Καφενείο Καστέλλο
Βρείτε μας στο

Το ταξίδι στο χρόνο είναι κάτι ανέφικτο, ουτοπικό, λένε. Δεν ήξεραν, δεν ρώταγαν;! Μία βόλτα στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Ευριπίδου 88, θα σας κάνει να νιώσετε πως γυρίσατε πίσω, στο παρελθόν. Το καφενείο «Καστέλλο» είναι θαρρείς παγωμένο στο άλλοτε. Και αυτό το κάνει τόσο μα τόσο γοητευτικό.

Το αρχικά στέκι των απανταχού «μεταναστών» της Κάρπαθου στην πρωτεύουσα, εξελίχθηκε σε κάτι πολύ ευρύτερο. Έναν τόπο που συναθροίζονται ντόπιοι θαμώνες και περαστικοί, αλλά και τουρίστες με ανοιχτούς ορίζοντες σε νέες εμπειρίες. Όλοι όσοι τέλος πάντων αναγνωρίζουν και κατανοούν την αξία της παράδοσης, της συνέχισης αυτής, σε πείσμα της «ινσταγκραμικής» εποχής.

Είναι φημισμένα τα γλέντια που στήνονται σε ένα μαγαζί που θα περάσεις καλά χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψεις πολλά. Κάθε άλλο. Θα φας και θα πιείς χωρίς τη σκοτούρα του λογαριασμού. Εδώ το ποιοτικό συναντά το οικονομικό. Το επίσημο ωράριο είναι από τις 8 το πρωί ως τις 11 το βράδυ, αλλά 2 Σάββατα το μήνα, η «φάση» πάει όσο… κρατήσει η παρέα!

Καφενείο Καστέλλο

Με ζωντανή μουσική, κατά κανόνα 100% καρπαθιώτικη. Μια ωδή επίσης στις τόσο μα τόσο ιδιαίτερες μαντινάδες αυτού του νησιού των Δωδεκανήσων, με στίχους που μιλάνε για τον πόνο, τη ξενιτιά και τον έρωτα. Δεν είναι τόσο φημισμένες όσο οι κρητικές – κακώς, είναι εξίσου γοητευτικές. Αυτή, άλλωστε, είναι η ουσία αυτού του vintage μέρους: Το νησί.

Το «Καστέλλο» γεννήθηκε πριν από 40 και κάτι χρόνια, το 1982 συγκεκριμένα. Το άνοιξαν τρία παλικάρια από την Όλυμπο της Καρπάθου, τα αδέλφια Καστελλοριζιού – δια της σύντμησης προέκυψε και η έμπνευση για το όνομα. Τα πρώτα χρόνια μάλιστα λειτουργούσε επί 24ώρου βάσης για να εξυπηρετεί και πελάτες που δούλευαν σε διπλανές επιχειρήσεις με ωράρια ξενύχτη. Από το 2002 τα ηνία πήρε ο γιος ενός εκ των 3 original ιδρυτών, ο Γιώργος Καστελλοριζιός. Με την τόλμη και τη δημιουργικότητας της νιότης ως σύμμαχο, κατάφερε να εξελίξει το μαγαζί του πατέρα και των θείων του δίχως να του αλλοιώσει κατ’ ελάχιστο την ταυτότητα και το χαρακτήρα.

Με τη φανέλα του Εθνικού στον τοίχο: Το απαράλλαχτο εδώ και 40 χρόνια παραδοσιακό καφενείο που στήνονται τα πιο ωραία γλέντια

Παίκτης προπονητή: Το αθόρυβο πολυεργαλείο του ΠΑΟΚ, στα δύσκολα είναι πάντα εκεί
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Παίκτης προπονητή: Το αθόρυβο πολυεργαλείο του ΠΑΟΚ, στα δύσκολα είναι πάντα εκεί

Εν αρχή, πρόσθεσε πράγματα στο μενού. Κατά βάση εκλεκτής ποιότητας προϊόντα από το νησί, όπως κατσικίσιο αρμυροτύρι, κριθαρένια παξιμάδια και γυαλόχορτο (μοιάζει με τον κρίταμο). Ψαράκια και θαλασσινά μπήκαν επίσης στη λίστα (έρχονται απευθείας από τη γειτονική Βαρβάκειο) και όλα έγιναν όπως πρέπει για μεζέδες που συνοδεύουν τέλεια ρακή, τσίπουρο και ούζο.

Μακαρούνες, τα ξακουστά κασιώτικα ντολμαδάκια και πατάτες τηγανητές σκέτο ποίημα, είναι επίσης στα must. Επίσης φάβα, κεφτές, παστή μένουλα (καρπαθίτικη σαρδέλα), γενικώς ότι και αν δοκιμάσεις έχει τη σφραγίδα μιας αδιαπραγμάτευτης πρώτης ύλης.

Με τη φανέλα του Εθνικού στον τοίχο: Το απαράλλαχτο εδώ και 40 χρόνια παραδοσιακό καφενείο που στήνονται τα πιο ωραία γλέντια

Κι ενόσω κάθεστε και απολαμβάνετε μια αυθεντική εμπειρία, το μάτι σας είναι πολύ πιθανό να πέσει στη διακόσμηση. Φωτογραφίες από την Κάρπαθο δεσπόζουν, λογικό, τέτοια ομορφιά είναι για να «μοιράζεται».

Οι πιο παρατηρητικοί και ποδοσφαιρόφιλοι θα εντοπίσουν κρεμασμένες στον τοίχο και φανέλες του Εθνικού. Είναι η ομάδα του αφεντικού του μαγαζιού. Διότι, ναι, καθώς προείπαμε με πάνω από έναν τρόπους, το μέρος είναι vintage…