Ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που κάνουν ένα καλό σουβλάκι, ένα καλό τυλιχτό; Η ποιότητα του κρέατος, το ψήσιμο και στο τέλος η ποσότητα. Στη σημερινή εποχή, ένα σημαντικό στοιχείο για το σουβλάκι είναι και τα υλικά που βάζει ο καθένας.
Δηλαδή ναι, όλοι θέλουμε να δοκιμάζουμε διαφορετικούς συνδυασμούς, αλλά πλέον μπορείς να βρεις ακόμα και μορταδέλα στο τυλιχτό. Ε αυτό δεν είναι τυλιχτό, αλλά σάντουιτς. Κι όχι το θεσσαλονικιώτικο.
Στον Πειραιά, υπάρχει ένα μέρος όπου το καλό σουβλάκι γίνεται ακόμα καλύτερο όχι χάρη σε κάποιο στοιχείο από τα συνηθισμένα, αλλά χάρη στην κόκκινη του σάλτσα. Κι αυτή που το φτιάχνει λέγεται Πίτσα, οπότε υπάρχει και το αστείο του πράγματος, γιατί μια Πίτσα κάνει ένα από τα θρυλικότερα τυλιχτά της Αθήνας κι ίσως το πιο θρυλικό στον Πειραιά.
Βρίσκεται στον Κορυδαλλό, σε έναν μικρό χώρο που θυμίζει μαγειρείο παρά μέρος για να πάρεις τυλιχτό και το τρέχει επί της ουσίας η κυρία Πίτσα που φαίνεται πως θα πάρει όλη της την τέχνη μαζί της όταν βγει στη σύνταξη.
Καθώς το συγκεκριμένο μέρος είναι το σπίτι της, δεν πληροί προδιαγραφές για χώρο εστίασης. Την άδεια του την πήρε τη δεκαετία του ’80, τότε που έδιναν άδειες ακόμα και σε αυτοσχέδιες τουαλέτες για να γίνουν φυλάκια και λειτουργεί γιατί δε μπορούσε να τεθεί αναδρομική ισχύς στους πολεοδομικούς κανόνες. Έτσι, δε μπορεί να γίνει μεταβίβαση της άδειας λειτουργίας ως επαγγελματικού χώρου και θα τελειώσουν όλα όταν βγει στη σύνταξη.
Το τέλος της μυστικής σάλτσας και το ιδανικό σουβλάκι
Και θα τελειώσουν, γιατί όπως λέει η ίδια στη Μαρίνα Πετρίδου και τον Γαστρονόμο, όσο κι αν αποκαλύπτει σε κάποιους τα συστατικά για την κόκκινη σάλτσα που απογειώνει το σουβλάκι, κανείς δεν την κάνει όπως η ίδια. Ούτε η κόρη της δεν την έχει πετύχει. Είναι το χέρι. Έτσι λένε πάντα οι παλιοί. Εδώ ταιριάζει απόλυτα.
Η κόκκινη σάλτσα μαγειρεύεται σε μια μεγάλη κατσαρόλα στο παράθυρο κοντά για να τραβάει η μυρωδιά της τους περαστικούς που εδώ και δύο δεκαετίες είναι ουρές αντίστοιχες με της Μιχαλακοπούλου.
Παράλληλα, η κυρία Πίτσα δεν κάνει προχειροδουλειά με το ψήσιμο του κρέατος. Δεν τα ψήνει από πριν για να τα ξαναψήσει μετά. Όταν το παραγγείλεις, τότε θα μπει στην ψησταριά. Όλοι το έχουν αποδεχτεί αυτό, περιμένουν γιατί ξέρουν ότι αξίζει.
Κι εκεί που το αποθεώνει η κυρία Πίτσα είναι στα υλικά της. Δεν κάνει νεολογισμούς. Αν κάποιος της ζητήσει κάτι τραβηγμένο, θα του το πει ανοιχτά: «τι θα γευτείς απ΄όλα αυτά;». Σαν να λέει «τα πολλά υλικά είναι σύντροφοι της κακής ποιότητας κρέατος».
Καραολή και Δημητρίου 85, Κορυδαλλός, Τηλέφωνο : 2104976449