Σε φούρνο σφραγισμένο με λάσπη: Το παραδοσιακό φαγητό του Πάσχα που οι Αθηναίοι δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ

Μια μερακλίδικη συνταγή

Αν βρεθείτε στην Κάλυμνο είναι βέβαιο ότι θα το δοκιμάσετε. Αν δεν το κάνετε, σίγουρα στην επιστροφή όλο και κάποιος μύστης θα βρεθεί να σας… κράξει: «μα καλά, πήγες εκεί και δεν δοκίμασες μουούρι;». Ωστόσο, μιας και πλησιάζει το Πάσχα, ίσως αρπάξετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε εσείς οι ίδιοι να ακολουθήσετε την μοναδική συνταγή για αρνί, έτσι όπως φτιάχνεται από τους ειδικούς στο νησί!

Πάντως, για να τα λέμε και όλα εδώ μεταξύ μας, η Παρασκευή αυτού του εδέσματος δεν είναι και η πιο εύκολη υπόθεση του κόσμου. Όπως συμβαίνει άλλωστε με αντίστοιχες συνταγές, απαιτείται μια κάποια εμπειρία αλλά και μεράκι. Με λίγα λόγια, αν σας δυσκολεύει το να ετοιμάσετε μια τηγανιά πατάτες χωρίς να τις κάψετε, καλύτερα αφήστε το μουούρι για τις… διακοπές σας!

Συνταγή για το Πάσχα

Σήμερα το μουούρι μπορείτε να το δοκιμάσετε σε αρκετές ταβέρνες και εστιατόρια της Καλύμνου το καλοκαίρι. Η παράδοση, όμως, το θέλει να έχει την τιμητική του το Πάσχα, με τους νησιώτες να ακολουθούν μια διαφορετική συνταγή σε σχέση με την σούβλα την οποία συναντάμε στις περισσότερες υπόλοιπες περιοχές της χώρας μας.

Βέβαια, όλα ξεκινούν από την εξαιρετικές πρώτες ύλες και τα αγνά ντόπια προϊόντα. Το αρνάκι αλείφεται στο εξωτερικό του με ένα μίγμα το οποίο φτιάχνεται από αλάτι, πιπέρι, βούτυρο αλλά και πελτέ. Όσο αυτό μαρινάρεται με αυτόν τον τρόπο, γίνεται η προετοιμασία για την γέμιση, που είναι και το μυστικό της συνταγής.

Αφού πάρουν μια βράση τα εντόσθια, στη συνέχεια ψιλοκόβονται και τσιγαρίζονται σε αντικολλητικό τηγάνι μαζί με κρεμμύδια. Προσθέτουμε αλατοπίπερο και επιπλέον πελτέ ντομάτας μέχρι την ώρα που θα μπει στο σκεύος και το ρύζι, μαζί με νερό ώστε να γίνει σύβραση.

Το τελευταίο στάδιο είναι το να μπει αυτή η γέμιση στο αρνί, με τέτοιο τρόπο ώστε να μην μεταφερθούν υγρά στο εσωτερικό του. Αφού ραφτεί για να μην υπάρξουν διαρροές, τυλίγεται σε αλουμινόχαρτο και τοποθετείται σε ένα πήλινο σκεύος το οποίο οι ντόπιοι αποκαλούν μουούρι και από αυτό έχει πάρει και την ονομασία της η συνταγή.

Στη συνέχεια, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, το μουούρι μπαίνει σε φούρνο με ξύλα, του οποίου το στόμιο σφραγίζεται με λάσπη προκειμένου να μην χαθεί καθόλου θερμότητα. Εφόσον πάνε όλα καλά, το μεσημεράκι της Κυριακής του Πάσχα βγαίνει από τον φούρνο και ακολουθεί το… έλα να δεις!

Η φωτογραφία είναι από τον λογαριασμό travel_kalymnos στο instagram