Τα τελευταία 5-6 χρόνια η Αθήνα έχει γίνει η μητρόπολη των σουβλατζίδικων σε βαθμό που δίνεται η αίσθηση ότι 1 στα 2 νέα μαγαζιά που ανοίγουν στην πόλη, είναι σχετικά με το σουβλάκι. Αυτό έχει αναβαθμίσει αναμφίβολα το προϊόν και έχει οδηγήσει πολλά καταστήματα να αναζητήσουν πιο…μεγαλοπρεπείς επιλογές για να βάλουν στο μενού τους και να ξέρουν ότι αυτό θα γίνει γνωστό στο κοινό και θα τους τοποθετήσει σε καλύτερη θέση στην εκκίνηση.
Άλλωστε, το βασικότερο που θέλει κάθε σουβλατζίδικο είναι την πρώτη ευκαιρία. Να παραγγείλεις από κει, να σου δείξει την ποιότητα του, να σε κερδίσει και να ξέρει ότι θα σε κάνει σιγά σιγά σταθερό πελάτη.
Έχοντας πει αυτά, θα θέλαμε να προσθέσουμε και μερικά παραπάνω. Έχουμε την πεποίθηση πως μέσα σε αυτή την πληθώρα επιλογών, υπάρχουν οι κάκιστες, οι καλές, οι πολύ καλές και οι ακαταμάχητες επιλογές. Και τα κριτήρια με τα οποία χαρακτηρίζεται ένα σουβλατζίδικο ως κάκιστο ή σούπερ, ποικίλλουν και έχουν διαφορετικό βάρος στο μυαλό του καθενός.
Κάποιος μπορεί να δεχτεί μια μέτρια ποιότητα στις πατάτες ή μέτριο ψήσιμο αν η εξυπηρέτηση είναι άριστη και φουλ ευγενική. Άλλος δε μπορεί να το δεχτεί.
Πάμε λοιπόν στο παρασύνθημα. Θεωρούμε πως σε περιοχές της Αθήνας όπου υπάρχει έντονο το στοιχείο της προσφυγιάς, δηλαδή παραδόσεις που ήρθαν από τη Μικρά Ασία, οι επιλογές σε επίπεδο φαγητού σπανίως είναι κάτω από καλές.
Το Παλαιό Φάληρο είναι μια τέτοια περιοχή και χωρίς να χρειάστηκε να το πολυψάξουμε, το σουβλατζίδικο Grill Academy είναι από τα καλύτερα πράγματα που είδαμε, που γευστήκαμε, που ζήσαμε. Δεν είναι μόνο η διαχείριση του κρέατος ή εν γένει των υλικών του. Είναι κι ότι στην προσπάθεια του να ξεχωρίσει, δημιούργησε μερικά πιάτα που βάζουν σε τρομερό δίλημμα τον πελάτη και έχει γίνει καταλληλότερο για μεγάλες παρέες που θα τα πάρουν όλα για να τα δοκιμάσουν όλα, παρά για μόνους ή ζευγάρια.
Το πιτόψωμο του για παράδειγμα, που φέρει τον τίτλο Γλώσσα της Πεθεράς, θέλει πολύ μεγάλο και γερό στομάχι για να το καταφέρεις και ίσα με 4 παλάμες για να καλυφθεί. Κι αυτό ισχύει για το απλό, αυτό που θα βάλεις μέσα ένα κρεατικό, δηλαδή ένα μπριζολοκάλαμο, ένα υπέροχο τυρομπίφτεκο ή ένα φιλέτο κοτόπουλο. Αν πας για το πιτόψωμο με μιξ κρεατικών, τότε βάλε μια φόρμα για να μην πιέζεται η κοιλιά σου όσο θα τρως λουκάνικο, μπριζολάκι, κεμπάμπ και φιλέτο κοτόπουλο, μαζί με τα άλλα υλικά που θα βάλεις.
Βέβαιοι πως έχεις ήδη αποχωρήσει από το κείμενο και ψάχνεις τηλέφωνο για να παραγγείλεις, προχωράμε στο μανιφέστο μας.
Καλτσουνόπιτα. Τι κάνει μια πίτα σε σουβλατζίδικο; Έχει τους λόγους της. Τα (σ)καλτσούνια τα ξέρουμε όλοι. Στο Grill Academy το πήγαν 2-3 level πιο πάνω και σε μεγάλη καλτσουνόπιτα βάζουν μέσα ό,τι τους ζητήσεις, στην τεμαχίζουν σε λογική σκεπαστής και στη φέρνουν. Την περιγράφουν ως γίγας. Την έχουμε δει. Τρία άτομα μπορεί και να τη φάτε όλοι. Δύο με τίποτα.
Πάμε και στον τρίτο σουπερστάρ. Σουβλακομπομπάκια. Αν για κάτι μπορούμε να πούμε μπράβο στο μαγαζί, είναι για το μάρκετινγκ. Είναι δεδομένο πως όταν κοιτάς το μενού ενός σουβλατζίδικου και βλέπεις αυτή τη λέξη που δεν την έχεις δει σε κανένα άλλο, θα αναρωτηθείς τι είναι και θα καταλήξεις να το παραγγείλεις. Λογικά θα σκέφτηκες, όπως σκεφτήκαμε κι εμείς, ότι πρόκειται για μικρότερα σε μέγεθος τυλιχτά στη λογική της μπουκιάς, σαν σουβλακοσφηνάκια.
Μόλις σου έρθει, θα δεις δύο πίτες Ανατολής στη σχάρα που ενδιάμεσα τους θα έχουν υλικά τυλιχτού. Προφανώς αυτή η περιγραφή δε σε διαφωτίζει περισσότερο, αλλά κι οι λέξεις δε βρίσκονται εύκολα. Ευτυχώς υπάρχει φωτογραφία.
Ουκ εν τω πολλώ το ευ όμως κι επειδή δε θέλουμε άλλο να πλατιάσουμε, θα το λήξουμε κάπου εδώ γιατί άνθρωποι είμαστε, σαλάκια έχουμε, πεινάμε. Φύγαμε για Παλαίο Φάληρο, στην Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 32 που βρίσκεται το μαγαζί γιατί στην περιοχή μας δεν έρχεται. Όσοι όμως μένετε στις γύρω περιοχές, παίρνετε τηλέφωνο στο 2109404500 και φάτε και για μας μερικές μπουκιές.