Χαμηλές τιμές, χορταστικές μερίδες: Το μαγαζί «τσέπης» με τα πεντανόστιμα πιάτα που ο κόσμος κάνει ουρά για 1 τραπέζι

Η... Ταϋλάνδη στην καρδιά της Αθήνας

Εδώ και 5 χρόνια ένας μικρός χώρος στο Κουκάκι έχει μετατρέψει την συγκεκριμένη γειτονιά της Αθήνας σε… Μπανγκόγκ! Με δεκάδες ανθρώπους να περιμένουν υπομονετικά στην ουρά του «Tuk Tuk» για ένα τραπέζι που θα αποτελέσει ένα γευστικό ταξίδι μέχρι την πρωτεύουσα της Ταϋλάνδης.

Ο ιθύνων νους πίσω από την προσπάθεια η οποία εντάσσεται στην γενικότερη άνθιση της έθνικ κουζίνας στην Ελλάδα είναι ο Μπάμπης Ασκερίδης. Ένας άνθρωπος που ασχολήθηκε από μικρή ηλικία με την εστίαση και δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι «έφαγε τα νιάτα του» (αν και παραμένει νέος, ας μην του προσθέτουμε χρόνια) σε ταξίδια εμπειριών και γαστριμαργικών αναζητήσεων.

Δίχως, ίσως, να το γνωρίζει και ο ίδιος τότε, στην πραγματικότητα αποτύπωνε στο μυαλό και το dna του τα καλύτερα δυνατά πιάτα που θα μπορούσε να σερβίρει σε Αθηναίους και όχι μόνο, μεταδίδοντάς τους συμπυκνωμένη σε μια μερίδα ή ακόμη και σε μια μπουκιά όλη την γεύση αυτού του τόπου της μακρινής Ανατολής.

Το Tuk Tuk είναι έτσι φτιαγμένο ώστε να τους χωράει όλους. Προφανώς όχι κυριολεκτικά αφού ο χώρος είναι μικρός και ο αριθμός των τραπεζιών περιορισμένος. Οπότε χρειάζεται αρκετή υπομονή και καλή διάθεση στα μέλη των… διαφόρων φυλών της Αθήνας που θα κατηφορίσουν στο Κουκάκι. Τους χωράει όλους αυτούς, όμως μεταφορικά αφού δεν απευθύνεται σε ένα συγκεκριμένο target group, το οποίο θα μετέτρεπε σε «κλειστό κλαμπ» τους λίγους θαμώνες.

Όσο για τα πιάτα του, δίχως συζήτηση όποιος βρεθεί εκεί οφείλει πρώτα από όλα στον εαυτό του και στον… ουρανίσκο του να ξεκινήσει από τις διάσημες σούπες του και φυσικά το pad thai του, το οποίο καθόλου άδικα είναι και ο… πρεσβευτής του ταϋλανδέζικου φαγητού σε όλον τον κόσμο! Υπάρχουν, όμως, πολλές επιλογές όπως το φανταστικό hat grapao με χοιρινό κιμά, τα fish cakes και som tum με pla ra ή στα… ελληνικά σαλάτα παπάγιας με ζυμωμένο ψάρι του γλυκού νερού.

Για τους λάτρεις των noodles, η επιλογή του pad see ew μάλλον αποτελεί το… σιγουράκι της υπόθεσης, ενώ αν είστε τυχεροί θα καταφέρετε να δοκιμάσετε το αχνιστό φιλέτο ψαριού με λάιμ, σκόρδο και μυρωδικά. Μια δημιουργία τόσο προσεγμένη που είναι πιθανό να… αλλαξοπιστήσει ακόμη και τους φανατικά πολέμιους της κουζίνας της Ταϋλάνδης.

Φυσικά ανάμεσα σε αυτούς δεν συγκαταλέγεται ο Μπάμπης Ασκερίδης ο οποίος αφού έκανε μερικά μαθήματα μαγειρικής και ξεκινώντας να κάνει το ίδιο και στο σπίτι του, ένιωσε έτοιμος να μεταφέρει γνώσεις και εμπειρίες από τα ταξίδια του σε ορισμένα πιάτα του «Guru» του Κωνσταντίνου Ζουγανέλη, όταν εκείνος θέλησε να αλλάξει τον fusion –ως τότε- χαρακτήρα του. Όταν το πείραμα εκεί αποδείχθηκε απολύτως επιτυχημένο και το επόμενο βήμα ήταν η δημιουργία ενός blog τότε και ενός καναλιού στο YouΤube με τίτλο «Tuk Tuk Thai Street Food». Μπορεί, όπως παραδέχεται και ο ίδιος, τα πρώτα βίντεο ήταν ερασιτεχνικά, με τους φίλους του να είναι οι μόνοι θεατές, όμως πλέον το νερό είχε μπει στο αυλάκι…

Όταν βρέθηκε τελικά ο συγκεκριμένος χώρος στο Κουκάκι, το «Tuc Tuc» ήταν πλέον γεγονός, αν και αρχικά ακόμη και τα πιάτα και τα διακοσμητικά τα έφερε ο ίδιος από το σπίτι του. Σταδιακά, όμως, αυτό το μαγαζί έμελλε να γίνει το σπίτι –τουλάχιστον για κάποια ώρα- χιλιάδων θαμώνων που το έβαλαν στην καρδιά τους επιβραβεύοντας με αυτόν τον τρόπο την τρέλα ενός ανθρώπου που αποφάσισε να φέρει την Ταϋλάνδη στην καρδιά της Αθήνας και το πέτυχε!