Είναι τρομερός ο τρόπος με τον οποίο πέφτουμε εμείς οι αρθρογράφοι lifestyle πάνω στα νέα μαγαζιά για φαγητό και ποτό. Αρπακτικά, κοράκια με νύχια γαμψά γινόμαστε για να είμαστε στους πρώτους. Κι αν το μαγαζί είναι καλό, τότε του βάζουμε και παραπάνω πίεση. Έτσι συνέβη και με μια ταβέρνα που έκανε statement με τα παϊδάκια της.
Το Μανάρι είναι εδώ και ενάμιση μήνα από τα πιο talk of the town μαγαζιά στην Αθήνα και θα ήταν απίθανο να μη συμβεί, από τη στιγμή που έχουμε από τη μία τη λέξη «παϊδάκια» που προκαλεί φρενίτιδα σε όποιον την ακούει, σαν να είναι κινητό που αναζητά το wi-fi, κι από την άλλη το όνομα «Άρης Βεζενές».
Ο Βεζενές έχει δημιουργήσει ολόκληρη φιλοσοφία με το Vezene του στην Πλάκα, έχει γαλουχήσει πολλούς όλα αυτά τα χρόνια που φέρνει την ιαπωνική κουλτούρα στην κουζίνα του, στα κρέατά του. Θα βρεις για παράδειγμα στο μενού του βοδινό ταρτάρ παστίτσιο.
Αλλά ας μην πάμε σε αυτά. Εδώ είμαστε για τα παϊδάκια. Ένα φαγητό συνδεδεμένο με παππού και γιαγιά, με χωριό. Κι όταν ένας σεφ έρχεται να κάνει ένα statement πως έχει τόσο κορυφαία παϊδάκια, τα αυτιά ανοίγουν, τα μάτια ανοίγουν, το στόμα ανοίγει. Είναι σαν τα κεφτεδάκια της Δελογιάννη στη Γαλιάντρα.
Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μην πεις. Αυτό θα λέγαμε στον Βεζενέ, απλά θα θέλαμε εμείς να φάμε τη μεγάλη μπουκιά από τα πιάτα στο Μανάρι, ιδίως τα παϊδάκια (κοτόπουλου, αρνίσια, πρόβεια) με τις τηγανητές πατάτες.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Παϊδάκια που είναι ξακουστά
Καθώς έγραψαν για την γαστροταβέρνα αυτή από τις πρώτες μέρες της κυκλοφορίας της όλα τα μεγάλα έντυπα και σάιτ που ασχολούνται με φαγητό, το να βρεις τραπέζι να κάτσεις, έγινε ίδιο με το να ψάχνεις ψύλλους στ’ άχυρα.
Τα παϊδάκια είναι ο σταρ, αλλά στο μενού θα βρεις κανονικό κατάλογο ταβέρνας, με τζατζίκι, τυροκαυτερή, τηγανητά κολοκυθάκια, μελιτζάνα τηγανητή, 4 σαλάτες παραδοσιακές with a twist και κρεατόπιτα.
Γενικώς, η φιλοσοφία εδώ είναι ελληνικά κρέατα, συνεργάζεται με Έλληνες κτηνοτρόφους, αναγράφονται στο μενού, και δίνει βάση στο αρνίσιο και το πρόβειο κρέας, έχοντας και μπιφτέκια πρόβειου κρέατος ψημένα σε μπόλια, αρνίσια νεφράκια, κεμπάπ αρνί, μοσχαρίσιο συκώτι, αρνάκι ψημένο σε σχάρα και μετά σε στάχτη και μια σπαλομπριζόλα που είναι το 3ο πιο δημοφιλές πιάτο.
Στο κρέας δεν πάει τίποτα χαμένο κι έτσι κάθε κομμάτι θα βρει σκοπό. Μια μακαρονάδα που φτάχνουν εδώ, την βράζουν σε ζωμό κρέατος και αποκτά μια άλλη νοστιμάδα, για να γίνει το 2ο best seller.
Εκτός των παϊδακίων, ο κόσμος αποθεώνει και το γλυκό του, ένα τσουρέκι με παγωτό και φιστίκι Αιγίνης.
Στο Μανάρι θα βρεις και μερικές ιδιαίτερες ετικέτες κρασιών για να συνοδεύσεις το φαγητό σου.
Καθότι το μαγαζί είναι στις πρώτες του εβδομάδες και όλοι πάνε να φάνε εκεί, πιθανότατα να μην το απολαύσεις, να έχει πολυκοσμία σε ακραίο βαθμό, να κάτσεις σε ένα στενό τραπέζι και να πρέπει να τρως γρήγορα κάθε πιάτο για να χωρέσει το επόμενο, καλύτερα να πας προς Δεκέμβριο μεριά.
Λίγη υπομονή κάνε και θα τα γευτείς τα παϊδάκια, χωρίς να σημαίνει πως θα είναι τα καλύτερα που έχεις φάει. Στην Αθήνα ίσως να είναι. Αλλά μέχρι εκεί. Επαρχιακά υπάρχουν μαγαζιά-ναοί και με πιο χαμηλές τιμές.
Το Μανάρι είναι κι η απόδειξη πως θέλουμε πάντα να ενώνουμε το μοντέρνο με το παραδοσιακό και όταν αυτό συμβαίνει, κάνουμε όλοι λες και αποκρυπτογραφήσαμε τον Δίσκο της Φαιστού. Παθαίνουμε παράκρουση, λες και τελειώνει ο χρόνος.
Και 2 μήνες μετά να πάμε, δεν θα εξαφανιστούν τα παϊδάκια, εκεί θα είναι και θα σε περιμένουν.
Στα συν του μαγαζιού, να μην ξεχάσουμε, οι μουσικές επιλογές που είναι συμβατές με τα λαϊκά πιάτα του.
Πλατεία Αγ. Θεοδώρων 3, Αθήνα, Τηλέφωνο: 215-21.53.804