Έριξε κολώνα φωτισμού σε πλατεία ενώ έκανε ακροβατικά, μαθαίνοντας έτσι, με επώδυνο τρόπο, πως δεν είναι καλή ιδέα να εμπιστεύεσαι ως ανθεκτική την ελληνική δημόσια περιουσία. Πολύ πρόσφατα, πήγε να ρίξει μπουνιά στο γνωστό παιχνίδι-μηχάνημα που συναντάμε σε λούνα παρκ, αλλά έτσι όπως είχε πάρει φόρα.. σαβουρώθηκε. Ναι, ο Ευτύχης Μπλέτσας έχει γίνει viral το 2025 κάθε άλλο παρά για τους λόγους που θα ήθελε.
Ευτύχης Μπλέτσας: Από… τούμπα σε τούμπα το 2025
Αλλά ας είναι. Ατυχίες συμβαίνουν, σε όλους. Κι ύστερα, ο εθνικός μας Happy Traveller δεν χάνει το κέφι του, ούτε την όρεξη του. Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Να, τις προάλλες βρέθηκε στο Χωριό των Μαγεμένων, που άνοιξε τις πύλες του στην οδό Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης για τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Εκεί, μεταξύ άλλων, είχε την ευκαιρία να γευτεί ένα street food που πολύ του άρεσε. Στο Τσιγγάνικο Σπιτάκι που βρίσκεται εκεί. Ποιο ήταν αυτό το φαγητό; Ο Μπιζιριμάς, με τ’ όνομα! Φτιάχνεται συνήθως του Άι Γιώργη και της Παναγίας, αλλά και αυτές τις μέρες, πριν από την Πρωτοχρονιά δηλαδή. Το έπλαθαν οι γιαγιάδες κυρίως και το μοίραζαν στην οικογένεια και στους φίλους για καλή τύχη, αυτό σημαίνει άλλωστε και «μπιζιριμάς».
Πρόκειται για μία παραδοσιακή ζύμη, ένα χειροποίητο ψωμάκι, που παρασκευάζεται μπροστά στον επισκέπτη. Έχει διάφορες γεμίσεις κρέατος.Όπως κεμπάπ προβατίνας, κοκορέτσι και μοσχαρίσιο κιμά. Δεν είναι απαραίτητο ή προαπαιτούμενο πως πάει έτσι. Μπορούν να μπουν κι άλλα είδη κρέατος «εντός», ανάλογα με τη διαθεσιμότητα και τι αρέσει, ταιριάζει στον καθένα. Συνδυάζεται επίσης με λαχανικά.
Το μυστικό, πέρα από την καλή ποιότητα των κρεάτων, βρίσκεται στη ζύμη. Στο πώς παρασκευάζεται, στα υλικά που τη σχηματοποιούν. Θέλει τεχνική, θέλει γνώση, πρέπει να είσαι κοινωνός μιας παράδοσης που περνάει από γενιά σε γενιά, από στόμα σε στόμα. Ένα, θα λέγαμε, σάντουιτς με κρέας, αλλά με τη μαστοριά και τη ψυχή των Τσιγγάνων…
Σε κάθε περίπτωση μιλάμε ένα προϊόν με γνήσια νοστιμιά. Θρεπτικό, χειμωνιάτικο. Οι Θεσσαλονικείς μπορείτε να περάστε μια βόλτα από το Χωριό των Μαγεμένων και να απολαύσετε ένα φαγητό που ο Ευτύχης Μπλέτσας χαρακτήρισε «έπος». Γενικά αξίζει η βόλτα σε ένα χώρο που είναι φτιαγμένος 100% σε Christmas spirit.
Το αυτό ισχύει και για τους Αθηναίους, αλλά και τους υπόλοιπους εκεί έξω. Υπάρχουν ένα σωρό ωραία μέρη, χριστουγεννιάτικες αγορές και χώροι, που σε προκαλούν να βγεις έξω, να διασκεδάσεις, να απολαύσεις νέες γεύσεις που θα σε ενθουσιάσουν και θα έχεις να λες σε φίλους και γνωστούς. Σαν τον μπιζιριμά καλή ώρα.
Έφαγε πολύ… τούμπα ο Ευτυχής Μπλέτσας μέσα στο έτος, αλλά τουλάχιστον λίγο πριν το αποχαιρετήσουμε, βρίσκει ωραία φαγητά λίγο πριν το «γέρα χρόνε φύγε τώρα». Και ως γνωστόν, η τελευταία γεύση είναι που μένει…
Ο Ευτύχης Μπλέτσας δοκιμάζει τσιγγάνικο street food – Δες το βίντεο: