Ανεξίτηλο αποτύπωμα: Η μέρα που ο μυθικός «Μανάβης» χόρτασε 25 πεινασμένους οπαδούς του ΠΑΟΚ
Βρείτε μας στο

Η πιο εμβληματική φιγούρα των οπαδών του ΠΑΟΚ, ο μυθικός «Μανάβης», Μάκης Μαυρομιχάλης, «έφυγε» από τη ζωή και το Menshouse.gr θυμάται μια ιστορία από εκείνες που έχτισαν το θρύλο του.

Το ημερολόγιο έγραφε 6 Ιανουαρίου 1985, όταν ο ΠΑΟΚ δοκιμαζόταν στη δύσκολη έδρα του ΟΦΗ για τη 13η αγωνιστική της Α’ Εθνικής.

Ήταν η σεζόν που στο τέλος ο «δικέφαλος» πανηγύρισε για δεύτερη φορά το πρωτάθλημα, εννέα χρόνια μετά την κατάκτηση του πρώτου. Λίγοι θυμούνται ότι εκείνη τη χρονιά 25 υποστηρικτές του ΠΑΟΚ, υπερπήδησαν κάθε εμπόδιο για να βρεθούν στο πλευρό της αγαπημένης τους ομάδας, σε μια εκδρομή που… έγραψε ιστορία!

Οι οπαδοί ξεκίνησαν τα χαράματα της προηγούμενης ημέρας από τη Θεσσαλονίκη για το Ηράκλειο, χωρίς να έχουν δραχμή στην τσέπη! Η αγάπη για την ομάδα τους όμως και η δίψα τους να τη δουν από κοντά τους έκανε πιο εφευρετικούς και απ’ τον Μαγκάιβερ. 

Για να τα καταφέρουν μπήκαν στο τρένο μέχρι τον Πειραιά, και στη συνέχεια στο πλοίο, όπου είχαν κρυφτεί στα… φουγάρα για να μην γίνουν αντιληπτοί! Κι αφού τα κατάφεραν στα δύσκολα δεν υπήρχε περίπτωση να χαλάσει το πάρτι στα εύκολα.

Έφτασαν λοιπόν στο Ηράκλειο, κατάφεραν να μπουν στο γήπεδο, παρακολούθησαν την αγαπημένη τους ομάδα και στη συνέχεια έπρεπε να επιστρέψουν.

Νέες περιπέτειες για τους ηρωικούς 25 που ήταν σχεδόν άυπνοι και νηστικοί για δύο ολόκληρες ημέρες, δεδομένου ότι υπέστησαν και την πίκρα της πρώτης ήττας της σεζόν (σ.σ. 3-1).

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…

Ευτυχώς, κάποιος που έμαθε την «Οδύσσειά» τους, ενημέρωσε τον πρόεδρο της ομάδας, Πέτρο Καλαφάτη, ο οποίος δέχθηκε να τους βγάλει τα εισιτήρια επιστροφής με το πλοίο για τον Πειραιά.

Πώς, όμως, λύθηκε το πρόβλημα της πείνας;

Εκεί ανέλαβε δράση ο Μάκης Μαυρομιχάλης, ο αγαπημένος «Μανάβης», των οπαδών του ΠΑΟΚ, ο οποίος πλήρωσε 25 μακαρονάδες για να… έρθουν στα ίσα τους και οι υπόλοιποι.

Αυτή ήταν η ιστορία. Σύντομη στην περιγραφή, αλλά… ατελείωτη για εκείνους τους υποστηρικτές του ΠΑΟΚ που αφιέρωσαν συνολικά τρία μερόνυχτα. Άλλες εποχές…

Μια ιστορία που δείχνει αυτό που οι οπαδοί του ΠΑΟΚ γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα. Ότι ο θρυλικός «Μανάβης», ο δικός τους, Μάκης Μαυρομιχάλης, ήταν πάντα εκεί. Στα εύκολα και στα δύσκολα. Στις χαρές και τις λύπες. Πάντα στην πρώτη γραμμή, πάντα έτοιμος να βοηθήσει όποιον το χρειαζόταν.

Έχουν περάσει 38 χρόνια από τότε όμως κανείς από τους πρωταγωνιστές της ιστορίας δεν έχει ξεχάσει. Μια απλή κίνηση του Μάκη που θα θυμούνται για μια ζωή. Όπως και τον ίδιο. Γιατί οι μύθοι δεν πεθαίνουν ποτέ. Ζουν για πάντα μέσα από τις διηγήσεις των παλιών προς τους νέους. Για πάντα εδώ…