Είναι αμέτρητες οι ιστορίες που αφορούν τον Νίκο Αλέφαντο. Κάποιες αγγίζουν τα όρια του μύθου, κάποιες όμως είναι πέρα για πέρα αληθινές. Ήταν τέτοια η ιδιοσυγκρασία του μακαρίτη, που αποκτούσε συνεχώς δημοσιότητα.
Με τη βοήθεια του αρχείου του Sport-Retro.gr, το Menshouse.gr παρουσιάζει μία υπόθεση που εκτυλίχθηκε τη σεζόν 1985-86, όταν ο αείμνηστος προπονητής καθόταν στον πάγκο του Ηρακλή.
Η ιστορία άρχισε όταν ο Νίκος Αλέφαντος κλήθηκε να καταθέσει στον αθλητικό δικαστή για επεισόδια που έγιναν σε αγώνα Αιγάλεω-Πανιώνιος.
Είχε αναφερθεί με ιδιαιτέρως υποτιμητικά σχόλια για τον δημοσιογραφικό χώρο, δηλώνοντας ότι «το πολύ το 25% των δημοσιογράφων είναι έντιμοι».
Για δύο εκπροσώπους του Τύπου, μάλιστα, ήταν πιο… καταγγελτικός. «Με ένα ουίσκι μπορεί να γράψει ό,τι του πεις», υποστήριξε για τον έναν. «Μου ζήτησε να βγάλω ταλέντα για να τα πουλάμε μαζί», επεσήμανε για τον άλλο.
Ακολούθησε μήνυση από τον ΠΣΑΤ και μία δίκη, στην οποία τρεις εκπρόσωποι του Συνδέσμου κατέθεσαν ως μάρτυρες.
Αλέφαντος και Οικονομίδης (δικηγόρος του) δεν έδωσαν το «παρών». Ο προπονητής επικαλέστηκε ασθένεια, ασχέτως αν την προηγούμενη μέρα προπόνησε κανονικά τον Ηρακλή. Ή τουλάχιστον έτσι ειπώθηκε στο δικαστήριο.
Δεν συνέτρεχε λόγος αναβολής, όπως αποφασίστηκε, επομένως η δίκη άρχισε κανονικά, με τον Πέτρο Λινάρδο να τονίζει πως τα παραπάνω λόγια ήταν συκοφαντικά και υβριστικά για τους αθλητικούς συντάκτες.
Η μήνυση υποβλήθηκε επειδή ο Νίκος Αλέφαντος κλήθηκε να κατονομάσει τους συγκεκριμένους δημοσιογράφους και τις ανέντιμες πράξεις τους, αλλά δεν το έπραξε.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο «Αλέφας» έβγαλε 150 τους ανέντιμους δημοσιογράφους. «Δεν ξέρουμε ποιοι είμαστε οι έντιμοι και ποιοι οι ανέντιμοι», είπε χαρακτηριστικά ο Πέτρος Λινάρδος.
Ο αείμνηστος πρόεδρος του ΠΣΑΠ κατέθεσε επίσης ότι ο «Αλέφας» αντιπαρατίθεται συνεχώς με δημοσιογράφους, παράγοντες και ποδοσφαιριστές. Αργότερα ρωτήθηκε αν έχει χειροδικήσει εναντίον δύο ρεπόρτερ και απάντησε καταφατικά.
Έπειτα ήρθε η σειρά του Κώστα Κυριαζή για να πάρει τον λόγο και να κυμανθεί στο ίδιο μήκος, υπογραμμίζοντας ότι «έρχεται ένα μόνο άτομο να μας ρίξει λάσπη» και υπενθυμίζοντας ότι «ο σύνδεσμος προπονητών τον έχει διαγράψει».
Ο τότε γενικός γραμματέας του ΠΣΑΤ υποστήριξε επίσης για τον Αλέφαντο πως δεν μιλάει όταν είναι άνεργος, αλλά ότι βρίζει τους πάντες όταν κοουτσάρει ομάδα!
