μεγαλύτερο ντέρμπι
Βρείτε μας στο

That’s all folks. Δεν απομένουν πια παρά μια μέρα και κάτι ψιλά για να δούμε σε ποιο ράφι θα καταλήξουν τα φετινά βραβεία. Για να δούμε ποιοι θα έχουν έναν ακόμα λόγο να μεθύσουν περισσότερο στα after parties της βραδιάς. Μιλάμε ασφαλώς για εκείνους που θα στέκονται στην πλευρά των ηττημένων. Και έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, αυτή η πλευρά θα έχει πολύ δυνατά ονόματα. Αυτό είναι που κάνει ακόμα πιο σκληρή την ήττα. Ότι δηλαδή φέτος κάθε υποψήφιος σε μια από τις μεγάλες κατηγορίες έχει ισόποσες ελπίδες για να νικήσει. Σε περιπτώσεις που σου ποτίζουν τις ελπίδες είναι που πονάει να μην επαληθεύονται. Ιδίως σε μια συγκεκριμένη κατηγορία όπου έχουμε το μεγαλύτερο ντέρμπι της βραδιάς.

Σε αυτή την 90η απονομή που θα μεταδοθεί αποκλειστικά από την Cosmote TV, υπάρχουν κατηγορίες όπου κάθε πρόβλεψη είναι ταυτόχρονα βάσιμη και αβάσιμη. Γιατί για κάθε έναν που εσύ πιστεύεις, υπάρχουν άλλοι τέσσερις που θα μπορούσαν να σε αντικρούσουν. Αφήνουμε στην άκρη την κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας, όπου έχουμε 8 από τις 9 υποψήφιες ταινίες σε παράσταση νίκης και πάμε σε εκείνες που έχουν πιο κλειστό, άρα και πιο δύσκολο κύκλο.

Επιπλέον, στην προσπάθεια της Ακαδημίας να αποδώσει τιμές σε όσο το δυνατόν περισσότερους, κάποιες κατηγορίες σχετίζονται άμεσα με άλλες.

Καλύτερης Σκηνοθεσίας

Αυτό είναι το μεγάλο ντέρμπι των φετινών Oscar: 4 «χέρια» για ένα βραβείο

Υποψήφιοι: Από τους 5 υποψήφιους υπάρχουν 3 που θα κονταροχτυπηθούν. Del Toro, Gerwig και Peele. Γενικώς είναι μια τριάδα που θα αναμετρηθεί αρκετά στη βραδιά. Το θέμα είναι ότι τα άλλα δύο ονόματα είναι σπουδαίοι κινηματογραφιστές που πρέπει κάποια στιγμή να αναγνωριστούν και με το Oscar. Ο Nolan και ο Paul Thomas-Anderson είναι σαν εκείνες τις ομάδες στο Τσάμπιονς Λιγκ που βγαίνουν από το 3ο γκρουπ και κανείς δεν τις θέλει. Οι οποίες καταφέρνουν να βγουν δεύτερες στους ομίλους. Μόνο που και οι 2 ανήκουν στο πρώτο γκρουπ.

Πιθανός Νικητής: Αν η Ακαδημία αποφασίσει να το πάει με όρους πολιτικής ορθότητας, τότε η Gerwig θα νικήσει. Όχι ότι δεν το αξίζει. Αλλά μέχρι στιγμής είναι ο Guillermo del Toro που προπορεύεται. Και εκεί θα ποντάρω κι εγώ την πρόβλεψη μου.

Ά Ανδρικό

Αυτό είναι το μεγάλο ντέρμπι των φετινών Oscar: 4 «χέρια» για ένα βραβείο

Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της

Υποψήφιοι: Η ιδιαιτερότητα αυτής της κατηγορίας είναι ότι και οι 5 δεν είναι τόσο ακράδαντα φαβορί. Για κανέναν δεν ακούστηκε σε όλη αυτή την πορεία από τις Χρυσές Σφαίρες και μετά ότι θα νικήσει. Όλοι τους έχουν από ένα επιχείρημα. Ο Daniel Day Lewis ότι είναι το κύκνειο άσμα του. Ο Gary Oldman τη Χρυσή Σφαίρα. Ο Chalamet το ίδιο συν την ταινία που εκπροσωπεί. Ο Daniel Kaluuya επίσης είναι μέρος μιας πολύ ευχάριστης έκπληξης. Και με συγκεκριμένους συμβολισμούς για τη σημερινή Αμερική. Ο μόνος που δεν ακούγεται καθόλου είναι ο Denzel Washington.

Πιθανός Νικητής: Ο νεαρός Chalamet έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που τον πάνε πιο κοντά απ΄όλους στο βραβείο.

