Πιθανώς να το έχουμε γράψει ξανά στο παρελθόν, αλλά δεν παθαίνουμε κάτι να το ξαναγράψουμε. Και γιατί ακόμα δυσκολευόμαστε να το πιστέψουμε, αλλά και γιατί πρέπει να πείσουμε τους εαυτούς μας και τις τσέπες μας. Οι εποχές που έδινες 10-15 ευρώ σε ταβέρνα/μεζεδοπωλείο/οτιδήποτε σε αυτή την κατηγορία, και είχες δοκιμάσει από 5-6 διαφορετικά πιάτα, έχουν απομακρυνθεί πολύ στο παρελθόν.
Πλέον, 10 ευρώ κοστίζει μόνο το ένα πιάτο, το ορεκτικό. Μια σαλάτα έχει φτάσει να κοστίζει 8-9 ευρώ με το μίνιμουμ των υλικών. Φαντάσου πιάτα με κρέας πόσο κοστίζουν…
Οπότε, το να μπορέσεις να βρεις μαγαζιά που δεν «τσουρουφλάνε» στις τιμές και να τα βλέπεις να ανθίζουν ή να διατηρούν το κύρος τους, να μην κάνουν εκπτώσεις στην ποιότητα, είναι μια ένεση, μια τόνωση, έστω κι αν είναι μια ψευδαίσθηση, αφού είναι πια η εξαίρεση κι όχι ο κανόνας.
Δεν είναι λίγα τα στέκια στην Αθήνα που μπορείς με 20, βία 25 ευρώ αν είσαι πολύ πεινασμένος ή είστε 2 άτομα στο τραπέζι, να πάρεις πολλές γεύσεις, να δοκιμάσεις αρκετά πιάτα.
Ένα τέτοιο είναι το Της Θεάτρου Το Στέκι, στην Πλατεία Θεάτρου στην Ομόνοια, κοντά στη Βαρβάκειο, όπου για 23 χρόνια τώρα βρίσκει το λιμάνι της η ελληνική κουζίνα και γεύεται κάθε επισκέπτης την πολυπλοκότητα που γεννούν τα απλά υλικά.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
23 χρόνια είναι πολλά, δεν κρατάει εύκολα μαγαζί σήμερα για 23 χρόνια. Κι ούτε κρατάει εύκολα με τέτοιες τιμές, αν δε βλέπει ανταπόκριση στην τίμια προσπάθειά του. Αυτό τα λέει όλα για το συγκεκριμένο μαγαζί που είναι και σε στρατηγικό σημείο, διότι κερδίζει και τον θεατρικό κόσμο (καλλιτέχνες παντός είδους, απλό κοινό).
Χωρίς γαστρονομικές φιοριτούρες, είναι ένα μεζεδοπωλείο γεμάτο με πιάτα για τη μέση, όπως γεμιστές πιπεριές, ξακουστές αντζούγιες, φάβα, πατατοσαλάτα, με πολύ καλή φήμη στα θαλασσινά, όπου τα καλαμαράκια και ο μπακαλιάρος σε διάφορες παραλλαγές κατακτούν το στομάχι των απαιτητικών.
Πρόκειται για ένα μέρος που μπορεί να ικανοποιήσει με πληθώρα επιλογών κι έναν vegetarian, ακριβώς γιατί προσκυνά την ελληνική κουζίνα που έχει τόσους καρπούς και υλικά της φύσης, όπως τα ρεβύθια ή η σαλάτα με χόρτα εποχής. Ή, οι υπέροχοι γεμιστοί κολοκυθανθοί που δεν ξέρουμε αν τους φτιάχνουν ακόμα, γιατί έχουμε κοντά ένα χρόνο να πάμε. Α, κι οι πατάτες τηγανητές του έχουν μεγάλη φήμη.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Οι παρέες εδώ χορταίνουν και μοιράζονται, με καλές μερίδες και το 20άρικο είναι το αντάλλαγμα που θα δώσεις. Μικρό αντίτιμο για τέτοια γεύση και ατμόσφαιρα που σε στέλνει πίσω στα μικράτα σου.
📍Θεάτρου 3-5-7, Αθήνα