Η πιο αποτυχημένη ταινία της τελευταίας 20ετίας
Βρείτε μας στο

Οι βιογραφίες στο σινεμά είναι από τις πιο σίγουρες επιλογές. Δεν θυμάμαι περίπτωση τα τελευταία χρόνια που να μην ήταν έστω καλή ή υποφερτή. Δεν θυμάμαι βιογραφική ταινία που να έπεσε κάτω από το 7/10 σε βαθμολόγια. Μέχρι που ο Τζον Τραβόλτα ανέλαβε να κάνει τον Τζον Γκότι, έναν από τους πιο γνωστούς μαφιόζους-γκάνγκστερ της Νέας Υόρκης στη δεκαετία του ’70 και του ’80. Η ταινία Gotti απέσπασε τις χειρότερες κριτικές στο Rotten Tomatoes και μέχρι στιγμής βρίσκεται στο 0%. Ένα ποσοστό που ο Τραβόλτα έχει ξανακάνει με άλλες δύο ταινίες του από τις αρχές του ’90 και τα μέσα του ’80.

Μιλάμε δηλαδή για μία από τις πιο αποτυχημένες ταινίες της τελευταίας 20ετίας. Για να καταλάβει κανείς για τι οικτρή αποτυχία πρόκειται, τα έσοδα που εκτιμάται ότι θα βγάλει από το πρώτο τριήμερο προβολής της στις αίθουσες των ΗΠΑ είναι κοντά στα 2 εκατομμύρια δολάρια. Τόσος δεν είναι ούτε ο μισθός του Τζον Τραβόλτα. Και ζούμε σε μια εποχή που 9/10 ταινίες καλύπτουν το μπάτζετ τους στα πρώτα δύο σαββατοκύριακα προβολής τους.

Πώς όμως κατάφερε μια ταινία για έναν τόσο πολύπλοκο χαρακτήρα, που με την παρουσία του σημάδεψε την μορφολογία της Νέας Υόρκης στην εποχή εκείνη, να καταλήξει σε αυτό το ντροπιαστικό 0%. Όταν την ίδια στιγμή άλλα κι άλλα κινηματογραφικά εκτρώματα πιάνουν έστω ένα 5-10%; Αρκεί μια ματιά στο timeline του Gotti.

Είναι μια ταινία που αποφασίστηκε να μπει σε διαδικασία παραγωγής το 2011. Χρειάστηκε 7 χρόνια για να βγει στις αίθουσες. Αυτό συνέβη γιατί άλλαζαν διαρκώς τα μέλη της παραγωγής, αλλά και οι εταιρείες παραγωγής που αναλαμβάναν να στήσουν και να προωθήσουν την ταινία. Επιπλέον, άλλαξε ο σκηνοθέτης. Ο Νικ Κασαβέτις παραιτήθηκε ουσιαστικά και τον αντικατέστησε ο Μπάρι Λέβινσον και φτάσαμε στο 2016 για να το αναλάβει τελικά ο Κέβιν Κόνολι.

Την ίδια στιγμή, στο καστ προβλεπόταν να βρίσκονται οι Αλ Πατσίνο και Τζο Πέσκι. Ο πρώτος δεν συμφώνησε ποτέ και ο δεύτερος έκανε μήνυση στην παραγωγή γιατί του έκοψαν τον ρόλο και το μισθό. Μόλις πριν μερικούς μήνες η Lionsgate αποφάσισε να μην το βγάλει στις αίθουσες και η ταινία έμεινε αμανάτι. Τελευταία στιγμή αγόρασε τα δικαιώματα η Vertcal Entertainment και το Gotti κυκλοφόρησε πριν λίγες εβδομάδες. Η συνέχεια έφερε αυτό το μεγάλο κουλούρι σε ένα σάιτ που είναι πολύ δύσκολο να πιάσεις το 100% και ακόμα πιο δύσκολο το 0%. Ο Τζον Τραβόλτα το κατάφερε κι αυτό.