Ά Γυναικείο

Αυτό είναι το μεγάλο ντέρμπι των φετινών Oscar: 4 «χέρια» για ένα βραβείο

Υποψήφιοι: Στις δύο γυναικείες κατηγορίες τα πράγματα είναι απόλυτα ξεκάθαρα. Η Frances McDormand δεν έχει χάσει σε καμία απονομή μέχρι στιγμής. Η Saoirse Ronan είναι ένα ισχυρό αντίβαρο, αλλά μάλλον θα της τύχει ό,τι και με το Brooklyn. Θα έχει την ατυχία να συναγωνιστεί μια εξίσου μεγάλη ερμηνεία. Η Meryl Streep παίζει εδώ και καιρό για τη χαρά της συμμετοχής, ενώ η Margot Robbie δεν έχει παρά ελάχιστες πιθανότητες. Το κρυφό χαρτί εδώ είναι η Sally Hawkins. Κανείς δε μπορεί να πει με σιγουριά ότι θα το πάρει. Ούτε όμως κι ότι δεν θα το πάρει. Κι αυτό αρκεί για να τα περιπλέξει.

Πιθανός Νικητής: McDormand και κλέβουμε παγκάρι εκκλησίας.

Β΄Ανδρικό

Αυτό είναι το μεγάλο ντέρμπι των φετινών Oscar: 4 «χέρια» για ένα βραβείο

Υποψήφιοι: Τρομερά δύσκολο να προβλέψεις που πάει το ρεύμα. Ο Richard Jenkins έχει το προνόμιο της ταινίας που παίζει, το Shape of Water. Μια ταινία που πρέπει να πάει τουλάχιστον 2 καλά βραβεία από τα 13 που διεκδικεί. Ο Sam Rockwell όμως είναι ο επικρατέστερος. Ήταν για την ακρίβεια. Γιατί στις Χρυσές Σφαίρες και τα SAG δεν υπήρχε ο Harrelson. Τώρα ο Woodie που είναι στην ίδια ταινία και με το ίδιο συγκλονιστική ερμηνεία, είναι ένας έτερος πόλος. Μένει ο Willem Dafoe, τον οποίο το Χόλιγουντ ψάχνει ευκαιρία να του αποδώσει μια μεγάλη τιμή. Η παρουσία του Christopher Plummer ολοκληρώνει μια ακόμα σπαζοκεφαλιά.

Πιθανός Νικητής: Θα δώσω ένα 40 % στον Harrelson κι άλλο ένα στον Rockwell. Κι αφήνω ένα 20% στον Jenkins. Αν κρίνω από το τι θέλω, τότε ο πρώτος θα ανέβει στη σκηνή για να ευχαριστήσει πατεράδες, μανάδες, μάνατζερ και το μαρσουπιλαμί που είχε στην δευτέρα δημοτικού.

Β΄Γυναικείο

Αυτό είναι το μεγάλο ντέρμπι των φετινών Oscar: 4 «χέρια» για ένα βραβείο

Υποψήφιοι: Από που να το πιάσεις και σε αυτή την κατηγορία. Προφανώς η Janney έχει την μερίδα του λέοντος. Αλλά την Laurie Metcalf κανείς δε μπορεί να την αγνοήσει ελαφρά τη καρδία. Υπάρχει επίσης και το underdog, η Mary J. Blige. Αρκετά πιο πίσω στην κούρσα η Octavia Spencer και η Leslie Manville.

Πιθανός Νικητής: Θα εθελοτυφλούμε οικτρά αν πούμε άλλο όνομα απ΄αυτό της Janney…

Το μεγαλύτερο ντέρμπι: Πρωτότυπο σενάριο

Υποψήφιοι: Είναι όντως το μεγαλύτερο ντέρμπι μετά το Best Picture. Ξεπερνά ακόμα κι αυτό της σκηνοθεσίας. Γιατί μπορεί ο Luca Guadagnino να πήγε στο Διασκευασμένο Σενάριο, αλλά και πάλι μιλάμε για μια κατηγορία με τα 4/5 της να είναι διεκδικητές. Οι 4 από τις καλύτερες ταινίες της οσκαρικής χρονιάς. Gerwig, del Toro, McDonagh και Peele. Ή αλλιώς Shape of Water, Lady Bird, Get Out και Three Billboards. Ακόμα και στον ΟΠΑΠ θα κλείδωναν τον στοιχηματισμό σε αυτή την υπόθεση.

Πιθανός Νικητής: Αν η σκηνοθεσία πάει όντως στον del Toro και το Best Picture προς Three Billboards, νομίζω πως ο Jordan Peele θα το πάρει. Αλλά τα νομίσματα μου είναι συνήθως λάθος. Γι΄αυτό θα πω πως ο McDonagh θα βγει νικητής.

Η φετινή απονομή των Oscar θα μεταδοθεί αυτή την Κυριακή (4/3) από τα κανάλια της COSMOTE TV. Μέχρι τότε μπορείς να παρακολουθείς το αποκλειστικό κανάλι COSMOTE CINEMA OSCARS HD, όπου θα βρεις 85 οσκαρικές ταινίες που ξεχώρισαν και έλαβαν υποψηφιότητα ή κέρδισαν το χρυσό αγαλματίδιο.