14 εκατ. θεατές είδαν το 1ο επεισόδιο: Η σειρά- μύθος που ξεχειλίζει από ένταση και δυναμισμό έγινε παγκόσμια επιτυχία
Βρείτε μας στο
Retro

14 εκατ. θεατές είδαν το 1ο επεισόδιο: Η σειρά- μύθος που ξεχειλίζει από ένταση και δυναμισμό έγινε παγκόσμια επιτυχία

Ο βαθμός στον οποίο επηρέασε κι έδωσε κουράγιο σε γυναίκες παντού είναι δύσκολο να αποτυπωθεί σε αριθμούς και στοιχεία

Το 1975 προβάλλεται από το ABC άλλο ένα επεισόδιο της σειράς «The Six Million Dollar Man». Εκεί κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή του ο χαρακτήρας της Τζέιμι Σόμερς. Μιας γυναίκας που μετά από ένα ατύχημα, μένει στη ζωή χάρη σε εμφυτεύματα που της δίνουν υπεράνθρωπη δύναμη. Το σώμα της, όμως, αντιδρά με αποτέλεσμα να πεθάνει. Πριν καν καλά-καλά ολοκληρωθεί το επεισόδιο, το τηλεφωνικό κέντρο του καναλιού «βομβαρδίζεται» από τηλεφωνήματα τηλεθεατών που θέλουν ένα διαφορετικό «τέλος». Ζητούν… δικαιοσύνη για την «Βιονική Γυναίκα» κι εκείνη θα επιστρέψει μερικούς μήνες αργότερα με την δική της σειρά που άλλαξε τα δεδομένα.

Γυναικεία χειραφέτηση

Μία δεκαετία νωρίτερα θα ήταν αδιανόητο να υπάρξει σίριαλ στην αμερικανική τηλεόραση που να βασιζόταν πάνω σε μια γυναίκα ηρωίδα. Τα ήθη της εποχής δεν θα επέτρεπαν κάτι τέτοιο. Στα μέσα των 70’s, όμως, η θέση του «ασθενούς» φύλου είχε αλλάξει. Η γυναικεία χειραφέτηση δεν αποτελούσε ζητούμενο, αλλά μια πραγματικότητα που θα μπορούσε να αποτυπωθεί και στους τηλεοπτικούς δέκτες.

Έτσι «γεννήθηκε» η «Βιονική Γυναίκα», όπως ο τίτλος της σειράς. Ήταν η Τζέιμι Σόμερς, την οποία υποδυόταν η ηθοποιός Λίντσεϊ Βάγκνερ, που βάσει σεναρίου είχε χτυπήσει πολύ άσχημα μετά από πτώση της με αλεξίπτωτο. Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να σώσουν την ζωή της οι γιατροί της βάζουν εμφυτεύματα στο σώμα και όταν εκείνη ξυπνά, έχει πλέον υπεράνθρωπες ικανότητες. Μπορεί να τρέξει σαν αυτοκίνητο και να λυγίσει σίδερα με το δεξί της χέρι. Φυσικά, χρησιμοποιεί τις σούπερ δυνάμεις της μόνο για το καλό της ανθρωπότητας!

Το κοινό την λατρεύει. Γίνεται άμεσα η αγαπημένη των παιδιών, ενώ εμφανίζεται ως σύμβολο και πρότυπο για άλλες γυναίκες, στον δικό τους καθημερινό αγώνα για αναγνώριση της ύπαρξης, της συνεισφοράς και των δυνατοτήτων τους..

14 εκατ. θεατές είδαν το 1ο επεισόδιο: Η σειρά- μύθος που ξεχειλίζει από ένταση και δυναμισμό έγινε παγκόσμια επιτυχία

Άμεση επιτυχία

Το πρώτο επεισόδιο το παρακολουθούν 14 εκατομμύρια τηλεθεατές. Στο τέλος της σεζόν οι περιπέτειές της, της χαρίζουν την 5η θέση στις μετρήσεις μεταξύ όλων των εκπομπών. Γεγονός που αναγκάζει το κανάλι να αναπροσαρμόσει τις αποδοχές της Βάγκνερ, δεκαπλασιάζοντας τον μισθό της. Και να σκεφτεί κανείς ότι είχε αποφασίσει να ασχοληθεί με την ηθοποιία για να ξεχάσει τους πόνους που της δημιουργούσε το χρόνιο έλκος που την ταλαιπωρούσε… Ωστόσο η νεαρή στάρλετ δεν ενδιαφέρεται μόνο για τα χρήματα. Συγκρούεται συχνά με την ομάδα (ανδρών) σεναριογράφων, καθώς θέλει ο χαρακτήρας της να μην βασίζει την παρουσία της μόνο στην ωμή δύναμη.

