Ballad of Buster Sruggs: Οι αδελφοί Κοέν στο καλύτερο τους γουέστερν;
Βρείτε μας στο

Μιλώντας για ένα τόσο σπουδαίο σκηνοθετικό δίδυμο, οφείλουμε πάντα να μετράμε διαφορετικά τα λόγια μας. Δεν μπορούμε να προβαίνουμε σε θέσεις ή αφορισμούς χωρίς να είμαστε βέβαιοι γι΄αυτό. Οι αδελφοί Κοέν έχουν προσφέρει στον κινηματογράφο το Fargo, το Big Lebowski, το No Country for Old Men, το True Grit, το πιο παλιό, το Barton Fink.

Κι αυτά είναι όσα ξεπετάγονται στο μυαλό σε μια πρώτη προσπέλαση της δικής σου μνήμης. Όταν έρθει η στιγμή να το γκουγκλάρεις, θα βάλεις στη λίστα άλλες δύο-τρεις ταινίες τους σίγουρα. Τηρουμένων όλων αυτών, το να πεις πως το Ballad of Buster Sruggs είναι το καλύτερο γουέστερν τους, μοιάζει με αυθορμητισμό παρά με πραγματικότητα.

Τουλάχιστον όσο έχουμε ως μόνα δεδομένα τις πεποιθήσεις κι ελάχιστες κριτικές από ανθρώπους που την έχουν δει, αντί να έχει ο καθένας την δική του άποψη γι΄αυτό που είδε. Μέχρι τις 16 Νοεμβρίου που το Netflix θα την κυκλοφορήσει στην πλατφόρμα του και σε επιλεγμένες αίθουσες, τα μόνα μας εργαλεία για να την κρίνουμε είναι τα χαρακτηριστικά.

Όχι μόνο το σκηνοθετικό δίδυμο. Αλλά και οι ηθοποιοί. Τιμ Μπλέικ Νέλσον, Τζέιμς Φράνκο, Λίαμ Νίσον, Τομ Γουέιτς θα συμμετέχουν ο καθένας σε μια από τις 6 μικρές ιστορίες του περίφημου Μπάστερ Σκραγκς. 

Μετά είναι ο συνδυασμός των παραπάνω με το είδος της ταινίας. Οι Κοέν είναι από τους σύγχρονους μετρ του γουέστερν. Αυτοί με τον Ταραντίνο από τους σκηνοθέτες που δεν ασχολήθηκαν αποκλειστικά με το είδος. Κι αν μπορεί κάποιος να φτιάξει μια καλή συνοχή 6 ιστοριών, τότε είναι αυτοί.

Ο μικρός φόβος που υπάρχει για το Ballad of Buster Scruggs είναι αυτό που αποδείχτηκε και στην περίπτωση του Ταραντίνο. Ο Κουέντιν μετά το Django Unchained έκανε το H8ful Eight, μια ταινία που αποδείχτηκε η καταδίκη προς τον εαυτό του. Και το γεγονός ότι δεν αντιλήφθηκε το κοινό αυτά που ήθελε να περάσει εκείνος, του προκάλεσαν και μια λάθος συμπεριφορά εκείνο το βράδυ των Όσκαρ που ανέβηκε στη σκηνή με τον Ένιο Μορικόνε.

Αν θεωρήσουμε ότι οι Κοέν πέρασαν απ΄αυτή την ατραπό με το ιδιόρρυθμο Hail Caesar, που δεν το λες γουέστερν όμως, τότε το Ballad of Buster Scruggs έχει μπροστά του πεδίον δόξης λαμπρό. Ίσως μάλιστα να είναι το μεγάλο σορτάρισμα του Netflix για να πάρει το πρώτο του Όσκαρ. Έστω και σε τεχνική κατηγορία.

Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)

Θα καταφέρει να ξεπεράσει το No Country for Old Men ή το True Grit; Δύσκολο, αλλά μακάρι.