Αφιέρωμα σε ψωμοκεφτέδες

Φτιαγμένο με μπαγιάτικα υλικά: Το ελληνικό πιάτο που «έσωσε» πολύ κόσμο από την ακραία πείνα, πλέον το τρώνε ελάχιστοι

Κανένα κομμάτι δεν πήγαινε χαμένο…

Όσο περνούν τα χρόνια, πολλά παραδοσιακά πιάτα αποτελούν είδος προς εξαφάνιση από την ελληνική κουζίνα. Μπομπότα, τσιγαρίδες, ζαχαρόψωμο, κλωτσοτυρόπιτα, βραστόγαλο, σταρόζουμο κ.ά. Στο συγκεκριμένο αφιέρωμα την τιμητική τους έχουν οι ψωμοκεφτέδες.

Πολύς κόσμος κατανάλωνε τις συγκεκριμένες μπουκιές, επειδή ήταν νόστιμοι και, κυρίως, οικονομικοί. Όταν υπάρχει φαντασία και χρησιμοποιείται στη μαγειρική, τα αποτελέσματα δικαιώνουν την προσπάθεια. Εξάλλου δεν χρειάζεται μεγάλο χρονικό διάστημα για την παρασκευή τους.

Πρόκειται για κεφτέδες μπαγιάτικου ψωμιού, οι οποίοι πλάθονται συνοδεία τυριών και εν συνεχεία τηγανίζονται. Τόσο απλά. Οι νοικοκυρές ξεμπέρδευαν γρήγορα, τα παιδιά (και όχι μόνο) χόρταιναν με συνοπτικές διαδικασίες. Παρεμπιπτόντως, κάποιοι τους αποκαλούν και/ή ψευτοκεφτέδες.

Ανατρέχοντας κανείς στον χαοτικό κόσμο του διαδικτύου, έχει τη δυνατότητα να βρει διάφορες συνταγές που αφορούν το εν λόγω έδεσμα.

Πρόκειται για ένα πιάτο που χρειάζεται προετοιμασία 10 λεπτών και μαγείρεμα άλλων 10 λεπτών, δηλαδή ούτε μισάωρο μέχρι να ετοιμαστεί και να σερβιριστεί. Είναι τόσο νόστιμα αυτά τα κεφτεδάκια, σε σημείο που κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι δεν περιέχουν κιμά. Κι όμως…

Προκειμένου να γίνουν 25-30 μπουκιές, οι ενδιαφερόμενοι θα χρειαστούν 500 gr. ψωμί μπαγιάτικο, 350 ml. γάλα, 100 gr. λαδοτύρι Μυτιλήνης, 1 μεγάλο κρεμμύδι, 2 σκελίδες σκόρδο, 1 μικρό ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο και 2 κουταλιές της σούπας γεμάτες μαγιονέζα.

Επίσης, απαραίτητα για τη νοστιμιά είναι το κύμινο, το φρεσκοτριμμένο πιπέρι, το κόκκινο γλυκό πιπέρι και, βέβαια, θα πρέπει να έχετε ελαιόλαδο ή σπορέλαιο για το τηγάνισμα.

Ψωμοκεφτέδες

Αναφορικά με τις οδηγίες για τους ψωμοκεφτέδες, η διαδικασία έχει ως εξής:

Κόβετε το ψωμί σε φέτες, χωρίς να αφαιρεθεί η κόρα, προτού το βάλετε για μούλιασμα στο γάλα.

Τρίβετε το ψωμί στο γάλα μέχρι να μουλιάσει και αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο για να βραχεί όλο.

Τρίβετε το κρεμμύδι και το σκόρδο στον τρίφτη.

Ψιλοκόβετε τον κόλιανδρο και τον βάζετε στο ψωμί.

Ρίχνετε τη μαγιονέζα και ανακατεύετε τα υλικά.

Προσθέτετε το τυρί τριμμένο, το κύμινο και τα πιπέρια.

Πλάθετε μέτριους κεφτέδες, ωστόσο βάζετε σε ένα βαθύ τηγάνι το λάδι να κάψει.

Τηγανίζετε μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα και τέλος ακουμπάτε σε απορροφητικό χαρτί.

Σερβίρετε με κρύο γιαούρτι, στο οποίο θα προσθέσετε λίγη μαγιονέζα και ψιλοκομμένο κόλιανδρο.

Το τελευταίο δεν είναι προφανώς απαραίτητο, όμως, πραγματικά νοστιμίζει αφάνταστα το πιάτο.

Σε περίπτωση που θέλετε να σφίξουν πιο πολύ οι κεφτέδες, θα μπορούσατε να βάλετε ολόκληρο αυγό ή ασπράδι και/ή φρυγανιά.

Το εν λόγω έδεσμα πιθανότατα προέρχεται από την “cucina povera”, δηλαδή «φτωχή κουζίνα» της Ιταλίας, μιας χώρας που, όπως άπαντες γνωρίζουν, φημίζεται για τα νόστιμα πιάτα της.

Βέβαια, οι γείτονες έχουν ως δεδομένο στις συνταγές τους τη χρήση αυγού, στοιχείο που διαφοροποιεί τα δύο έθνη.

Πάντως, «μπαίνοντας» σε ιταλική εξειδικευμένη ιστοσελίδα, η συντάκτρια του άρθρου αρχίζει την αναφορά στο έδεσμα, γράφοντας: «Αλίμονο αν πετάξεις μπαγιάτικο ψωμί, έλεγαν οι γιαγιάδες μας».

Εύκολα, λοιπόν, διαπιστώνει κανείς ότι οι πρόγονοι των δύο χωρών είχαν αρκετά κοινά στον τομέα της μαγειρικής, γεγονός που δεν προξενεί εντύπωση αν συνυπολογιστεί η τριβή ανά τους αιώνες.

Παρεμπιπτόντως, φτάνοντας στον επίλογο αυτού του… νόστιμου αφιερώματος, οι ψωμοκεφτέδες ταιριάζουν γάντι με μπίρα ή κρασί.

Όπως και να επιλέξετε πάντως την κατανάλωσή τους, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα δικαιωθείτε. Χωρίς πολλά έξοδα. Και σε χρόνο dt.