Μπουκιά και θερμιδική βόμβα: Το υγιεινό φαγητό που σε παχαίνει χωρίς να το καταλάβεις
Βρείτε μας στο

Το έχεις πάρει απόφαση- μπορεί να το συζητάς από την περίοδο που ο Λευκός Power Ranger ήταν ακόμα Πράσινος και «σκοτωνόταν» με τους καλούς, όμως αυτή τη φορά το εννοείς πραγματικά: θα γίνεις τόσο fit, που θα σε βλέπουν οι υπόλοιποι fit και θα το βάζουν στα πόδια (κάτι που μπορούν να κάνουν εύκολα, μιας και- μην ξεχνάμε- είναι fit).

Προκειμένου να πετύχεις το μεγάλο σου στόχο, έχεις αλλάξει ριζικά το καθημερινό σου πρόγραμμα: έχεις ξεκινήσει εντατική γυμναστική (γιατί πώς αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός πως σταμάτησες να παίρνεις το αμάξι για να πας στο περίπτερο απέναντι από το σπίτι σου και πηγαίνεις με τα πόδια;), έχεις περιορίσει στο ελάχιστο τις καταχρήσεις, κοιμάσαι καλά (τελειοποίησες ακόμα και την τακτική «κοιμάμαι όρθιος») και ακολουθείς αυστηρή διατροφή που θα ζήλευε ακόμα και ο Κριστιάνο Ρονάλντο (“Siiiii”- ναι, ναι: συ).

Ωστόσο, παρά τις αναμφισβήτητες θυσίες, δεν βλέπεις αισθητή διαφορά στο σώμα σου. Η κατάσταση παραμένει σαρκικά απελπιστική, καθώς το six-pack που ονειρεύεσαι αρνείται πεισματικά να κάνει την εμφάνισή του και στη θέση του υπάρχει ένας ενιαίος κοιλιακός, τον οποίον οι κακεντρεχείς θα χαρακτήριζαν ως «μπάκα».

Μπουκιά και θερμιδική βόμβα: Το υγιεινό φαγητό που σε παχαίνει χωρίς να το καταλάβεις

Τι είναι αυτό που σε κρατάει πίσω και εμποδίζει μετά μανίας την απολλώνια σου ν’ αναδυθεί στην επιφάνεια; Αφού ακόμα και το βράδυ προσέχεις και την βγάζεις με μία σαλάτα- έτσι δεν είναι;

Έτσι είναι, και, χωρίς να το καταλάβεις, μόλις βρέθηκε η πηγή του σωματικού κακού: πολλές φορές τρέφεσαι με μια σαλάτα- μια συγκεκριμένη σαλάτα- η οποία δε σε αφήνει ν’ αγιάσεις.

Όπως καταλαβαίνεις από τα μυστηριώδη συμφραζόμενα, μιλάμε για την χωριάτικη- την αγαπημένη σαλάτα σχεδόν όλων των Ελλήνων, αυτή που αποτελείται από ντοματούλα, αγγουράκι, κρεμμυδάκι, φετούλα, άντε και λίγη ελίτσα.

Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)

Πολύ καλά τα υποκοριστικά, όμως αυτό δε σημαίνει απαραιτήτως πως παίρνουμε λιγότερες θερμιδούλες. Βλέπεις, η χωριάτικη μόνο αθώα δεν είναι: το ακριβώς αντίθετο, η σκασμένη είναι ένοχος μέχρι εκεί που δεν πάει.

Μπουκιά και θερμιδική βόμβα: Το υγιεινό φαγητό που σε παχαίνει χωρίς να το καταλάβεις

Κι αυτό γιατί, πολύ απλά, όταν την φτιάχνουμε έχουμε μάθει ν’ ακολουθούμε κατά πόδας τις μαγειρικές συνήθειες της μανούλας μας, η οποία μετατρέπει την σαλάτα σε σούπα με τις 17 κουταλιές λάδι που βάζει.

Επίσης, το τυρί που ρίχνουμε είναι αρκετό για να σχηματίσει ένα λευκό βουνό στο πιάτο μας και, στο τσακίρ κέφι, πετάμε μέσα και κάνα 2-3 (χιλιάδες) παξιμάδια, γιατί αισθανόμαστε έτοιμοι για το MasterChef και «προσμειγνύουμε» χωριάτικη και ντάκο- έτσι, γιατί μπορούμε.

Πόσες θερμίδες (και όχι από τις «καλές») πιστεύετε ότι έχει ένα τέτοιο γεύμα; 200 είπατε; 350; 500; Καλά, μη φάτε (ειδικά μετά τις 10 το βράδυ), οσονούπω θα έχουμε και γλαρόσουπα: μια τέτοια σαλάτα μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τις 1000 θερμίδες, αφήνοντάς μας παράλληλα με την αίσθηση πως έχουμε φάει υγιεινά και, ως εκ τούτου, είμαστε σε καλό δρόμο για να… στεγνώσουμε.

Ιδού, λοιπόν, είδαμε τη διατροφική αλήθεια κατάματα, η οποία μοιάζει καμωμένη από ατόφιο ψέμα: μια «κακοφτιαγμένη» χωριάτικη μπορεί να φτάσει στο σημείο να έχει περισσότερες θερμίδες ακόμα κι από ένα πιτόγυρο!

Τι μας συμβουλεύουν, λοιπόν, οι ειδήμονες σε περίπτωση που θέλουμε να φάμε σώνει και ντε ένα τέτοιο γεύμα, αλλά να κάνουμε παράλληλα και διατροφή: να βάλουμε ελάχιστη φέτα, σκάρτη μια κουταλιά λάδι και να ξεχάσουμε κάθε σκέψη περί παξιμαδιού. Έτσι, λένε, είμαστε ok και μπορούμε να την απολαύσουμε όσο τραβάει η αβυσσαλέα όρεξή μας.

Τώρα, αλήθεια– αλήθεια, όμως: θέλουμε πράγματι να γίνουμε φέτες;

Πριν απαντήσετε, δείτε πώς σας κοιτάζει από το πιάτο σας η φέτα…