Condor: Μια σειρά-θρίλερ συνωμοσίας που θα σου κόψει την ανάσα
Βρείτε μας στο

Ο κόνδορας είναι ένας γυπαετός, ένα από τα μεγάλα πετούμενα του κόσμου μας, με ένα μεγάλο άνοιγμα φτερών και πολύ μεγάλη δύναμη. Condor είναι μια νέα σειρά από το δίκτυο Audience που δεν είναι από τα μεγάλα «πετούμενα» του τηλεοπτικού κόσμου, δεν είχε θεωρητικά μεγάλο άνοιγμα φτερών, αλλά στην πράξη και να πετάξει ψηλά ξέρει και να φανερώσει μια μεγάλη δυναμική δύναται. Γι΄αυτό δεν χρειάζεται να έχουμε κανένα δισταγμό για να συμφωνήσουμε ότι είναι μια σειρά που σε κάθε της επεισόδιο σου δίνει την εντύπωση πως βλέπεις κάποια ταινία.

Το Condor είναι ένα θρίλερ συνωμοσίας, με κατασκοπικά στοιχεία, που εμφανίστηκε εντελώς απροσδόκητα και έκανε μεγάλο κρότο. Αρκεί να σκεφτείς ότι όταν σου έγραφα για τις σειρές που περιμένουμε το καλοκαίρι, το Condor δεν το γνώριζα καν. Δεν είναι ότι απλά δεν το συμπεριέλαβα στη λίστα. Είναι ότι δεν είχα ιδέα πως θα κυκλοφορήσει κάτι τέτοιο. Κι αφού είμαι τόσο καταπληκτικός και είχα μια τόσο πετυχημένη κρίση, μπορώ τουλάχιστον να παινευτώ ότι το βλέπω και έχω ενθουσιαστεί.

Κάτι που θα συμβεί και σε σένα. Όχι μόνο γιατί ως κεντρική ιδέα δεν είναι και τόσο συχνή στην αμερικάνικη μυθοπλασία. Αλλά κυρίως γιατί κάθε επόμενη σκηνή διαφοροποιεί τα δεδομένα της προηγούμενης. Σε αφήνει να σχηματίσεις κάποιες βεβαιότητες μόνο και μόνο για να στις απωθήσει. Το Condor είναι μια εκτεταμένη εκδοχή ενός θρίλερ συνωμοσίας.

Condor: Μια σειρά-θρίλερ συνωμοσίας που θα σου κόψει την ανάσα

Ένας αναλυτής της CIA βλέπει τους συναδέλφους του να δολοφονούνται. Βλέπει να πέφτουν γύρω του οι σφαίρες βροχή. Και οι περισσότερες έχουν αυτόν ως στόχο. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί πρώτα ανέπτυξε έναν αλγόριθμο που βρίσκει πιθανούς τρομοκράτες στα αμερικανικά εδάφη. Ένας απ΄αυτούς εντοπίζεται και η πιθανότητα να είναι τρομοκράτης σύμφωνα με τον αλγόριθμο, είναι της τάξεως του 12%. Μεγάλο ποσοστό για να πάρεις το ρίσκο, μικρό για να στοχοποιήσεις έτσι έναν άνθρωπο.

Κάποιος όμως πρέπει να παίρνει τις δύσκολες αποφάσεις, κυρίως όταν διαθέτουν το προκάλυμμα του μεγαλύτερου καλού. Τελικά ο στόχος είναι τρομοκράτης και δολοφονείται τη στιγμή που ετοιμαζόταν να ψεκάσει με σπρέι μια ασθένεια στους θεατές ενός αγώνα. 80.000 κόσμος θα μολύνονταν και θα μόλυναν και άλλους μέσα σε λίγες μέρες.

Σε αυτό το σημείο, ο Τζο Τέρνερ, ο αναλυτής και το μυαλό πίσω από τον αλγόριθμο, αποκτά μια συνειδησιακή σύγκρουση. Δεν γίνεται να στοχοποιείται κάποιος επειδή είναι Μουσουλμάνος. Δεν γίνεται να στοχοποιηθούν όλοι οι Μουσουλμάνοι. Ακόμα κι αν ήταν όντως τρομοκράτης ο στόχος, αυτό δεν αναιρεί την βασική ιδέα. Ένα ποσοστό δεν πρέπει να αρκεί για να συλληφθεί ή να δολοφονηθεί κάποιος. Γρήγορα ο Τζο Τέρνερ θα καταλάβει τι διακυβεύεται και ποιος υποκινεί την στοχοποίηση αυτή.

Condor: Μια σειρά-θρίλερ συνωμοσίας που θα σου κόψει την ανάσα

140.000 τεύχη την εβδομάδα: Ποια ήταν η όμορφη Κατερίνα που έδωσε το όνομά της στο θρυλικό περιοδικό των 90’s
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 140.000 τεύχη την εβδομάδα: Ποια ήταν η όμορφη Κατερίνα που έδωσε το όνομά της στο θρυλικό περιοδικό των 90’s

Το Condor είναι εκπληκτικό γιατί αφομοιώνει μια ολόκληρη λογική που αναπτύσσεται στην αμερικανική κοινωνία. Πρώτα ξεκινάει με την θέση ότι κανείς Μουσουλμάνος δεν είναι εξ ορισμού εγκληματίας. Μετά εμφανίζεται ένα άσχημο περιστατικό με θύτη έναν Μουσουλμάνο και η λογική αρχίζει να καταργείται. Η υποταγή στη γενίκευση και το μεμονωμένο γεγονός γίνονται χωρίς ιδιαίτερη αντίσταση.

Γενικότερα οι αναφορές στην κοινωνικοπολιτική περίσταση των ΗΠΑ είναι γλαφυρή και εναργής. Όμως το Condor δεν περιγράφεται μόνο απ΄αυτό.

Έχει πολύ έντονες σκηνές, έντονη αφήγηση συνολικά, σοκάρει, δεν εμβαθύνει παρά στοχευμένα στους ήρωές του κι αυτό στην προκειμένη είναι καλό, στηρίζεται στη δράση. Κινείται με ένα πολύ σωστό τέμπο, ώστε αν ήταν ελάχιστα πιο γρήγορο ή πιο αργό θα χώλαινε.

Στα πολύ θετικά η παρουσία του Γουίλιαμ Χαρτ σε ρόλο μέντορα και κρυφού άσου στο μανίκι του πρωταγωνιστή Μαξ Άιρονς, ο οποίος είναι συμβατός με τις ανάγκες του ρόλου. Ενδιαφέρουσα και η παρουσία του Μπρένταν Φρέιζερ σε ρόλο κακού, σε ρόλο συνωμότη, ο οποίος έχει κιόλας μια νοητική ανισσοροπία.

Πρόκειται για μια στιβαρή και άμεση σειρά. Δεν στέκεται σε κρυφά νοήματα. Έχει προφανείς μεταφορές και είναι αυτό που βλέπεις. Είναι μια σειρά που σε παίρνει από το χέρι και σε πάει, χωρίς να σου δώσει περιθώριο να ρωτήσεις το πού.