Λένε ότι ο έρωτας περνάει από το στομάχι. Στην περίπτωση ενός ψητοπωλείου 45 ετών, την «Τζατζικοκίνηση», ο Παναθηναϊκός είναι η Μούσα. «Ένας γύρος με τριφύλλι», θα μπορούσε να είναι ο εναλλακτικός τίτλος του θέματος.
Ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού είναι ένθερμος υποστηρικτής των «πρασίνων». Παλιότερα, αντικρύζοντας την ψησταριά, θαρρείς πως είχες επισκεφθεί σύνδεσμο φιλάθλων! Κάδρα, κασκόλ, σημαιάκια… Παθολογική αγάπη. Τώρα κάποια εξ αυτών έχουν μεταφερθεί απέναντι.
Ακόμη και η ταμπέλα στην είσοδο φέρει το χρώμα της ομάδας, ενώ το «όμικρον» έχει μέσα του ένα τριφύλλι! Δεν παραβλέπεται, όμως, το κοινωνικό μήνυμα. «Η κρίση ζορίζει και η “Τζατζικοκίνηση” ταΐζει», αναγράφεται στην τέντα. Πράγματι, οι διαδικτυακές αναφορές για την καλοσύνη και την ανθρωπιά του Γιώργου Αργυρίου είναι αμέτρητες.
Η καταγωγή του είναι από τη Θεσσαλία. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 αποφάσισε να μετακομίσει στην Αθήνα, σε μία προσπάθεια να βρει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Ως μηχανικός αυτοκινήτων δεν έμελλε να μακροημερεύσει. Πάλι καλά!
Παράλληλα εργαζόταν ως βοηθός σερβιτόρου σε μία πιτσαρία στη Φωκίωνος Νέγρη. Η εστίαση είχε αρχίσει να τον γοητεύει. Έπειτα μεταπήδησε σε ένα άλλο ιταλικό εστιατόριο επί της Λεωφόρου Κηφισιάς. Ώσπου έλαβε τη μεγάλη απόφαση να προβεί σε μία επιχειρηματική κίνηση, εστιάζοντας στο σουβλάκι, τα μπιφτέκια κ.λπ.
Το 1980 (κατά μία εκδοχή στις 6 Ιουνίου) μπήκαν τα θεμέλια της επιτυχίας, στην οδό Πηνελόπης Δέλτα 8, όπως αναφέρουν οι χάρτες της πόλης. Βρίσκεται στη συμβολή με την Αχιλλέως Κύρου, στα πέριξ της πλατείας Πηνελόπης Δέλτα, στη συνοικία Ελληνορώσων. Ωραία γειτονιά της πρωτεύουσας.
Ο κόσμος αγάπησε το μαγαζί και τον κ. Γιώργο. Με τα χρόνια μετατράπηκε σε σταθερή αξία. Ανεξαρτήτως συλλογικής προτίμησης, δεδομένου ότι ποτέ δεν έχει πει κακό λόγο για τον Ολυμπιακό, την ΑΕΚ κ.λπ., οι λάτρεις των ψητών έχουν σε περίοπτη θέση την «Τζατζικοκίνηση».
Ο ιδιοκτήτης αποτελούσε επί σειρά ετών θαμώνα του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και είχε την τύχη να παρακολουθήσει ιστορικούς αγώνες του «τριφυλλιού», ώσπου συνειδητοποίησε ότι δυσκολευόταν να ανταποκριθεί με συνέπεια στα επαγγελματικά του καθήκοντα.
«Παναθηναϊκέ, η “Τζατζικοκίνηση” είναι μαζί σου». Τι είναι αυτό; Ένα πανό που είχε σκαρφιστεί ο πρωταγωνιστής του αφιερώματος για να… ντοπάρει την αγαπημένη του ομάδα!
Η μεγαλύτερη χαρά του σε φίλαθλο πλαίσιο είχε έρθει τον Μάιο του 1988, όταν οι «πράσινοι» επικράτησαν του Ολυμπιακού στη διαδικασία των πέναλτι και κατέκτησαν το Κύπελλο Ελλάδας.
Πλάι στο χαμόγελο και την ευγένειά του, ήρθε να στρογγυλοκαθίσει η παροιμιώδης ταχύτητα. Ok, με τα χρόνια, όπως είναι φυσικό, οι ρυθμοί έπεσαν ελαφρώς. Αυξάνεται όμως η εμπειρία.
Πρόκειται για παραδοσιακό ψητοπωλείο, με πολύ προσιτές τιμές. Το μπιφτέκι; Μοναδικό! Το χοιρινό και το κοτόπουλο παίρνουν πολύ ψηλό βαθμό. Τα λαχανικά είναι φρεσκότατα και οι τηγανιτές πατάτες «χεράτες». Όσο «βρόμικο» χρειάζεται για να κάνει τη διαφορά. Ατμόσφαιρα παλιάς γειτονιάς με πελάτες που γνωρίζονται μεταξύ τους, συζητούν και ανταλλάζουν πειράγματα.
Και, βέβαια, με ιδιαίτερη αγάπη προς το τζατζίκι, το οποίο νοστιμίζει τα τυλιχτά. Εναλλακτικό όνομα του μαγαζιού; «Τζατζικοπλημμύρα». Δείγμα της ευμεγέθους ποσότητας που χύνεται ανάμεσα στις πίτες.
Με αυτόν τον χαρακτηρισμό το αποκαλούσε ο Δημήτρης Κοντομηνάς, ένας από τους ισχυρούς που επέλεγαν συχνά το ψητοπωλείο για να γεμίσουν το στομάχι τους.
Η Αγάπη Πολίτη, πρώην σύζυγος του Γιώργου Βαρδινογιάννη, ήταν η πλέον απαστράπτουσα προσωπικότητα που είχε επισκεφθεί την «Τζατζικοκίνηση». Πέραν της πιο τρανής οικογένειας του τόπου, αρκετοί επιχειρηματίες όπως ο Πέτρος Κόκκαλης ή ο Ευάγγελος Μυτιληναίος πέρασαν το κατώφλι. Και, φυσικά, αμέτρητοι άνθρωποι κάθε τάξης και… συλλογικής προτίμησης. Σε αυτά δεν χωρούν οπαδικά, όπως λέει και το ρητό.