Όταν μέσα σε μόλις 2 μήνες έχουν ανοίξει στο κέντρο της Αθήνας τρία εστιατόρια με μεξικάνικο φαγητό, τότε δε γίνεται παρά να υποθέσεις πως έχει υπάρξει κάποια επέλαση από τους «Σομπρέρος» στην πρωτεύουσα.
Σε μια πόλη που είχε μερικά δυνατά ονόματα στην εστίαση, όπως το El Catrin, το Etnico, το Coyoacan, το Agavita, το El Pueblo Chido, το El Burro, το Mamacita, το Taqueria Maya, το Chilangos, το Toltecas και το Poncho, μπαίνουν νέα κοκκόρια στο κοτέτσι και με διαφορετικούς προσανατολισμούς.
Πριν μπούμε στο κυρίως πιάτο, να πω πως θεωρώ τη μεξικάνικη κουζίνα τη δεύτερη καλύτερη που υπάρχει. Κι αυτό γιατί βάζω εξ ανάγκης ως πρώτη την ελληνική. Αλλά στην πραγματικότητα αυτή είναι η top από επίπεδο θρεπτικών επιλογών που δεν κουράζουν το στομάχι.
Με αυτό το σκεπτικό βρέθηκα να δοκιμάζω το Loco, το νέο μεξικάνικο στο κέντρο, που το άνοιξαν ο Αθηναγόρας Κωστάκος με την ομάδα του Kukos. Το τελικό αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό και διαφορετικό.
Ο χώρος είναι δομημένος έτσι ώστε μέσα να κάθεσαι σε έναν πάγκο κατά κύριο λόγο και να έχεις άμεση οπτική επαφή με την κουζίνα, το πώς φτιάχνονται τα πιάτα. Τα χρώματα όμορφα, η διακόσμηση ταιριαστή και δίνει κάτι το έξτρα. Ακόμα και οι νιπτήρες με μωσαϊκό μάρμαρο στην τουαλέτα, προσδίδουν στην γοητεία του Loco.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Το σέρβις είναι επίσης πάρα πολύ καλό και έτοιμο να σε κατευθύνει και να σου πει ποιος είναι ο καλύτερος συνδυασμός πιάτων.
Στα πιάτα δε θα βρεις τις κλασικές μεξικάνικες επιλογές με την κλιμάκωση από τα τάκος στα μπουρίτος κι από κει στις quesadillas και τα τσιμιτσάνγκας. Έχει τάκος, αρκετά, έχει περισσότερα ceviche, σαλάτες, ορεκτικά και πιάτα με κρέας.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Θα σου προτείνω ανεπιφύλακτα το καλαμπόκι που είναι πικάντικο και γλυκό, τη σαλάτα με λαχανίδα, αβοκάντο, ρεβύθια και κρουτόν, το vegan τάκο κι από κει και μετά, αν είσαι κρεατοφάγος, πάρε το σεβίτσε με τον τόνο ή την τσιπούρα. Κράτα λίγο χώρο και για το φινάλε για να γευτείς το τρομερό tres leches γλυκό του. Κι όλα αυτά μπορείς να τα συνοδεύσεις με κρασί ροζέ, κόκκινο, λευκό ή μπύρα.
Στα πολύ συν του Loco ότι έχει και dj να φτιάχνει την ατμόσφαιρα με τις μουσικές του.
Αν δε σε βγάλει η λιγούρα σου για μεξικάνικο προς το Loco, ψηλότερα από την Καλαμιώτου όπου βρίσκεται, στην αρχή της Κολοκοτρώνη, θα βρεις το Tekila.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Το μεξικάνικο είναι το trend της εποχής
Το μεξικάνικο αυτό έχει την απόλυτη αίσθηση χασιέντας. Είναι η εικόνα που έχεις στο μυαλό σου όταν ακούς για μεξικάνικη σιέστα. Με πολύ όμορφα μοτίβα και χρώματα, με έναν παπαγάλο κι έναν άντρα να κοσμούν τις τοιχογραφίες και, ευτυχώς, χωρίς κάποια Frida Kahlo, το Tekila σε περιμένει με έναν μεγάλο κατάλογο στον οποίο δεσπόζουν τα αργεντίνικα κρέατα.
Πριν απ΄όλα όμως θα πάρεις από τα ορεκτικά τις χορτοφαγικές φλογέρες του και το potato twisters, μετά κάποια επιλογή από fajitas, οπωσδήποτε τις quesadillas για χορτοφάγους και το τηγανητό burrito και μετά θα πας στην αργεντίνικη picanha ή το striploin.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Αν θες να περπατήσεις πιο ψηλά, προς Κολωνάκι μεριά, εκεί θα βρεις το Mexico Mi Amor που δεν έχει προλάβει να συμπληρώσει μήνα από τότε που άνοιξε. Με εξαίρεση την Frida Kahlo, έχει εμπνευσμένη διακόσμηση και ζωγραφιές στους τοίχους του. Αυτό το μεξικάνικο είναι κλασικό TexMex, με τον σεφ Θάνο Στασινό να δομεί ένα μενού με γεύσεις από Λατινική Αμερική.
Σε αυτό ξεχωρίζει το κλασικό churasco Brazil από την ιβηρική χερσόνησο και το pollo ala brassa Peru, δηλαδή κοτόπουλο στη σχάρα με περουβιανή μαρινάδα.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ξαφνικά λοιπόν το μεξικάνικο είναι από τις κυρίαρχες γεύσεις στην αθηναϊκή εστίαση κι όσο κι αν δεν το θες, όπου κι αν γυρίσεις το βλέμμα σου, θα το πετύχεις. Ε, κάποια στιγμή θα λυγίσεις.