Φαγητό - Λαλάγγια

Μυρίζει παράδοση: Το κλασικό ελληνικό φαγητό των Χριστουγέννων που το μαγειρεύουν όλο και λιγότεροι συμπατριώτες μας

Και είναι πραγματικά μεγάλο κρίμα…

Λίγες ημέρες έμειναν μέχρι τα Χριστούγεννα και την έλευση του νέου έτους. Όλοι επιθυμούν υγεία. Παράλληλα, κάποιοι ανυπομονούν για ένα ταξίδι, άλλοι περιμένουν το επίδομα ή απλά επιζητούν ξεκούραση. Προφανώς τα παιδιά ονειρεύονται την έλευση του Άγιου Βασίλη από την Καισαρεία, μαζί με τα δώρα φυσικά. Τέλος υπάρχουν εκείνοι που έχουν συνδυάσει τις γιορτές με οικογενειακό τραπέζι, δυο-τρία ποτήρια κρασί, λίγο χαρτάκι και καλό φαγητό.

Η Ελλάδα διαθέτει τεράστια παράδοση στην κουζίνα. Δεν το μαθαίνετε από εμάς. Δεν το μαθαίνετε τώρα. Όπως επίσης γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεκάδες πιάτα αποτελούν είδος προς εξαφάνιση. Δυστυχώς…

Η συγκεκριμένη στήλη, όμως, μεταξύ άλλων, έχει ως ιερή αποστολή να διατηρεί ζωντανές τις συνταγές μαγειρικής που έχουν άγνωστη, πλην μακρινή, ημερομηνία εμφάνισης.

Μία τέτοια περίπτωση αποτελούν και τα λαλάγγια. Ονομάζονται αλλιώς και τηγανίτες. Οι περισσότεροι που κατάγονται από Μεσσηνία ή Λακωνία, τουλάχιστον οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, θα τα έχουν ακουστά.

Ανέκαθεν, κάθε παραμονή Χριστουγέννων, οι νοικοκυρές έδιναν βαρύτητα στην παρασκευή τους, πλάθοντας διάφορα σχέδια της περίστασης, όπως αστεράκια ή σταυρούς.

Το βασικότερο συστατικό τους είναι η… υπομονή. Αν συνυπολογιστεί η προετοιμασία και η αναμονή, θα χρειαστούν περίπου 6,5 ώρες! Ψυχραιμία όμως. Η… δράση διαρκεί πολύ λιγότερο. Ένα φαγητό, ένα έδεσμα αν προτιμάτε, που στο τέλος θα σας δικαιώσει!

Θα χρειαστείτε 1 λίτρο χλιαρό νερό, 4 καρφάκια γαρίφαλο, 1 ξυλάκι κανέλα, 2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 40 γρ. νωπή θρυμματισμένη μαγιά, 1 νεροπότηρο καυτό ελαιόλαδο, καυτό, 1 ποτηράκι του κρασιού χυμό πορτοκάλι, 40 γρ. αλάτι και άφθονο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα.

Η διαδικασία έχει ως εξής:

Στον κάδο του μίξερ πάγκου βάζετε το αλεύρι, τη μαγιά και το ελαιόλαδο.

Ανακατεύετε με τον γάντζο μέχρι να ενωθούν.

Σκεπάζετε τον κάδο με βαμβακερή πετσέτα.

Αφήνετε το μείγμα για τέσσερις ώρες σε σημείο σχετικά ζεστό.

Λαλάγγια

Κατόπιν, ρίχνετε 1 νεροπότηρο από το χλιαρό νερό σε ένα κατσαρολάκι.

Προσθέτετε τα κανελο-γαρίφαλα και αφήνετε να πάρουν μία βράση.

Σουρώνετε το αρωματισμένο νερό και αφήνετε να γίνει πάλι χλιαρό.

Ζυμώνετε ξανά το μείγμα με τον γάντζο, προσθέτοντας σταδιακά το αρωματισμένο νερό, τον χυμό, το αλάτι και όσο από το υπόλοιπο χλιαρό νερό χρειαστεί.

Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείτε ζύμη, την οποία σκεπάζετε για μισή ώρα.

Στρώνετε βαμβακερές πετσέτες και τις πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι.

Κόβετε από το ζυμάρι κομμάτια βάρους περίπου 80 γρ. και τα πλάθετε σε κορδόνια που θυμίζουν το μικρό δάχτυλο.

Ενώνετε τις άκρες τους για να φτιάξετε κουλουράκια ή τα τυλίγετε και τα τεντώνετε μέχρι να πάρουν ωοειδές σχήμα.

Τα αραδιάζετε στις αλευρωμένες πετσέτες, τα σκεπάζετε με άλλες πετσέτες και τα αφήνετε να φουσκώσουν για 20-30 λεπτά. ΠΡΟΣΟΧΗ: Θα πρέπει να υπάρχει απόσταση μεταξύ τους.

Λαλάγγια

Σε βαθιά και μεγάλη κατσαρόλα βάζετε να ζεσταθεί άφθονο ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

Ρίχνετε στο λάδι ένα λαλάγγι, προκειμένου να διαπιστώσετε αν βρίσκεται στην κατάλληλη θερμοκρασία.

Σε περίπτωση που ανέβει αμέσως και αφρίζοντας στην επιφάνεια, τότε είστε σε καλό δρόμο.

Τηγανίζετε τα λαλάγγια σε μικρές δόσεις για ένα λεπτό μάξιμουμ.

Στο μισό λεπτό, τα αναποδογυρίζετε για να ροδίσουν ομοιόμορφα.

Στραγγίζετε τα λαλάγγια πάνω σε μια σχάρα, την οποία έχετε στρώσει με χαρτί κουζίνας.

Σερβίρετε τα λαλάγγια με μέλι, με τριμμένη φέτα ή σκέτα.

Είστε έτοιμος!

Είτε πριν είτε μετά το φαγητό, τα λαλάγγια θα σας ικανοποιήσουν. Αφήστε που ταιριάζουν πολύ με τον καφέ σας. Είναι απόλαυση!