Είναι μια ταινία που έχει μείνει χαραγμένη στη μνήμη μας από τότε που βγήκε, το μακρινό πλέον 1997 δηλαδή, μέχρι και σήμερα. Όλοι την έχουμε δει, μάλιστα και κάποιοι την έχουν δει και άπειρες φορές. Ωστόσο, ας είμαστε ειλικρινείς: αν έβγαινε σήμερα δεν ασχολούνταν ούτε οι μισοί. Το πιθανότερο είναι πως δεν θα απασχολούσε άνθρωπο παρά μόνο ένα εξαιρετικά περιορισμένο κοινό.
Ο «Γάμος του καλύτερου μου φίλου» είναι ταινία που ΜΟΝΟ στα 90s θα μπορούσε να πετύχει. Μόνο στα 90s θα μπορούσαν να την βλέπουν απενοχοποιημένα οι άντρες χωρίς να θεωρούνται «φλώροι». Μόνο στα 90s θα μπορούσαν να την παίρνουν στα σοβαρά οι γυναίκες χωρίς να θεωρούνται «χαζογκόμενες».
Σήμερα που το κλίμα είναι πιο σοβαροφανές και το κινηματογραφικό κοινό πιο απαιτητικό, δύσκολα θα αγκαλιαζόταν τόσο μαζικά η ελαφρότητα μιας τέτοιας ταινίας. Ένα από τα στοιχεία πάντως που την έκανε ιδιαίτερη στην εποχή της ήταν το αντι-κλισέ σενάριό της, το οποίο κατέληγε με την πρωταγωνίστρια να ΜΗΝ κερδίζει τον έρωτα της ζωής της!
Και όμως: όσο πρωτότυπο και αν ήταν αυτό το τέλος, όσο και αν προκάλεσε έκπληξη σπάζοντας τη λογική του αρμονικού happy end, στην πραγματικότητα δεν ήταν και το αυθεντικό! Αντίθετα, άλλο τέλος είχε γυριστεί και άλλο έφτασε στις κινηματογραφικές αίθουσες.
Για όσους δεν θυμούνται την ταινία –που δεν παίζει γιατί η τηλεόραση την έχει προβάλει όσο και κάτι ελληνικές ταινίες…- η πρωταγωνίστρια Τζούλια Ρόμπερτς, αφού έχει κάνει άπειρες… μπαρούφες προσπαθώντας να σταματήσει το γάμο του καλύτερου της φίλου με την Κάμερον Ντίαζ επειδή, ξαφνικά, παραδέχεται ότι είναι ερωτευμένη μαζί του, στο τέλος αποδέχεται πως τα πράγματα δεν πήγαν έτσι όπως τα ήθελε, απλά αφήνει το ζευγάρι να παντρευτεί και ο gay φίλος της την παρηγορεί.
Στο αυθεντικό φινάλε, παρά το γεγονός ότι η Τζούλια Ρόμπερτς «χάνει», λίγο πριν τους τίτλους τέλους γνωρίζει έναν πολύ ωραίο τύπο, που όπως όλα δείχνουν θα είναι ο νέος της έρωτας. Έτσι, βγαίνει κερδισμένη και αυτή. Η ταινία προβλήθηκε μπροστά σε περιορισμένο κοινό πριν βγει στο σινεμά και οι γυναίκες που ήταν παρούσες εξαγριώθηκαν που παρά τις πράξεις της, η πρωταγωνίστρια τελικά καταλήγει ευτυχισμένη.
Οι δημιουργοί της ταινίας προβληματίστηκαν. Δεν γινόταν ένα τέτοιο φιλμ να μην έχει happy end. «Έπρεπε να βρούμε κάτι που να ικανοποιεί την εταιρεία παραγωγής, αλλά αυτό να ήταν εξίσου αποδεκτό από το ακροατήριο», τονίζει ο σκηνοθέτης.
8 μήνες μετά τα γυρίσματα η Τζούλια Ρόμπερτς έπαιξε ξανά την τελευταία σκηνή αλλά με νέο φινάλε, αυτό που είδαμε τελικά όλοι…
Το ποιο εκ των δύο είναι το καλύτερο ακόμα και σήμερα «ελέγχεται», όμως δύσκολα ένα μεγάλο στούντιο θα μπορούσε μετά από δοκιμαστική προβολή να πάει κόντρα στις αντιδράσεις του κοινού.
Το “My best friend’s wedding” είναι απλά ακόμα μία φιλμική επιβεβαίωση…