταινία, αλλά όχι απ΄αυτές που τις χαρακτηρίζει κανείς έπος. Γι΄αυτό δύο χρόνια μετά δεν έχει ακουστεί τίποτα για sequel. Αντιθέτως, αυτό που ακούγεται και επιβεβαιώθηκε επίσημα από τη Warner Bros, είναι ότι ο Τζόκερ του Λέτο έχει ακόμα πολλά να πει και η ιστορία του στην ταινία ήταν απλώς ένα preview σε σχέση με όλα αυτά που θα ακολουθήσουν.

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, ιδίως από τη στιγμή που Τζάρεντ Λέτο μπήκε τελευταία στιγμή και πάλι στην κούρσα. Στις σκέψεις της παραγωγής υπήρχε ένας άλλος ηθοποιός, ο Χοακίν Φοίνιξ. Μια επιλογή που είναι ταυτόχρονα ρισκαδόρικη και προβοκατόρικη. Εν τέλει ο 46χρονος ηθοποιός και frontman των 30 Seconds to Mars θα κληθεί να μεγεθύνει τον μύθο του Τζόκερ ξανά.

Αυτή τη φορά ίσως είναι και καλύτερα προετοιμασμένος. Όχι μόνο γιατί θα έχει την αμέριστη προσοχή του σκηνοθέτη Τοντ Φίλιπς (Hangover, War Dogs), αλλά και γιατί πέρασε από ένα πολύ γόνιμο στάδιο. Το να υποδυθεί το ανδροειδές στο Blade Runner του έδωσε πολλά ερείσματα. Ερείσματα που θέλει να ενσωματώσει στην προσέγγιση του για τον Τζόκερ.

Το έργο του δεν είναι απλώς δύσκολο. Θέλει μπόλικη ευφυΐα, επιμονή και αντίληψη των καταστάσεων για να ξεφύγει από τη σύγκριση με τους προκατόχους του. Ταυτόχρονα καλείται να δώσει το δικό του στίγμα στον χαρακτήρα που θα υποδυθεί. Επιπλέον, έχει να συναγωνιστεί και τους παράλληλους Τζόκερ που εμφανίζονται. Όπως ο Τζερεμάια στο Gotham.

Το spin off του Τζόκερ με τον Λέτο πάντως σηματοδοτεί μια στροφή της DC. Στροφή προς ένα διαφορετικό είδος αφήγησης και προσήλωση σε λιγότερο προβεβλημένους χαρακτήρες. Τον Τζόκερ αυτόνομα, χωρίς την παρουσία του Μπάτμαν, την Χάρλεϊ Κουίν με τη Μάργκο Ρόμπι ή τον Aquaman. Το γεγονός ότι τα μεγάλα blockbusters με τους γνωστότερους ήρωες της DC δεν τράβηξαν, ενώ η Wonder Woman είχε τέτοια επιτυχία, άλλαξαν τα πλάνα της Warner Bros και κατ΄επέκταση της DC.

Πάντως, με την ολοκλήρωση των standalone ταινιών, το Suicide Squad θα ξαναγυρίσει. Ίσως με άλλον σκηνοθέτη κι όχι τον Ντέιβιντ Έιερ, και σίγουρα με μια άλλη αντιμετώπιση της ίδιας της ιστορίας που θα διηγηθεί.