Μπερδεμένο μπουρί: Το θαύμα της Θεσσαλονίκης που βάζει κάτω και το πιο γιγαντιαίο πιτόγυρο (Pics)
Βρείτε μας στο

Είναι εδώ και χρόνια μια αέναη μάχη για το ποιος (χμ, πώς να το θέσουμε κομψοεπώς) την έχει… πιο μεγάλη- την πίτα, με τον γύρο και τα λοιπά γευστικότατα «συμπράγκαλα» μέσα.

Αν μέσα στον γαστριμαργικό χαμό βάλετε και την προαιώνια- ενίοτε διασκεδαστική, μα στη βάση της ανούσια- κόντρα του «Σουβλάκι/ καλαμάκι», «Επομένως τον Αθανάσιο Διάκο τον καλαμακώσανε και δεν τον σουβλίσανε», «Βάζετε και αλοιφές στα πιτόγυρα; Αν ναι, τότε θέλω ένα με bepanthol…», καταλαβαίνει εύκολα κανείς πως εδώ δεν είναι παίξε-γέλασε το ζήτημα, αλλά απέχουμε ελάχιστα από το να βγούμε (όταν τελειώσει η καταραμένη η πανδημία φυσικά…) στους δρόμους και να εκθέσουμε, σε κόσμιο πλαίσιο πάντα, η κάθε πλευρά τα δικά της επιχειρήματα.

Παρά το γεγονός, ωστόσο, πως η μεγάλη «διαμάχη» είναι μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης, είναι η συμπρωτεύουσα μαζί με την Κρήτη (και μάλλον και την Ξάνθη) που ερίζουν για το νο1 των κοιλιόδουλων σε ό,τι έχει να κάνει με πιτόγυρα-γίγας.

Και μπορεί οι υποψηφιότητες να είναι πολλές και όλες τους άξιες, όμως μάλλον βρήκαμε το- εξυπακούεται υποκειμενικό- κορυφαίο από άποψη εμφάνισης-μεγέθους-γεύσης. Και ναι, όπως σωστά μαντέψατε μονάχα εσείς και ίσως ο Σέρλοκ Χολμς, το «σαντουιτσάδικο» (όπως το λέμε εμείς οι Βόρειοι) βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη.

Μπερδεμένο μπουρί: Το θαύμα της Θεσσαλονίκης που βάζει κάτω και το πιο γιγαντιαίο πιτόγυρο (Pics)

Κι επειδή καλό το μυστήριο, αλλά το ποτάμι περιμένει στωικά εδώ και 200+ λέξεις να το πάρει, ας το πάρει: «Γιοκ Μπαλίκ» κυρίες και (κυρίως) κύριοι, στον Εύοσμο.

Στα αλάδωτα χαρτιά το «Γιοκ Μπαλίκ» είναι μαγειρείο και έχει πληθώρα από λαχταριστά πιάτα που μπορεί να δοκιμάσει ο ξελιγωμένος καταναλωτής, όμως, ας μην κρυβόμαστε, στην πράξη αυτό που κλέβει, και δικαίως, τα φώτα είναι το μπουρί.

Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)

Κι αν σας φάνηκε ελαφρώς πικάντικο το παραπάνω, επιτρέψτε μας να εξηγηθούμε: αραβική πίτα χωρίς λάδια, μέσα ό,τι κρεατικό τραβάει η όρεξή σας, συνδυασμός με αλοιφές (ναι μωρε, τα τζατζίκια, τις αγγουρομαγιονέζες, τη ρωσική και την χτυπητή- οπ, να ακόμα ένα πεδίο «μάχης»: τυροκαυτερή τη λένε στην Αθήνα- εννοούμε), εννοείται πατάτες τηγανιτές προκειμένου να φέρουμε τη δυσπεψία ένα κλικ πιο κοντά και ντοματούλα ή μαρούλι για να… γλιστράει.

Μπερδεμένο μπουρί: Το θαύμα της Θεσσαλονίκης που βάζει κάτω και το πιο γιγαντιαίο πιτόγυρο (Pics)

Το «μπερδεμένο» που έχει γύρο κοτόπουλο και γύρο χοιρινό είναι μάλλον τον best seller του μαγαζιού, όμως η αλήθεια είναι πως στο «Γιοκ Μπαλίκ» ενισχύεται ο μύθος που θέλει το μέγεθος να μετράει: ανεξαρτήτως του αν θα βάλεις μέσα γύρο, μπριζολάκι, πανσέτα, κότα ψητή ή σουτζουκάκια, το μπουρί δεν πρόκειται ποτέ, μα ποτέ, μα ποτέ των ποτών να σε απογοητεύσει.

Θα χορτάσεις, θα σκάσεις, θα δοκιμάσεις τις αντοχές σου και αν, ω μη γένοιτο, νιώσεις τα πάντα να σβήνουν γύρο σου (επ, είδατε τι κάναμε;) και τη λιποθυμία να σε καλεί στην αγκαλιά της, τουλάχιστον θα «σβήσεις» χαρούμενος.

Μέχρι, φυσικά, ν’ ανακτήσεις τις αισθήσεις σου και να πιάσει το δεύτερο μπουρί…