Επιθυμεί ένα διαφορετικό προφίλ που να προβάλλει την αγάπη, το ενδιαφέρον για το καλό του κόσμου, τις έννοιες της προσφοράς και της αυτοθυσίας. Το αποτέλεσμα των επικών καυγάδων βγαίνει και στα πλατό καθώς η σειρά ξεχειλίζει από ένταση και δυναμισμό. Μετά από δύο χρόνια προβολής στο ABC, η «Βιονική Γυναίκα» μετακομίζει στο NBC και στη συνέχεια ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο και –φυσικά- στην Ελλάδα μέσω της κρατικής τηλεόρασης.

140.000 τεύχη την εβδομάδα: Ποια ήταν η όμορφη Κατερίνα που έδωσε το όνομά της στο θρυλικό περιοδικό των 90’s
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 140.000 τεύχη την εβδομάδα: Ποια ήταν η όμορφη Κατερίνα που έδωσε το όνομά της στο θρυλικό περιοδικό των 90’s

Πρότυπο ζωής

Ο βαθμός στον οποίο επηρέασε κι έδωσε κουράγιο σε γυναίκες παντού είναι δύσκολο να αποτυπωθεί σε αριθμούς και στοιχεία. Αντ’ αυτών μιλούν τα γεγονότα. Κι ένα φρικτό γεγονός το 1978 ήταν ο βιασμός και η απάνθρωπη κακοποίηση μιας νεαρής κοπέλας στην Καλιφόρνια. Ενώ έκανε πεζοπορία, δέχθηκε επίθεση από τον Λόρενς Σίγκλετον. Την βίασε, στη συνέχεια της έκοψε με τσεκούρι τα χέρια και την πέταξε σε έναν γκρεμό. Σαν από θαύμα, το 15χρονο κορίτσι κατόρθωσε να συρθεί και να αναζητήσει βοήθεια.

Παρά τα όσα βίωσε κατάφερε να επιβιώσει και όταν μίλησε για την περιπέτειά της στα χέρια του τέρατος, αναφέρθηκε στην «Βιονική Γυναίκα». Σε ένα επεισόδιο είχε πει πως όταν ο εγκέφαλος χαλαρώνει, μειώνεται η ροή του αίματος και περιορίζεται ο κίνδυνος θανάτου από ακατάσχετη αιμορραγία. Αυτό έκανε και χάρη σε αυτό σώθηκε…

14 εκατ. θεατές είδαν το 1ο επεισόδιο: Η σειρά- μύθος που ξεχειλίζει από ένταση και δυναμισμό έγινε παγκόσμια επιτυχία

Pop culture

Η φήμη της απογειώθηκε και σύντομα έγινε κούκλα, επιτραπέζιο παιχνίδι, κόμικ κι ένα σωρό άλλα αντικείμενα σχετικά με αυτήν. Ωστόσο η πορεία της στην τηλεόραση δεν είχε συνέχεια. Προβλήθηκε για τρεις σεζόν, αγαπήθηκε, έγινε στοιχείο της ποπ κουλτούρας, καλτ σύμβολο, αλλά κατόπιν η προβολή της σταμάτησε.

14 εκατ. θεατές είδαν το 1ο επεισόδιο: Η σειρά- μύθος που ξεχειλίζει από ένταση και δυναμισμό έγινε παγκόσμια επιτυχία

Το 2007 υπήρξε προσπάθεια επαναφοράς της σειράς, με νέα πρωταγωνίστρια. Όμως, όπως συμβαίνει συχνά με το ξαναζεσταμένο φαγητό, δεν προσέφερε συγκινήσεις και δεν αγκαλιάστηκε ποτέ από τον κόσμο που του γύρισε την πλάτη μετά το τρίτο επεισόδιο κιόλας.