Τον λόγο πήρε και ο αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Επαγγελματιών Προπονητών Ποδοσφαίρου. Ο Γιάννης Παπαδάτος εξήγησε για ποιον λόγο είχε διαγραφτεί ο αείμνηστος τεχνικός από τον Σύνδεσμο. «Συκοφαντούσε και τον προπονητικό κόσμο», είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε ακόμα ότι το δικαστήριο είναι κατάλληλο για να βάλει τέλος σε αυτή τη συκοφαντική δραστηριότητα του «Αλέφα».
Έπειτα, ο Κώστας Θωμόπουλος υποστήριξε πως όταν ο Αλέφαντος εργαζόταν στον Ολυμπιακό, δηλαδή τη σεζόν 1983-84, τα είχε καλά με τους ρεπόρτερ της ομάδας. Αφότου έφυγε από το «λιμάνι», όμως, άρχισε να τους βρίζει, διότι πίστευε ότι αυτοί τον είχαν «φάει». Ο ειδικός γραμματέας του ΠΣΑΤ τον χαρακτήρισε «φαινόμενο προπονητή με συνεχή ανάρμοστη συμπεριφορά».
Μετά ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Χρήστος Πανταζόπουλος είπε ότι το έργο των δημοσιογράφων είναι ευαίσθητο και αληθινό λειτούργημα. Εδώ θα μας επιτρέψετε να σχολιάσουμε πως αυτό συνέβαινε μια φορά κι έναν καιρό. Πλέον είναι ελάχιστοι εκείνοι που εξακολουθούν (και μπορούν) να το υπηρετούν έτσι. Όχι δηλαδή ότι και τότε όλοι οι εκπρόσωποι του Τύπου ήταν «μπουμπούκια». Το είχε το δίκιο του ο «Αλέφας», αλλά το έχανε με τον τρόπο του.
Το δικαστήριο καταδίκασε τον τότε προπονητή του Ηρακλή σε φυλάκιση 4 μηνών και καθόρισε σε 400 δραχμές ημερησίως την εξαγορά της ποινής.
Εκείνη τη χρονιά με τον Αλέφαντο στον πάγκο, ο «γηραιός» νίκησε τον Παναθηναϊκό (3-1), τον Ολυμπιακό (3-1) και την ΑΕΚ (3-0) στη Θεσσαλονίκη.
Επίσης, είχε νικήσει ξανά τον Ολυμπιακό εντός έδρας με 1-0 για τη φάση των 16 του Κυπέλλου, ωστόσο το 3-1 του πρώτου αγώνα, έδωσε την πρόκριση στην ομάδα του Πειραιά.
Στα 25 ματς πρωταθλήματος με εκείνον στον πάγκο, ο Ηρακλής κατέγραψε 13 νίκες, 6 ισοπαλίες και 6 ήττες, ενώ στα 5 του Κυπέλλου 4 νίκες και 1 ήττα.
Το τελευταίο του παιχνίδι στον Ηρακλή για εκείνη τη σεζόν, καθώς επέστρεψε το 1987-88, ήταν εκείνο με τον Εθνικό στις 27 Απριλίου (0-0) στο Στάδιο Καραϊσκάκη.
Εκείνη τη χρονιά ο «γηραιός» κατέλαβε την 4η θέση (συγκατοίκησε με την ΑΕΚ στην 3η θέση και τα επεισοδιακά μπαράζ διεκόπησαν με υπαιτιότητά του), πίσω από Παναθηναϊκό και ΟΦΗ. Not bad.
Ο Νίκος Αλέφαντος τα… εξηγούσε ωραία σε επίπεδο τακτικής. Πολλές φορές, όμως, δεν μπορούσε να διαχειριστεί τα νεύρα του. Εξ ου και οι αμέτρητες συγκρούσεις με ανθρώπους του ποδοσφαίρου και της δημοσιογραφίας.