Λευκός χρυσός: Το μυστικό της θρυλικής, χειροποίητης τυρόπιτας που έχει μεγαλώσει γενιές Πανιωνίων
Βρείτε μας στο

Η έννοια του κλασικού είναι αυτού που δεν χάνει την αξία του στο πέρασμα του χρόνου. Συχνά ταυτίζεται με το αυθεντικό, το καινοτόμο. Αν αναφέρετε αυτές τις τρεις φράσεις σε έναν παλιό Νεοσμυρνιώτη, η σκέψη θα περάσει πρώτα απ’ το… στομάχι. Το μυαλό του θα πάει αυτόματα στις πίτες του «Νίκου».

Ποιος είναι ο Νίκος είπατε; Ένας είναι ο Νίκος για τη Νέα Σμύρνη. Σαν να λέμε ο Φάνης ένα πράγμα. Ο Νίκος Κώστογλου είναι αυτός που εδώ και χρόνια «τρέχει» το μαγαζί που έγινε συνώνυμο της σφολιάτας, έχοντας πάρει τη σκυτάλη από τον πατέρα του που το άνοιξε το 1977 ως τυροπιτάδικο. Το προϊόν ήταν τόσο καλό που έγινε ανάρπαστο από τη Λανς και τον μαθητόκοσμό της. Το ίδιο γκελ έκανε στα μέλη του Πανιωνίου – του οποίου το γήπεδο είναι δίπλα – και στους φιλάθλους του, που το ανέδειξαν σε στέκι πριν ή μετά το τέλος των αγώνων σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ. Ο Νίκος τους ξέρει όλους με το μικρό τους – παίζουν σφαλιάρες κατά το κοινώς λεγόμενο. Και τον Σαραβάκο – που κρυβόταν στην τουαλέτα του σχολείου για να κάνει κοπάνα απ’ το σχολείο – και τον Χριστοδούλου που «χτύπαγε» τρεις κρεατόπιτες στην καθισιά του! «Με πολλούς έχω ιστορίες να θυμάμαι. Ας πούμε όλη την μπασκετική ομάδα όταν είχαμε για προπονητή τον Λευτέρη Σούμποτιτς. Τελειώνανε την προπόνηση και ερχόντουσαν όλοι στο μαγαζί», έχει δηλώσει στο noupou.gr.

Λευκός χρυσός: Το μυστικό της θρυλικής, χειροποίητης τυρόπιτας που έχει μεγαλώσει γενιές Πανιωνίων

Το μαγαζί το ανοίγει ο ίδιος στις 05:30 το πρωί. Ξεκινάει την προετοιμασία, να ανάψει τους φούρνους, να ζυμώσει. Ωράριο δεν υπάρχει, το μεράκι και η αγάπη για αυτό που κάνει δεν μπαίνουν σε καλούπια. «Κάθομαι μέχρι το βράδυ. Όσο αντέχω…».

Την τυρόπιτα την διδάχτηκε ο Νίκος από τον πατέρα του, που ήξερε να φτιάχνει γαλλική σφολιάτα και να ανοίγει κάθε είδους φύλλο. Ήταν ο άνθρωπος που θα ψάξει μόνος το αλεύρι του, που θα το αναπιάσει με τη δική του συνταγή και θα κάνει όλες τις απαραίτητες δοκιμές για να το βγάλει από το φούρνο όπως το είχε φανταστεί.

Μετά την τυρόπιτα μπήκαν στο μενού η κρεατόπιτα, η λουκανικόπιτα, η μπουγάτσα και η μελόπιτα. Για αρκετά χρόνια υπήρχαν μόνο αυτά. Τώρα βγαίνουν από το φούρνο 70 διαφορετικά προϊόντα! Όλα χειροποίητα με την πιο ποιοτική πρώτη ύλη. Άλλωστε όταν ρωτούν τον Νίκο ποια είναι η συνταγή της επιτυχίας, είναι δύο μόνο τα στοιχεία που ξεχωρίζει. «Να είσαι καθαρός και να έχεις αγνά υλικά. Μόνο αυτά μετράνε».

Λευκός χρυσός: Το μυστικό της θρυλικής, χειροποίητης τυρόπιτας που έχει μεγαλώσει γενιές Πανιωνίων

«Δολοφονείται» καθημερινά: Η μοναδική λέξη στην οποία οι μισοί Έλληνες κάνουν 2 ορθογραφικά λάθη
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Δολοφονείται» καθημερινά: Η μοναδική λέξη στην οποία οι μισοί Έλληνες κάνουν 2 ορθογραφικά λάθη

Κοντεύει μισός αιώνας από το πρώτο φούρνισμα και ο κύριος Νίκος είναι ακόμα εδώ, σαν γέφυρα με το πεντανόστιμο παρελθόν. Με τη βοήθεια των παιδιών του, ετοιμάζει πια πλήθος γευστικών νεωτερισμών για κάθε γούστο. Τα πάντα φτιάχνονται στα μετόπισθεν, στην απόλυτη διαφάνεια. Πίτσα με κρέμα, πεϊνιρλί με φέτα – ντομάτα – πιπεριά, καλτσόνε με κοτόπουλο – παρμεζάνα – μαγιονέζα, κρουασανάκι με μήλο, κουλούρι κασέρι-μπέικον, σάντουιτς πολύσπορο με γαλοπούλα – τυρί – ντομάτα είναι κάποια από τα προϊόντα που εκσυγχρόνισαν τον κατάλογο, απαντώντας στην ανάγκη του Νίκου να εξελιχθεί και να αφουγκραστεί τα θέλω των «πελατών».

Λευκός χρυσός: Το μυστικό της θρυλικής, χειροποίητης τυρόπιτας που έχει μεγαλώσει γενιές Πανιωνίων

Πυρακτωμένα ταψιά βγαίνουν αδιάλειπτα από τους φούρνους του μέχρι το απόγευμα και τυλίγουν με… ξελογιάστρες μυρωδιές αυτή τη γειτονιά της Νέας Σμύρνης. Αν βάλουμε στη σούμα και τις ασύγκριτες – για την εποχή – τιμές, τότε αντιλαμβάνεται κανείς για ποιο λόγο το μαγαζί έχει ταυτιστεί με τη φράση «λαϊκό προσκύνημα». Η τυρόπιτα κουρού είναι στο 1,30, κρεατόπιτα και μπουγάτσα στο 1,70, η κοτόπιτα στο 1,80, ενώ τα κρουασάν πραλίνας και ζαμπόν-τυρί στο 1,40 και 1,60 αντίστοιχα!

Σεβασμός στον πελάτη από την ώρα που θα ζυμωθεί το προϊόν έως τη στιγμή που θα παραδοθεί στο ταμείο. Αυτή είναι η φιλοσοφία του Νίκου και για αυτό στην Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και στο Νο. 36 δεσπόζει το πιο all time classic μαγαζί της Νέας Σμύρνης…