Μικρό με τραγανό φύλλο σφολιάτας και γέμιση κρέμας: Το ελληνικό μαγαζί που κάνει το καλύτερο γλυκό στον κόσμο

Το εγκρίνει και η… Έμα Στόουν!

Αν είδες το Poor Things (αν όχι, πες μας ένα σοβαρό λόγο που το στέρησες από τον εαυτό σου), μέσα στα πολλά θαυμαστά του σύμπαντος που δημιούργησε ο Γιώργος Λάνθιμος, θα σου έμεινε σίγουρα και αυτό ως εικόνα: Την κινηματογραφική μας Μπέλα Μπάξτερ, κατά κόσμον Έμα Στόουν, να «τσακίζει» στη Λισαβόνα με ταχύτητα φωτός ένα μικροσκοπικό γλυκό. Το ένα κομμάτι μετά το άλλο.

Αν ήξερες λεπτομέρειες για το τι έβλεπες, τότε – στάνταρ – θα χαμογέλασες με νόημα. Γιατί αυτό το ταρτάκι είναι ένα γευστικό ποίημα. Το εθνικό γλυκό της Πορτογαλίας, ένα κόσμημα στη γαστρονομική κουλτούρα του πλανήτη. Που σαρώνει σε διάφορους διαγωνισμούς γεύσης ή σε λίστες τιμής όπως αυτή του Taste Atlas, που το ανέδειξε πρόσφατα ως το Νο1 γλυκό στον κόσμο.

Pastel de Nata. H’ Pasteis de Nata, στον πληθυντικό. Ιδού η κωδική ονομασία της ευτυχίας. Το λες με αυτή την χαρακτηριστική «βλάχικη» πορτογαλέζικη προφορά και είσαι… λοκάλι. Κάτι μεταξύ μπουγάτσας και τρίγωνων Πανοράματος για να σου δώσουμε ένα πλαίσιο, αν είσαι αμύητος.

Μέσα σε ένα τραγανό φύλλο σφολιάτας «φωλιάζουν» κρέμα, κρόκοι αυγών, ζάχαρη και γάλα, με προστιθέμενες νότες από λεμόνι και κανέλα. Το μικρό αυτό γευστικό έργο τέχνης μπαίνει μετά στο φούρνο, ψήνεται μέχρι να κάνει τις χαρακτηριστικές «καμένες» κηλίδες στην επιφάνειά του και έρχεται μετά στην «αγκαλιά» μας προς… καταβρόχθιση.

Δεν χρειάζεται να τραβιέσαι ως την Πορτογαλία για να το απολαύσεις (αν μπορείς βέβαια να πας, ακόμα καλύτερα…). Ούτε να «πλακωθείς» να το φτιάξεις μόνος σου, είναι μπελαλίδικο και δύσκολο να το πετύχεις στην εντέλεια. Στα μέρη μας άλλωστε, εν Αθήναις πιο συγκεκριμένα, υπάρχει ένα μαγαζί που κατέχει την τέχνη της παρασκευής του, στο μέγιστο βαθμό. Ένα μέρος που αυτό το πορτογαλικό γλυκό γίνεται… ελληνικότατο!

Αναφερόμαστε στο Amandine’s Bagels (Νίκης 13, Σύνταγμα). Το όνομα του μαγαζιού μας ωθεί στα bagels του, αυτά τα στρογγυλά ψωμάκια με την ασύγκριτη νοστιμιά και τις απίθανες γεμίσεις. Όμως θα κάνεις λάθος αν δεν πας και στο γλυκό μέρος της υπόθεσης.

Τα Pasteis de Nata που παρασκευάζονται εδώ είναι λαχταριστά, τρως και καταλαβαίνεις με τη μία το γιατί αυτό το γλυκό βραβεύεται συνεχώς και παντού. Αλλά βιάσου αν το βάλεις κατά νου, καθότι αν πας προς το μεσημέρι, δεν θα βρεις ούτε ένα από αυτό το καταπληκτικό γλυκό, το κατά πολλούς κορυφαίο στον κόσμο. Sold out…

View this post on Instagram

A post shared by @amandine_bagels