48 ώρες για να ωριμάσει η ζύμη: Το σουβλατζίδικο με την καλύτερη πίτα στην Αθήνα τα φτιάχνει όλα στο χέρι

Ένα… θαύμα γεύσης!

Αν ανήκεις σε αυτούς που κοιτούν τις βαθμολογίες στο Google Reviews πριν αποφασίσεις να επισκεφθείς ένα μαγαζί, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να πέσεις θύμα πλάνης και να χάσεις έτσι το σουβλατζίδικο με την καλύτερη πίτα, πιθανότατα, στην Αθήνα. Κι αυτό καθότι εκεί, παίζει σοβαρή παραπληροφόρηση. Αυτό το χαμηλό 3,7 (στα 5) της τρέχουσας βαθμολογίας μόνο αντιπροσωπευτικό της πραγματικότητας δεν είναι. Και πώς εξηγείται; Θρησκευτικός φανατισμός!

Ναι, το «Ευλόγησον», στην Θηβών 481 στο Ίλιον, έπεσε σε μεγάλο βαθμό θύμα του – πανέξυπνου, αν μας ρωτάς – ονόματός του και της ανά σημεία σαν εκκλησία διακόσμησής του. Τι κι αν αλλού θυμίζει beach bar ή latin καντίνα, ορισμένοι είδαν μόνο αυτό που ήθελαν να (μην) δουν. Θεώρησαν πως κοροϊδεύει τα θεία και του την «έπεσαν» με αρνητικές κριτικές για να τον τιμωρήσουν για την κατά τη γνώμη τους βλασφημία.

Πόσο κρίμα και άδικο. Ακόμα περισσότερο καθώς ο ιδιοκτήτης ονόμασε έτσι το μαγαζί του ακριβώς επειδή είναι πιστός Χριστιανός, έχει ζήσει μάλιστα και ένα εξάμηνο στο Άγιο Όρος. Πέρασε πολλά άσχημα στη ζωή του, όπως είχε αποκαλύψει παλαιότερα σε συνέντευξή του στη Lifo. Έχει χάσει τα 2 του αδέλφια, πέρασε ένα διάστημα στη φυλακή. Αντί να παραιτηθεί όμως, κατάφερε να βρει τη δύναμη να συνεχίσει.

Μέσα από το όνομα και τη διακόσμηση του σουβλατζίδικου που άνοιξε με τη συνδρομή παιδικών του φίλων, θέλησε κατά βάση να δείξει πως το φαγητό είναι ευλογία. Αγάπη. Και βάζει μπόλικη τέτοια στην κάθε λεπτομέρεια. Αρκεί να σκεφτείς πως τίποτα δεν μπαίνει έτοιμο στο μαγαζί. Όλα φτιάχνονται στο χέρι. Από τις απίθανες πίτες από προζύμι, που αφήνονται 48 ώρες να ωριμάσουν πριν χρησιμοποιηθούν, ως τις φρεσκοκομμένες τηγανητές πατάτες, που σου συνιστούμε να συνοδέψεις με κάποια από τις μοναδικές σάλτσες που διαθέτει το μενού, καθώς και τυρί.

Είναι ένα… θαύμα γεύσης αυτό που συντελείται στο Ίλιον. Μια ιερή εμπειρία. Με γεύσεις που θα σε ενδυναμώσουν την πίστη σου στη νοστιμιά, δοκίμασε το μπιφτέκι αγριογούρουνου και το καλαμάκι μοσχάρι για παράδειγμα, και θα καταλάβεις τι εννοούμε. Όλα τα κρέατα στο «Ευλόγησον» είναι premium, ξηρής ωρίμανσης και προέρχονται από τη Νάξο. Η πρώτη ύλη είναι προσεκτικά διαλεγμένη και προέρχεται από μικρούς παραγωγούς.

Έχουμε να κάνουμε συνεπώς με μία αυθεντική street food εμπειρία ενωμένη με μια «μαμαδίσια» προσέγγιση. Την αγορά έχουν κατακλύσει τα ετοιματζίδικα, τα κατεψυγμένα. Πρέπει να το λέει η καρδούλα σου, να έχεις επίσης μεγάλο μεράκι γι’ αυτό που κάνεις για να αποφασίσεις να πας κόντρα στην ευκολία. Να επενδύσεις στον κόπο του «χεράτου», στο χρόνο και στον κόπο που αυτό απαιτεί. Ξαναλέμε, τίποτα μα τίποτα δεν έρχεται έτοιμο. Όλες τις σάλτσες τις δουλεύουν τα παιδιά του σουβλατζίδικου, ως και η μουστάρδα είναι δικιά τους.

Old school πράγματα λοιπόν, σε μία Αθήνα που ολοένα και περισσότερο ανακαλύπτει τελευταία πως αυτή η γοητεία του απλού είναι κάτι πολύ πιο σημαντικό από το hype της στιγμής. Μαγαζιά σαν το «Ευλόγησον» αυτό μας θυμίζουν και αυτό είναι κάτι… θεϊκό. Ο κόσμος έχει αγκαλιάσει την προσπάθεια καθώς το καλό το πράγμα βρίσκει τρόπο να βγει στον αφρό ακόμα και κόντρα σε κακόβουλες επιθέσεις όπως αυτές που λέγαμε στην αρχή του κειμένου.

Σημαντικότατο επίσης πως η επιτυχία δεν έχει αλλάξει την ουσια. Το μαγαζί διατηρεί συγκεκριμένο ταβάνι για να μπορεί να διατηρεί τα αυστηρά ποιοτικά κριτήρια που έχει θέσει. Ανοίγει στις 6 το απόγευμα και όταν τελειώσουν όσα έχει ετοιμάσει, κλείνει. Δεν ψάχνει το χαμό ούτε το εύκολο κέρδος, αλλά τη σωστή εξυπηρέτηση, την ποιότητα. Την ευλογία…