Dogs of Berlin: Η νέα σειρά του Netflix έρχεται για να μας... πάρει το σκαλπ!
Βρείτε μας στο

Υπάρχουν περιπτώσεις που τα στερεότυπα πρέπει να εκμηδενίζονται. Υπάρχουν και περιπτώσεις που πρέπει να διατηρούνται. Στην περίπτωση μας το στερεότυπο που συζητάμε είναι το Βερολίνο. Όχι το Βερολίνο έτσι γενικά κι αόριστα. Το Βερολίνο σε κάθε μορφή τέχνης. Στη λογοτεχνία, στο σινεμά, στην τηλεόραση. Είναι μια πόλη γεμάτη μυθεύματα σε κάθε της γωνιά.

Είναι μια πόλη που ο αέρας ενσταλάζει ομίχλη σε κάθε τι. Όλες τις εποχές του χρόνου. Ακόμα και το καλοκαίρι θα βρεις βραδιές που η ατμόσφαιρα είναι κάπως «δύστροπη». Κάπως αχνή. Αυτή η αχνάδα είναι που οδηγεί σε ιδιαίτερα όμορφα καλλιτεχνικά πονήματα. Αν έχεις διαβάσει τα βιβλία του Φίλιπ Κερ για παράδειγμα, θα το ‘χεις αντιληφθεί.

Στο σινεμά μια πολύ χαρακτηριστική ταινία είναι το Victoria του 2015 που γυρίστηκε σε ένα βράδυ, με μια κάμερα, δίχως να σταματήσει η λήψη. Σε επίπεδο τηλεόρασης ή τηλεοπτικής λογικής τα παραδείγματα είναι πιο πρόσφατα.

Το Dark σαφώς είναι το ένα. Το Counterpart είναι το άλλο. Και τα δύο με μια πολύ κοινή λογική. Την ύπαρξη μιας πύλης για άλλη διάσταση στα έγκατα του Βερολίνου. Στη μια περίπτωση είναι χρονική διάσταση, στην άλλη εναλλακτικό σενάριο του ίδιου χρόνου.

Αυτή η αφηγηματική οπτασία του Βερολίνου είναι που έθελξε το Netflix ένα χρόνο πριν για να αποκτήσει στούντιο εκεί και να βάλει μπρος για μια νέα παραγωγή. Dogs of Berlin. Τα Σκυλιά του Βερολίνου. Αισθητική απαρέγκλιτα ίδια. Ένα Βερολίνο κυρίως σκοτεινό, μια πολυπολιτισμική πρωτεύουσα που κάτω από αυτή την πολυπολιτισμικότητα κρύβει πράγματα.

 

Dogs of Berlin: Η νέα σειρά του Netflix έρχεται για να μας... πάρει το σκαλπ!

Γελούσε μπροστά στα μούτρα τους: Αυτός που το έκανε ανυπόφορο για την Μπάρτσα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Γελούσε μπροστά στα μούτρα τους: Αυτός που το έκανε ανυπόφορο για την Μπάρτσα

Συνθέτοντας το τουρκικό στοιχείο της πόλης με το γερμανικό, αναμειγνύοντας με ενδεικτικά στοιχεία κουλτούρας, όπως το γερμανοτούρκικο ραπ, το Dogs of Berlin δεν έχει μεν κάποια μεταφυσική συνθήκη να διαπραγματευτεί, έχει όμως την απαραίτητη εμβάθυνση. Σε ωθεί διαρκώς σε μια αναζήτηση κάτω από το αχνό κάλυμμα της πόλης-συμβόλου μιας εποχής και μιας περιοχής.

Ένας ποδοσφαιριστής με καταγωγή από την τουρκική μειονότητα βρίσκεται δολοφονημένος το βράδυ πριν από ένα πολύ κρίσιμο παιχνίδι της ομάδας του. Δύο ντετέκτιβ, ένας Γερμανός και ένας Τούρκος καλούνται να βρουν ποιος διέπραξε τη δολοφονία. Ανάμεσα σε αυτούς και το νεκρό αιωρείται ένα στοίχημα για το οποίο μιλάνε τα ελάχιστα στόματα της νύχτας που «κελαηδάνε» για να τους βοηθήσουν.

Στην διαδικασία αυτής της αναζήτησης οι δύο ντετέκτιβ θα σηκώσουν τα πέπλα της Σαλώμης, μια παρομοίωση που ταιριάζει απόλυτα για το Βερολίνο. Θα έρθουν αντιμέτωποι με πράγματα που δεν γνώριζαν ή αγνοούσαν να αντικρύσουν. Η προβληματική μιας ολόκληρης πόλης φωτίζεται σταδιακά καθώς οι δυο τους ερευνούν, στην αρχή με αλαζονική στάση, αλλά όσο κοιτάζουν τα άδυτα τόσο καταλαβαίνουν ότι δεν είναι έτσι όπως τα φανταζόντουσαν τα πράγματα.

Διαδηλώσεις, ένοπλες συγκρούσεις, υπόκοσμος, συμμορίες, διαπλοκή, ένας κόμβος που συναντά κανείς τα πάντα. Ένα πλέγμα που για να μπορέσεις να ξεχωρίσεις κάθε του κλωστή, θα πρέπει να αφεθείς στις επιδράσεις του σκοταδιού και να παρατήσεις όλα όσα ήξερες.

* Το Dogs of Berlin κυκλοφορεί στην πλατφόρμα του Netflix στις 7 Δεκεμβρίου με 10 επεισόδια να αποτελούν την πρώτη σεζόν.